Hlavní obsah
Online

Budoucnost vlády je stále nejasná, Hamáček za Pochem stále stojí

Jan Hamáček mluví o Miroslavu Pochem.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jednání o vládě pokračují, nervozita se zvyšuje. Andrej Babiš se sešel s komunisty a s Janem Hamáčkem.

Článek

I po dnešku pokračuje spor, zda bude ministrem zahraničí europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), kterého v chystané vládě ANO a ČSSD odmítají komunisté i prezident Miloš Zeman. Rozpory nevyřešily ani večerní schůzky premiéra Andreje Babiše (ANO) s předsedy sociálních demokratů a komunistů Janem Hamáčkem a Vojtěchem Filipem. Babiš počká s oznámením jmen nových ministrů na jednání Zemana s Pochem, řekl novinářům Filip. Premiérovi také zopakoval výhrady komunistů k práci ministra dopravy Dana Ťoka a zdravotnictví Adama Vojtěcha (oba za ANO). Babiš ani Hamáček se k dnešním konzultacím nevyjádřili.

Babiš kvůli výhradám KSČM a prezidenta nechce Pocheho do ministerské funkce navrhnout, ČSSD však na jménu vlivného člena pražské organizace trvá. Hamáčkův zástupce Jiří Zimola dnes v rozhovoru pro Českou televizi vyzval, aby ČSSD o jiném jméně diskutovala. Zmínil v té souvislosti předchozího šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka. Bývalý místopředseda ČSSD však Aktuálně.cz řekl, že na žádnou funkci neaspiruje. Většina předsedů krajských organizací ČSSD se shodla, že ČSSD by na Pocheho jméně měla trvat.

Zeman by se měl v pátek a o víkendu scházet s adepty na ministry. Před jednáním na Hradě se má ještě Poche sejít s Hamáčkem. Předseda ČSSD by byl rád, kdyby bylo začátkem příštího týdne ve sporu kolem Pocheho jasno. Poche v neděli ČTK řekl, že na schůzku s hlavou státu se bude připravovat tak, jako by se šel představit coby ministr, ačkoliv Zeman předtím prostřednictvím mluvčího oznámil, že europoslance požádá, aby o funkci ve vládě neusiloval.

Sociální demokraté v posledních týdnech přitom argumentovali textem ústavy a vzájemnou dohodou ČSSD a ANO respektovat personální nominace druhého subjektu. Ústava stručně konstatuje, že prezident jmenuje ministry na návrh předsedy vlády, takže podle nich nepřipouští, aby hlava státu premiérovy nominace odmítala. Někteří členové ČSSD proto navrhovali, aby případně Babiš podal na Zemana kompetenční žalobu u Ústavního soudu. Eskalaci sporu chce Babiš předejít tím, že Pocheho vůbec nenavrhne.

  • Prezident ještě nemá seznam budoucích ministrů za ANO

    Podle informací Seznam Zpráv prezident Miloš Zeman ještě od premiéra Andreje Babiše neobdržel seznam ministerských nominantů za ANO.

    Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz uvedl, že by se jména měl prezident oficiálně dozvědět v nejbližších dnech. „Pan prezident do konce týdne obdrží seznam nominantů, opakuji, nominantů,” řekl Ovčáček.

  • Filip zopakoval výhrady vůči Babišovým ministrům

    Vyjádření Vojtěcha Filipa.Video: Pavlína Kosová

    Filip na schůzce zopakoval Babišovi výhrady komunistů k práci ministra dopravy Dana Ťoka a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (oba za ANO). „Pan premiér zastává stanovisko, že svou práci vykonávají dobře. To je jeho věcí, on nominuje. My jsme řekli, že budeme svá stanoviska říkat, ale tato naše stanoviska jsou stanoviska v konzultaci,“ řekl.

  • Budoucnost vlády stále není jasná

  • Zaorálek na zahraničí a Poche na zemědělství

    Hamáčkův zástupce Jiří Zimola v rozhovoru pro Českou televizi zmínil, že na Ministerstvu zahraničí si dovede představit předchozího šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka. Bývalý místopředseda ČSSD však Aktuálně.cz řekl, že na žádnou funkci neaspiruje.

    V reakci na tato slova pak Miroslav Poche deníku Právo řekl, že je mu Zaorálek ideově blízký. Poche by si dovedl představit, že by se pak postavil do čela Ministerstva zemědělství, kde již nějakou dobu pracoval. Zimoly se prý zeptá, jestli by takové řešení připustil.

