Hlavní obsah

Kdo by se s noblesou staral o dementní stařeny? Kajnar o svém komentáři ke Slunečnici

Foto: ČTK, ČTK

Petr Kajnar.

Reklama

Bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar a současná jednička kandidátky ČSSD pro krajské volby v Moravskoslezském kraji se na svém Facebooku vyjádřil k případům ponižování v domově seniorů Slunečnice, na které upozornily v sérii reportáží Seznam Zprávy.

Článek

„Kolik je asi v Česku lidí, kteří budou s noblesou Ladislava Špačka, srdcem matky Terezy a za minimální mzdu utírat pokálené, dementní starce a stařeny, které jejich děti odložily do starobince, protože si musí užít života?“ napsal na svůj facebookový profil Kajnar. Za to si zasloužil kritiku nejen z řad stranických kolegů z ČSSD, ale široké veřejnosti, která se ihned zapojila do diskuse. Seznam Zprávy se proto bývalého ostravského primátora zeptaly, jak svůj komentář myslel.

Můžete vysvětlit, jak jste myslel svou poznámku na Facebooku?

Mám pocit, že to je docela jasné. Pokud chceme, aby se o naše matky v domově důchodců starali dobře, tak musíme umět platit lidi, kteří to dělají a možná odvádějí tu nejtěžší práci.

Tomu rozumím, ale vy tam píšete, že není možné, aby se ošetřovatelky chovaly s noblesou, ale přece ty reportáže byly o tom, že ve skutečnosti seniory ponižují.

To je samozřejmě strašné. A na druhé straně, zeptejte se kteréhokoliv jiného ředitele domova důchodců, jaké má finanční možnosti hodnocení ošetřovatelek. Ošetřovatelky jsou na nižším platovém stupni.

Ale tady…

Můžeme po nich chtít, ať se chovají slušně. Uvědomte si, že ti lidé dělají téměř zadarmo náročnou práci. I psychicky. Protože to je práce s lidmi, kteří jsou už v dezolátním stavu, umírají, to je přece psychicky náročné. Někteří pacienti někdy už nekomunikují, někdy jsou agresivní. A ti, kteří jsou s nimi, krmí je, přebalují je, vozí je mýt, jsou nejhůře placení. A počet seniorů v domovech důchodců narůstá a narůstat ještě bude.

Myslíte, že z vašeho příspěvku bylo toto zřejmé?

Jestli takový příspěvek vyprovokoval diskusi o tom, že by se měly zvednout mzdy těchto lidí, tak jedině dobře. Podívejte se na ty reportáže na Seznamu, jestli tam je vůbec zmínka o tom, co je příčina a jestli je systémová. Samozřejmě že by se ti lidé měli chovat dobře, ale lze vůbec rozumově předpokládat, že to tak bude vždycky za podmínek, jaké jsou nastavené? Každý racionálně uvažující, vzdělaný, chytrý člověk ví, že pokud jsou takto nastavené podmínky, tak přece musí nutně docházet k ponižování. Pokud se toho chceme zbavit, tak tam musíme přidat peníze.

Plno lidí to pochopilo jinak – že se vyjadřujete nevhodně ohledně celé problematiky. Ošetřovatelky ty seniory ponižovaly.

Ponižovaly, to je pravda. A myslím si, že je nakonec dobře, že odešly, ale není to řešení problému. Je potřeba, aby byly lépe placené. Ale to jsem tam dost jasně napsal. Že to je napsané provokativně, s tím souhlasím. Když napíšu, že je třeba je lépe platit, tak si toho nikdo nevšimne.

Reagoval na to třeba váš stranický předseda Hamáček… Volal vám někdo z vedení sociální demokracie?

Mluvil jsem s kolegyní Maláčovou (ministryně práce a sociálních věcí – pozn. redakce), ale ta to chápe. A říká, že samozřejmě shání peníze. Ale zatím tam ještě nepřidala. Tak jsem jí říkal, že doufám, že jí to pomůže k tomu, aby ty peníze sehnala.

Od některých kolegů ze sociální demokracie, ale i dalších jste za ta slova kritizován.

Kdyby četli pozorně… Druhý den jsem ještě napsal obšírnější vysvětlení. Když si to pozorně přečtete, je tam napsáno, že pokud budou ti lidé špatně placení, tak nemůžeme očekávat, že ta péče bude kvalitní.

A nemyslíte si, že by politik měl být při komentování takového problému trošku empatičtější?

