Hlavní obsah

Kdo bude novým lídrem KDU-ČSL? Pro kandidáty jsou zásadní krajské volby

Debata tří kandidátů na předsedu KDU-ČSL.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

O funkci předsedy lidovců se uchází místopředseda strany Jan Bartošek, europoslanec Tomáš Zdechovský a poslanec Marian Jurečka.

Článek

O svých vizích, názorech na aktuální politická témata, ale také o životě mimo politiku v pražském Obecním domě debatovali tři kandidáti na předsedu KDU-ČSL. Jsou jimi předseda lidoveckého poslaneckého klubu a místopředseda strany Jan Bartošek, europoslanec Tomáš Zdechovský a poslanec Marian Jurečka. Z vedení strany odstoupí na mimořádném sjezdu 25. ledna v Praze z rodinných důvodů Marek Výborný.

V první části debaty aspiranti na šéfa strany komentovali, kam by strana měla směřovat a proč. Všichni tři se shodli, že je potřeba, aby podpora voličů byla mnohem vyšší, protože podle posledních průzkumů má strana šestiprocentní podporu voličů.

„Je potřeba dát straně nový náboj, novou tvář a musíme něco pořádného produkovat směrem k voličům,“ řekl v úvodu Zdechovský. Podle Jurečky je pak důležité, aby KDU-ČSL byla jasně čitelná pro voliče a lépe komunikovala svá témata.

Bartošek v rámci debaty také řekl, co by byl jeho první krok ve funkci předsedy strany. „Hned bych svolal všechny krajské předsedy a kandidáty do Senátu a domluvili bychom se na strategii do krajských voleb,“ řekl Bartošek.

Jurečka by naopak chtěl ihned řešit výši bydlení. „Jestliže se tady za patnáct let zdraží bydlení prakticky o sto procent, tak to je akutní problém a je potřeba začít konat,“ řekl. Zdechovský by naopak chtěl řešit penzijní reformu, protože současný návrh je nedostatečný.

Kandidáti se také dotkli tématu parlamentních voleb v roce 2021, kdy se shodli, že debata o koalicích považují za předčasnou.

Jurečka chce, aby lidovci do voleb šli vlastní cestou, případně mohou osobnosti do voleb jít na kandidátkách KDU-ČSL. Podle Bartoška budou lidovci v řadě krajů kandidovat v letošních volbách společně s dalšími subjekty.

Podobnou debatu lidovci připravili také před březnovým řádným sjezdem, na kterém byl zvolen Výborný. Tehdy vedle něj kandidovali Bartošek i Jurečka. Výborný v čele strany vystřídal Pavla Bělobrádka, který lidovce vedl více než osm let.

Výborný se rozhodl skončit v čele strany z rodinných důvodů, na konci září mu náhle zemřela manželka na srdeční selhání. Má tři děti a v minulosti zdůraznil, že rodič je víc než politik.

Reklama

Doporučované