  • Štěch: Filipovi se kvůli intrikaření vše pomotalo v hlavě

    Předseda Senátu Milan Štěch zaslal agentuře ČTK prohlášení s ostrými výroky na adresu šéfa komunistů. Reagoval na Filipovo tvrzení v Právu, že europoslance Miroslava Pocheho do vlády prosazovali především senátoři ČSSD jako kritici účasti sociální demokracie ve vládě s ANO, kteří tím chtějí docílit, aby takový kabinet s podporou KSČM nevznikl. 

    „Musím konstatovat, že autorovi těchto slov se nejspíš v důsledku jeho intrikaření vše pomotalo v hlavě. Možná že důvodem je rychlý nástup léta,“ reagoval na to Štěch. Připomenul, že už dříve veřejně oznámil, že Poche „není jeho šálek kávy“ a že ještě jasnější byl senátor a exministr Jiří Dienstbier. „Pokud ale předsednictvo ČSSD nominaci Pocheho schválilo a neobjevily se žádné nové překážky pro jeho účast ve vládě, není žádný důvod návrh na ministra zahraničních věcí měnit,“ uvedl Štěch.

    Jestliže se prý Filip prezentuje jako ochránce budoucí „personální čistoty vlády“, Štěch nechápe, že předsedovi komunistů nevadí trestně stíhaný premiér a pravicový oligarcha.

  • Nepředpokládám, že budu vyměněn, řekl Brabec

    Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

    Téměř jistě bude členem příští vlády jako ministr životního prostředí Richard Brabec. I když zatím žádnou schůzku s pověřeným premiérem Andrejem Babišem o příštím angažmá neměl a ani ji neplánuje. „My se známe natolik dobře a natolik dlouho, že rozhovor není potřeba,“ řekl Brabec Seznamu. „My jsme si vzájemné představy řekli už před několika měsíci. Nepředpokládám, že budu vyměněn. Ale možné je všecko,“ dodal.

    Seznam kolegů, kteří by s ním za hnutí ANO měli v příští vládě zasednout, prý nezná: „Myslím si, že ho znají jen premiér Babiš a pan prezident,“ sdělil Seznamu.

  • Hamáček bude mluvit se Zimolou

    Předseda Jan Hamáček bude s 1. místopředsedou ČSSD Jiřím Zimolou hovořit o tom, zda má sociální dmokracie hledat místo Pocheho jiného kandidáta. Zimola tento postoj naznačil na Twitteru, zatímco většina sociálních demokratů mluví o tom, že se má strana za Pocheho proti prezidentovi postavit. Hamáček řekl, že ho to nepřekvapilo. „On (Zimola) má v této věci stejný názor a veřejně o tom už někoikrát hovořil,” uvedl Hamáček.

  • Vláda bez ministra zahraničí? Spekulace, řekl Hamáček

    Jan Hamáček nechce zatím mluvit o možnosti, že by kvůli sporům o Miroslava Pocheho začala nová vláda bez ministra zahraničí a resort by řídil dočasně předseda ČSSD. „To jsou spekulace o dva kroky dopředu,” uvedl Hamáček a zopakoval, že je rád, že se prezident a europoslanec Poche sejdou.

  • Hamáček by chtěl mít o vládě jasno po víkendu

    Předseda sociální demokracie by byl rád, aby po víkendu bylo jasné, jak to s možnou vládní koaliční spoluprací s hnutím ANO dopadne. Novinářům řekl, že hodně o tom napoví setkání prezidenta s jednotlivými kandidáty na ministry, zejména s kandidátem ČSSD na post ministra zahraničí Miroslavem Pochem.

    „Jsem rád, že se v pátek sejde pan prezident s panem Pochem. Šlo mi o to, aby byla šance vysvětlit některé výhrady proti panu Pochemu,” řekl předseda Jan Hamáček. „Stál jsem o to, aby to pan Poche mohl prezidentovi vysvětlit.”

    Pokud prý však nebude jasno po víkendu, bude se podle Hamáčka jednat dál. 

  • Hamáček: Chci vědět, koho má do vlády Babiš

    Předseda sociální demokracie Jan Hamáček se v úterý sejde s Andrejem Babišem. Schůzka zřejmě nebude medializována. „Především bych stál o to, abych se dozvěděl, kteří kandidáti z hnutí ANO byli nominováni, protože zatím o tom oficiální informaci nemáme,” řekl Hamáček.

  • Poche neměl být nikdy kandidátem na ministra, řekl Pirát

    Duel Seznamu: Foldyna a Michálek diskutují o vládě

    Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna a za Piráty Jakub Michálek.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

  • Ministr Hüner čeká na Babišův verdikt

  • Hamáčkův místopředseda chce Pocheho případ dotáhnout až k soudu

    V sociální demokracii se vede debata, jak naložit s vládou.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy