Hlavní obsah

Kdo bude zachraňovat ČSSD? Víc nominací získal Hamáček

Foto: Jan Mihaliček

Jan Hamáček a Tomáš Petříček

Reklama

Sociální demokraté se chystají na dubnový sjezd. Současný šéf Jan Hamáček byl na krajských konferencích úspěšnější než jeho vyzyvatel Tomáš Petříček.

Článek

Sociální demokraté pátečním večerem završili maraton svých krajských konferencí, na kterých straníci rozhodovali, koho chtějí v čele své strany. Nominace z konferencí sice nejsou zavazující - každý delegát sjezdu nakonec volí podle svého svědomí - nicméně poměr sil naznačují.

Jako poslední zasedli ke svým počítačům delegáti konference ve Zlínském kraji a potvrdili, že na body zvítězil současný předseda Jan Hamáček. Ten získal celkem pět nominací na předsedu strany - s přehledem uspěl v domovské středočeské ČSSD, dále pak v Olomouci, na Vysočině, v Liberci a ve zmiňovaném Zlíně.

Jeho hlavní vyzyvatel, ministr zahraničí Tomáš Petříček uspěl dle očekávání u straníků v domovské Praze, získal zde 57 procent hlasů (Hamáček získal 37 procent) a pak v nejmenším z regionů, v Karlovarském kraji.

Třetí kandidát na předsedu se rekrutoval z řad socialistů na jižní Moravě. Je jím tamní stranický šéf a starosta Brna-Líšně Břetislav Štefan.

Zbylé kraje své preference nezveřejnily, jde přitom o významné regiony jako je Moravskoslezský a Ústecký kraj, které bývají spolu s Prahou, středními Čechami a jižní Moravou na sjezdech klíčové.

Jejich motivace jsou různé. Například královéhradečtí sociální demokraté se rozhodli, že nepodpoří nikoho z vedení strany a konečné rozhodnutí nechají na delegátech sjezdu. „Já budu volit Honzu Hamáčka, jsem v jeho týmu. Ale nikoho jsem u nás nepřesvědčoval,“ řekl Seznam Zprávám šéf ČSSD na Královéhradecku Jan Birke.

Pardubičtí socialisté pak o lidech do vedení nerozhodovali, protože si nikdo o nominaci ani neřekl. Přitom například pardubického hejtmana Martina Netolického Tomáš Petříček opakovaně zmiňuje jako člena svého týmu.

Jak si vede ČSSD před volbami? Podívejte se v modelu Seznam Zpráv:

Sociální demokracie v Ústeckém kraji je naopak organizace, která patří k nejjednotnějším ze všech, nicméně se svým konečným ortelem vyčkává. Po loňském pokusu Hamáčka a spol. o nepřátelské převzetí zdejší stranické buňky tu ale současný šéf socialistů nemá příliš přátel.

Hamáček loni před volbami proti vůli regionálních špiček vytvořil na poslední chvíli kandidátku do krajského zastupitelstva s Petrem Bendou, přítelem někdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, a původní - koaliční - s názvem Lepší Sever odmítl. Kandidátka s Bendou propadla, byť on sám do ní investoval milion korun, ta původní se do krajského zastupitelstva probojovala.

Navíc Petr Benda a Jiří Paroubek se postarali o pozdější skandál. V době zavřených restaurací a dalších přísných opatření Benda uspořádal oslavu svých narozenin, na které byli přistiženi mnozí významní lidé regionu, včetně expředsedy Paroubka.

Nespokojenost s vedením

Nepříznivě pro Hamáčka vyznívá i výsledek v jižních Čechách. Zde totiž na konferenci hlasování o jeho podpoře proběhlo a současný předseda si důvěru nezískal. „Mnozí delegáti vyjádřili nespokojenost se současným stavem vedení a s neustálým poklesem preferencí,“ řekl Seznam Zprávám šéf zdejší stranické buňky Václav Valhola.

O Petříčkovi Jihočeši nehlasovali, připojil se na jejich konferenci až na samotný konec. Dle informací z kraje ale ani on není ten, pro koho by většina s chutí hlasovala.

Na místopředsedu strany pak Jihočeši nominovali skladbu osobností, jejichž jediným sjednocující prvkem je, že jsou členy strany. Chtějí, aby obhajoval jejich poslanec Ondřej Veselý, zároveň by rádi ve vedení viděli někdejšího šéfa Senátu Milana Štěcha - známého odpůrce vstupu ČSSD do vlády - a také Jiřího Běhounka, který do ČSSD vstoupil, aby podpořil volbu Jana Hamáčka.

Své příznivce pak mají oba hlavní kandidáti na severní Moravě. Zdejší krajská konference nominovala jako jediného kandidáta do celostátního vedení místostarostu Bohumína Igora Bruzla, který patří k vlivné stranické buňce, jež dlouhodobě tvrdě odsuzuje angažmá ČSSD ve vládě a vyzývá Jana Hamáčka k rezignaci.

Tomáš Petříček pak má v kraji oporu v někdejším primátorovi Frýdku-Místku Michalu Pobuckém, kterého jmenuje jako člena svého týmu, nicméně Pobucký na místopředsedu kandidovat nehodlá. Podle informací Seznam Zpráv zde mají silnější slovo straníci, kteří se kloní spíše k Hamáčkovi.

Onderka mimo kandidátku

Zcela specifická je pak situace na jižní Moravě, která vyslala do čela strany svého předsedu Břetislava Štefana. Ten rovněž kandiduje na stranickou dvojku, a jako řadového místopředsedu zde chtějí Michala Šmardu.

Sám Štefan volá po razantní personální obměně a na jihomoravské konferenci se mu podařilo vystrnadit současného 1. místopředsedu Romana Onderku mimo kandidátku do Sněmovny - zůstal až na posledním „náhradnickém“ místě. Tím mu v důsledku zkomplikoval i jeho setrvání v čele celé partaje. Na podporu regionu se na sjezdech hledí a podobná eskapáda může cestu ke zvolení notně komplikovat.

Zhruba pětinu místních hlasů drží Hamáčkův spojenec Michal Hašek. Ten se minulý týden nechal zvolit do vedení zdejší druhé největší organizace a vyzval k podpoře současného předsedy. Sám pak byl navržen i na kandidátku do Sněmovny, nominaci ale odmítl.

Reklama

Doporučované