Hlavní obsah

Kdo bude rozvážet vakcíny? Favoritem je firma miliardáře Chrenka

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

V Česku budou vedle sebe paralelně fungovat dva distribuční systémy. Kdo ovládne ten druhý s vakcínami firmy Moderna a dalších, se rozhoduje právě teď.

Reklama

Zdravotní pojišťovny na poslední chvíli vybírají distributora vakcín od firmy Moderna a dalších výrobců. Adepti budou vyzváni k podání nabídky.

Článek

Distribuci prvních vakcín proti covidu-19, které přišly do České republiky, si jejich výrobce Pfizer/BioNTech řeší kvůli nadstandardním nárokům na transport a skladování sám.

Ještě do konce ledna se ale má nabídka rozšířit o druhou očkovací látku od firmy Moderna a u té stále není jasné, kdo bude distribuci v Česku zabezpečovat. Stejně tak se to týká dalších schvalovaných vakcín, které se mají na trh EU dostat v následujícím období (AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson, případně i GSK a Novavax).

Zatím není jisté, že smlouva s distributorem vakcín od Moderny bude podepsána dříve, než první várka od tohoto výrobce dorazí.

Na výběru distribuční firmy teď spolupracují všechny domácí zdravotní pojišťovny společně s ministerstvem zdravotnictví. Výsledkem by měla být trojstranná smlouva, avšak v těchto dnech se k veřejné zakázce teprve finalizuje zadávací dokumentace. Hned poté mají být vhodní adepti pojišťovnami osloveni.

„V tomto týdnu by mělo dojít k výzvě pro potenciální uchazeče k podání nabídek a v případě bezproblémového průběhu výběrového řízení očekáváme ukončení výběru přibližně do jednoho týdne po podání nabídek,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Milan Řepka, mluvčí VZP, která je největší z domácích zdravotních pojišťoven.

Nabídky se mají hodnotit podle jednotkových cen za distribuci jednoho kusu vakcíny.

Kvapík místo standardní soutěže

Vypsaná zakázka se zatím týká jen distribuce vakcín od firmy Moderna, ale podle mluvčího Řepky by k této distribuci mohly následně přibýt i všechny další vakcíny podle toho, jak se budou dostávat na trh. Měla by to umožnit rámcová smlouva, která bude s vítězem soutěže uzavřena. Kýženým cílem totiž je, aby distribuce byla pokud možno pod jedním subjektem.

Mluvčí zatím nebyl schopen říci, v jakém typu řízení bude firma vybrána, ale situace dost dobře nedovoluje, aby šlo o standardní soutěž se standardními termíny. Aktualizovaná vládní očkovací strategie přímo hovoří o tom, že výběr distributora proběhne zjednodušenou formou jednacího řízení bez uveřejnění (JŘBU). Vítěz by měl zatím získat zakázku na období jen do června letošního roku.

„Následně bude proveden výběr distributora na zbytek období předpokládané distribuce vakcín. Rozsah distribučních služeb musí být vydefinován velmi obecně vzhledem k celé řadě neznámých faktorů, počínaje neexistencí informací o frekvenci dodávek vakcín do ČR,“ je napsáno ve vládní vakcinační strategii.

Dva vedle sebe

Vše nasvědčuje tomu, že zde vedle sebe budou paralelně fungovat dva distribuční systémy. První vakcína od firmy Pfizer/BioNTech má být i nadále rozvážena výrobcem separátně, protože musí být uchovávána při velmi nízkých teplotách (–70 °C).

Firma ji dodává do sítě zhruba tří desítek očkovacích center v jednotlivých krajích ČR. Jde o velké nemocnice. Odtud se může vakcína přeposílat i dále do menších nemocnic, ale je třeba mít na paměti, že po rozmrazení při „chladničkové“ teplotě 2 až 8 °C se musí vakcína Pfizer/BioNTech spotřebovat nejpozději do pěti dnů.

Druhý distribuční systém, jak byl v úvodu načrtnut, by tak měl zahrnout všechny ostatní vakcíny (s nižšími teplotními nároky). A to s rozvozem až do ordinací praktických lékařů, když to bude možné. Teplotní řetězec, který bude nutné dodržovat, je totiž u vakcín rozdílný.

U vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson půjde o běžnou chladničkovou teplotu, takže ordinace praktiků si s nimi poradí. Vakcíny Moderna a CureVac pak vyžadují teploty nižší (–25 °C, respektive –60 °C), a bude tedy rovněž nutné speciální zacházení.

Počítá se ale s rozvozem všech vakcín z jednoho místa. „Cílem výběru distributora by mělo být, aby šlo pokud možno o jeden sklad, a to nejen s ohledem na ulehčení logistiky, ale také zabezpečení areálu,“ je napsáno ve vládní vakcinační strategii.

Favorizovaný Avenier

Kdo bude vakcíny od firmy Moderna a dalších po Čechách, Moravě a Slezsku rozvážet, je zatím nejisté, nicméně soutěž svého favorita má. Je jím podle všeho firma Avenier ze skupiny Agel, za níž stojí miliardář Tomáš Chrenek.

Jakožto největší distributor očkovacích látek má Avenier v Česku pod palcem už rozvoz „necovidových“ vakcín. Jeho distribuční síť zahrnuje celou republiku. Mimochodem Chrenkova firma Avenier začátkem listopadu získala od zdravotních pojišťoven také ostře sledovanou zakázku na distribuci dvou milionů antigenních testů do zařízení sociálních služeb.

Mluvčí VZP Řepka pak potvrdil, že Avenier bude i teď mezi oslovenými, nicméně nikoliv prý jediný.

I bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula vidí Avenier v roli jasného favorita distribuce. „Popravdě řečeno by bylo asi dost nelogické, kdyby to vyhrál někdo jiný. Avenier má zajištěnou celou logistiku včetně dostatečného počtu vozidel. Už dnes dováží vakcíny všem praktickým lékařům,“ poukázal pro Seznam Zprávy Prymula, který je nyní poradcem premiéra Andreje Babiše.

Je také přesvědčen, že přes všechny peripetie zvládnutí distribuce vakcíny nebude až tak závažný problém. Spíše se obává, jak dobře bude fungovat informační a rezervační systém na očkování. „Jde o to, aby se ty údaje v systému správně párovaly, aby tam existovaly provazby do všech očkovacích míst. A sám jsem zvědav, jak bude fungovat rezervace jednotlivých očkovacích termínů, tam mi zatím vyvstávají největší otazníky,“ říká Prymula.

Jak dobře a jak detailně je logistika kolem nových vakcín dořešena, nelze zatím zjistit. Ministerstvo odkazuje jen na vakcinační strategii. „V současnosti se také finalizuje metodický pokyn, který vše blíže definuje,“ uvedla bez podrobností mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Reklama

Související témata:

Doporučované