Hlavní obsah

Kdo a proč smazal SMS zprávy na služebním mobilu von der Leyenové?

Foto: Profimedia.cz

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Reklama

Kompromitující aféra nové šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové může mít nepříjemnou dohru. Na Slovensku pokračuje soud s obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, vypovídali rodiče zabitého páru. V Rakousku zvažují zákaz nošení šátků učitelkám státních škol. Maďarsko podle generálního advokáta Evropského soudního dvora porušuje právní předpisy EU.

Článek

Smazané SMS zprávy možná zavaří von der Leyenové

Nová šéfka Evropské komise sice složila slavnostní slib a ujala se svého úřadu. Podle německého listu Der Spiegel ale Ursulu von der Leyenovou může nepříjemně zkompromitovat aféra z jejího předchozího působení v čele spolkového ministerstva obrany. Ukázalo se totiž, že politička CDU před odevzdáním smazala všechny textové zprávy na jednom ze svých služebních telefonů. Na dalším přístroji pak von der Leyenové zprávy svou neopatrností smazal jeden ze zaměstnanců ministerstva.

Textové zprávy přitom mohly obsahovat informace o protiprávním zadávání lukrativních zakázek externím poradcům resortu. Právě do tohoto případu se snaží vnést světlo vyšetřovací výbor Spolkového sněmu. Der Spiegel dodává, že podobně jako kancléřka Merkelová je také nová předsedkyně Evropské komise známá svou náklonností pro mobilní textové zprávy.

Rakouské učitelky na státních školách bez šátků na hlavě

Nový rakouský kabinet zvažuje zákaz nošení šátků, který by platil pro kantorky na státních školách. Zatím se podobný zákaz připravuje pro školačky mladší 14 let. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Ö1 to řekla nová lidovecká ministryně pro integraci Susanne Raabová. Podle ní panuje ohledně nového návrhu v nové koalici se Zelenými široký konsenzus.

Není ovšem jasné, zda vláda Sebastiana Kurze bude tlačit na zavedení zákazu pro učitelky ještě v tomto volebním období. Podle ministryně Raabové je šátek na hlavě viditelným symbolem, který může školáky politicky ovlivnit. Ve volebním programu lidovců z roku 2019 podle ORF stojí, že kantoři musejí zachovávat neutralitu.

Poláci stále chtějí Dudu za prezidenta

Nejnovější průzkum potvrdil, že je současný polský prezident Andrzej Duda dál favoritem voleb hlavy státu. Ty se uskuteční v květnu. Duda bude kandidovat za vládnoucí stranu Právo a spravedlnost. Prezident má právo silného veta, kdyby se Dudovi nepodařilo mandát obhájit, prakticky by to znemožnilo vládě prosazovat další reformy.

Všechny parlamentní strany s výjimkou krajní pravice už své kandidáty oznámily. Za opoziční Občanskou platformu bude kandidovat Małgorzata Kidawová-Błońská, která byla i volební lídryní v loňských podzimních parlamentních volbách. Právě ona má největší šanci změřit s Dudou síly ve druhém kole.

Lidovci posílají do boje o prezidentský palác svého předsedu Władysława Kosiniaka-Kamysze a levice liberálního politika Roberta Biedroně. Radikální nacionalisté o svém kandidátovi rozhodnou 18. ledna, nejspíš jím ale bude Krzysztof Bosak. Jako nezávislý chce pak kandidovat publicista a bývalý moderátor populární televizní talentové soutěže Szymon Hołownia.

Současně s prezidentským průzkumem vyšla i čísla stranických preferencí. Vládní Právo a spravedlnost vede s 37,3 procenta. Občanskou koalici vedenou Občanskou platformou, která má před sebou volbu nového předsedy, by volilo 27 procent lidí. Levice má podporu téměř 13 procent, ultrapravice a lidovci balancují na hraně pěti procent.

Druhý den slovenského soudu desetiletí

Ve slovenském Pezinku pokračuje druhým dnem hlavní soudní líčení v případu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Současně se řeší i vražda podnikatele Petera Molnára z roku 2016. V úterý je účast médií slabší, novináři přesto zaplnili všechna místa v jednacím sále. Na proces se jich akreditovalo přes 100.

Dopoledne před soudem vypovídají rodiče a další příbuzní obětí. „Byla to politická vražda kvůli Kuciakově práci,“ řekla matka zavražděné archeoložky Martiny Kušnírové Zlatica, která v úterý vypovídala jako první. Popsala, jak se nemohla Martině ani Jánovi dovolat a že zalarmovala policii. Mluvila i o jejich vztahu a tom, jak si koupili dům ve Velké Mači. Vypovídali i rodiče a bratr Jána Kuciaka.

Odpoledne přes soud předstoupí Zoltán Andruskó, který je už za zprostředkování vraždy odsouzený na 15 let. Očekává se, že bude mluvit o roli Aleny Zsuzsové a Mariana Kočnera. K vraždě dvojice se v pondělí před soudem přiznal obžalovaný Miroslav Marček. Vyrovnaným hlasem popsal, jak Kuciaka střelil do břicha a Kušnírovou do hlavy. Zsuzsová ani Kočner nevypovídali.

Orbáne, porušujete právní předpisy EU

Maďarsko nemůže omezovat zahraniční financování neziskových organizací. K tomu v úterý dospěl generální advokát Evropského soudního dvora Sánchez-Bordona po prostudování žaloby Evropské komise. Zákon, který schválila Orbánova vláda v roce 2017, určuje neziskovkám přísná pravidla. A to se neslučuje s evropským právem o volném pohybu kapitálu.

Maďarské neziskové organizace, které překročí roční příspěvek v přepočtu 546 tisíc korun, se musejí povinně registrovat a zveřejnit údaje svých dárců. To se ale stane jen v případě, že dary pocházejí ze zahraničí. „Mnohem pravděpodobněji se to tedy týká státních příslušníků jiných členských států než maďarských,” řekl v úterý advokát Sánchez-Bordona.

Orbánův zákon dlouhodobě kritizovala opozice. Podle ní je maďarský premiér proti občanským organizacím, které podporuje americký finančník George Soros.

Prozatím se jedná pouze o vyjádření generálního advokáta Evropského soudního dvora, ve většině případů se ale soud jeho stanoviskem řídí. V takovém případě bude muset maďarská vláda daný zákon změnit nebo úplně zrušit.

Reklama

Doporučované