Hlavní obsah

Kdo bude radit nové vládě s covidem? Zaznít by měly i alternativní hlasy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nový tým expertů vznikl na popud Vlastimila Válka (TOP 09), pravděpodobného nového ministra zdravotnictví.

Reklama

Koalice Spolu ve čtvrtek představila expertní tým, který má radit současné i budoucí vládě v boji s covidem. Na seznamu najdeme známá jména, ale i ta, která v minulosti přicházela s alternativními řešeními pandemie.

Článek

Osmadvacítku expertů dával dohromady Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti. A to na popud Vlastimila Válka (TOP 09), člena Anticovid týmu koalice Spolu, který je aktuálně nejpravděpodobnějším kandidátem na ministra zdravotnictví.

Personální obsazení týmu může naznačit, jakým směrem se bude nová vláda ve zvládání pandemie koronaviru ubírat. Válek se podle jmen na seznamu rozhodl dát prostor širšímu spektru odborníků. A to včetně těch, kteří zatím ve vládních poradních orgánech nebyli tolik slyšet.

Příkladem je Hana Zelená, vedoucí oddělení virologie Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě. Její jméno se začalo ve veřejném prostoru více skloňovat loni v létě. Tehdy se na blogu lékaře Jana Hnízdila objevil text od neznámé viroložky, která zpochybnila věrohodnost oficiálních čísel o úmrtí na nemoc covid-19. Až později vyšlo najevo, že autorkou je právě Hana Zelená.

V minulosti kritizovala například nošení roušek, statistiky okolo covidu-19 nebo způsob, jakým jsou lidé testováni na koronavirus. Její prohlášení několikrát převzaly a využily dezinformační weby. „To je nepříjemné, ale nemohu to nijak ovlivnit. Od těchto webů a článků se distancuji, pokud bez mé autorizace vytrhly pasáže z mých textů a pozměnily jejich původní význam,“ uvedla už dříve Zelená pro Seznam Zprávy.

Dalším z oslovených odborníků je imunolog Vojtěch Thon z výzkumného centra Recetox Masarykovy univerzity. Také on se dle svých dřívějších vyjádření s řadou ostatních expertů ohledně otázek okolo covidu rozchází.

Jde například o téma protilátek, které doposud ministerstvo odmítá uznávat jako průkaz bezinfekčnosti v rámci opatření. Stejně postupuje i drtivá většina ostatních států EU a zbytku světa. Podle Thona je to způsob testování, který už „měl být zavedený dávno, podobně jako v Rakousku.“

Ani Rakousko však k protilátkám nepřistupuje jako k dlouhodobé alternativě očkování a doklad o zjištění neutralizačních protilátek nesmí být starší než tři měsíce. Thonovy výroky například o vedlejších účincích vakcín nebo o tom, že je imunita získaná proděláním nemoci účinnější než ta získaná očkováním, už dříve rozporoval například imunolog Václav Hořejší.

Zkušenosti z terénu

Ve skupině je také pět zástupců a zástupkyň krajských hygienických stanic. Právě to Válek předesílal těsně po sněmovních volbách. Uvedl, že chce, aby při celorepublikovém rozhodování o pandemii měly větší slovo právě krajské hygieny.

„Máme celou řadu zkušeností z terénu. Vidíme, jaká opatření se ukazují efektivní. Například v Jižních Čechách se za poslední tři týdny křivka posunula velice strmě nahoru. A víme, že například plošné testování ve škole epidemii umí přibrzdit,“ popisuje Seznam Zprávám svůj přínos do skupiny a také konkrétní opatření Kvetoslava Kotrbová, ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice.

„Ještě nemám od pana profesora ucelenou představu nebo úkol, který by za mnou měl být,“ vysvětluje pozadí vzniku skupiny Jana Prattingerová, ředitelka protiepidemického odboru liberecké krajské hygienické stanice. Potvrzuje ale slova Kotrbové, že krajské hygieny mají dodat expertnímu týmu především zkušenosti z terénu.

Školy nezavřeme

Členové takzvaného Anticovid týmu ODS, KDU-ČSL a TOP 09 jsou jednoznačně proti plošnému zavírání škol kvůli koronaviru. Souhlasí tak s doporučením evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO), podle které by školy v Evropě měly v zimě zůstat otevřené, ale měla by se v nich dodržovat protikoronavirová opatření.

Známé tváře

Výrazným jménem na seznamu odborníků, kteří už jsou obecně známými, je epidemiolog Rastislav Maďar. Na začátku koronavirové pandemie úzce spolupracoval s ministerstvem zdravotnictví jako člen pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření. Radil ministerstvu od jara 2020 až do loňského srpna.

Tehdy odešel po kolotoči kolem zavedení povinnosti nosit roušky, které kritizoval premiér Andrej Babiš a které se poté narychlo měnilo. Maďar tehdy uvedl, že nemá zapotřebí „podpásové útoky“ a na ministerstvu skončil. Nadále se ale k situaci okolo covidu veřejně odborně vyjadřoval a stal se například členem Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES).

Děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity se v poslední době vyjádřil například k nehrazeným testům, které vláda schválila. „Návrh na vypnutí úhrad preventivního testování nepovažuji za šťastný. Do konce roku by to mělo zůstat v režimu proplácení v určitých intervalech. Částečně tím ztratíme časný přehled o pohybu viru v populaci,“ popsal dříve Maďar Seznam Zprávám.

Velký návrat na ministerstvo nejspíš zažijí i další členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), která se s vládou na jaře letošního roku rozešla. Na seznamu expertů nastupující vlády totiž je i předseda skupiny infektolog Petr Smejkal, který je hlavním epidemiologem IKEM.

MeSES ve svém stanovisku k epidemii v první polovině října vládě radila například zpřísnit kontroly dokladů o očkování, testech či prodělané nemoci na hromadných akcích a v restauracích nebo kavárnách. Důraz kladla také na očkování a zacílení na lidi starší šedesáti let. Velkou úlohu podle nich mají sehrát praktičtí lékaři. Ti mají aktivně zvát své pacienty na očkování. Jsou také pro plošné testování ve školách i firmách.

Kromě těch, kteří se s vládou názorově spíše rozešli, se mezi experty objevují i ti, jejichž hlasům během pandemie vláda dlouhodobě naslouchá. Někteří z nich se v minulosti vystřídali také v různých poradních skupinách ministerstva zdravotnictví. Jde například o primářku Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce Hanu Roháčovou. Právě na jejím oddělení leželi první nakažení covidem-19 v Česku, později se stala jednou z tváří kampaně na podporu očkování.

Zastoupení mají v expertní skupině také praktičtí lékaři. S ministerstvem zdravotnictví dlouhodobě komunikuje Petr Šonka, šéf Sdružení praktických lékařů. Kromě něj praktiky zastupuje také Bohumil Seifert, přednosta Ústavu všeobecného lékařství, nebo Veronika Jilichová Nová, praktická lékařka pro děti a dorost v Plzni. V novém týmu bude i biostatistik Ladislav Dušek, z jehož výpočtů vychází i kroky současného ministra zdravotnictví.

Složení odborné skupiny „Národní institut pro zvládnutí pandemie“:

Mgr. Michal Bartoš – ředitel KHS Plzeň

MUDr. Hana Cabrnochová, MBA – praktický dětský lékař, člen výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP

MUDr. Renata Ciupek – ředitelka protiepidemického odboru KHS Brno

MUDr. Pavel Dlouhý – předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP

MUDr. Daniel Dražan – praktický dětský lékař, člen výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP

Prof. MUDr. Pavel Dřevínek, Ph.D. – přednosta Ústavu Lékařské mikrobiologie 2.LF UK, FN Motol

Prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D. – ředitel ÚZIS Praha

MVDr. Václav Fejt, vedoucí laboratoře imunologie a sérologie, Nemocnice Havlíčkův Brod, člen SMIS

Doc. MUDr. Marian Hajdúch, Ph.D. – LF UP a FN Olomouc, Ústav molekulární a translační medicíny

RNDr. Lucia Houfková – datová analytička, finanční ředitelka Erste Asset Management GmbH

Prof. Roman Chlíbek – epidemiolog, vakcinolog, předseda České vakcinologické společnosti (ČVS) ČLS JEP

Doc. RNDr. Arnošt Komárek, Ph.D. – Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky, Matematicko-fyzikální fakulta UK Praha

Doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D. – ředitelka KHS České Budějovice

MUDr. Jan Kynčl, Ph.D. – Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ Praha

MUDr. Barbora Macková – ředitelka Státního zdravotního ústavu Praha, virologie

Doc. MUDr. Rastislav Maďar – děkan LF Ostravské univerzity, epidemiolog, člen MeSES

MUDr. Martina Marešová – ředitelka protiepidemického odboru HS hlavního města Prahy

MUDr. Richard Pikner, Ph.D. – primář Oddělení klinických laboratoří a kostního metabolismu, Nemocnice Klatovy, místopředseda České společnosti klinické biochemie ČLS JEP

MUDr. Jana Prattingerová – ředitelka protiepidemického odboru KHS Liberec

MUDr. Hana Roháčová, Ph.D. – primářka Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka

MUDr. Petr Smejkal – epidemiolog IKEM Praha, člen MeSES

Ing. Robert Straka, Ph.D. – biostatistik s erudicí v imunologii, AGH University of Science and Technology in Kraków

Prof. MUDr. Ilja Stříž, CSc. – přednosta Pracoviště laboratorních metod a vedoucí Pracoviště klinické a transplantační imunologie IKEM Praha

Prof Vojtěch Thon, Ph.D. – imunolog, výzkumné centrum Recetox Masarykovy univerzity Brno

MUDr. Hana Zelená, Ph.D. – Centrum klinických laboratoří, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita, člen SMIS

MUDr. Petr Šonka, Předseda Sdružení praktických lékařů ČR

Doc. MUDr. Bohumil Seifert, Přednosta Ústavu všeobecného lékařství

MUDr. Ing. Veronika Jilichová Nová, praktická lékařka pro děti a dorost v Plzni

Reklama

Doporučované