Já si myslím, že politik by měl dosahovat cílů. Média jsou silná věc, a jestliže se takové významné médium, jako je Seznam, pustí do takovéto investigativní reportáže a hledá příčiny a vypadá to, jako kdyby odvedl úžasnou práci, tak mně nepřipadá, že odvedl úžasnou práci. Místo aby jste na začátku řekli „tak dost, zastavíme to“ a začali jste to hned řešit, tak z toho uděláte detektivku. To je podle mě ponižující pro všechny.

Ale bez těch reportáží by se to vůbec neotevřelo…

Bez těch reportáží bychom dneska nevěděli, že tam dvě ošetřovatelky ponižovaly své klienty. Napsali mi ředitelé ostatních domovů důchodců: díkybohu, že investigativní novináři nepadli na nás. Všichni jsou na tom stejně. Všichni, chápete? Všichni mají málo peněz. Můžeme si říkat, že by se měly chovat slušně. Přesto, myslíte si, že na takovém místě, které je tak špatně placené, bude za této situace záruka, že se takhle budou chovat? Co si myslíte?

Pokud se rozhodnu dělat ošetřovatelku, musím vědět, co ta práce obnáší…

To je pravda. Ale co kdybyste se jako novinářka zkusila pár těch ošetřovatelek zeptat, jestli to dělají proto, že už jim nic jiného nezbývá, nebo jestli to chtějí dělat.

Ale není přece možné, aby ve svém zaměstnání ubližovaly lidem.

Myslíte si, že je možné, že tam dělají ženy, které už nikde jinde zaměstnané být nemohly, a že to je jejich poslední východisko?

Já osobně doufám, že většina z nich tam z těchto důvodů není…

Doufáte, já také doufám, ale teď se ptám: Víte to?

A vy to víte?

Já to nevím. Tedy něco vím, ale samozřejmě jsem si nedělal statistiky…

Tak…

Nemám analýzy. Ani dneska nemám tu možnost, ale vím, že to, k čemu došlo ve Slunečnici, není ojedinělá situace.

Mimochodem, ty reportáže otevřely cestu k tomu, aby se o tom problému začalo hovořit.

To je výborné, ano, souhlasím, tak splnily svůj účel. Možná měly být citlivější, ale budiž…

V čem myslíte, že by měly být citlivější?

Tak mi to připadá, nemohu si pomoct. Když věděli, že to tak je, tak se to mělo řešit rozhodně rychleji než tak, že tam někdo bude půl roku jezdit a natáčet skrytou kamerou. To mi připadá ponižující pro všechny. Měli ty sestry vyhodit hned a bylo by. Já mám pocit, že to je lov senzací, nikoliv seriózní novinářská práce.

A nespočívá seriózní novinářská práce i v tom, že se delší dobu sbírají informace a ověřují se, aby se pak jejich zveřejněním neublížilo například i těm ošetřovatelkám?

Tak OK. Tak to museli dělat půl roku?

Některé věci nezjistíte jednou návštěvou. Nebo myslíte, že ano?

Já mám pocit, že neukázali nic nového. A to, co odvedli, není dost etické.

Když jste byl primátorem Ostravy, řešil jste toto téma?

Město má 14 tisíc zaměstnanců ve všech organizacích. Býval jsem v domovech důchodců, a jestli jsem si všiml, že by některé věci měly být lepší, tak to jsem si všiml. S řediteli jsem to probíral a udělal jsem jednu věc – jako první v republice jsem udělal pro město nákupní portál, který když fungoval, tak šetřil 100 milionů ročně. Domov důchodců s panem ředitelem Baranem byl první, který se toho chytl, a jenom za půl roku ušetřil asi 2 miliony. A ty miliony mohl dát do mezd. Z nákupů všech jídel, toaletních papírů, prostěradel a tak dále. Pomocí elektronického nákupního portálu si mohly domovy důchodců snižovat náklady a dávaly si to do mezd. Myslím, že teď už to nefunguje, protože to v podstatě zastavili. Ono to vyrábí dost nepřátel, když máte nákupní portál, protože srážíte ceny. A to se mnohým nelíbí.

A setkal jste se jako politik při návštěvě v domově seniorů s někým, kdo by si třeba stěžoval nebo vám řekl, že se tam děje něco špatného?

Já jsem měl také matku v domově důchodců a dovedu si představit, že si tam dávali pozor, jak se k ní chovají, protože to bylo v době, kdy jsem byl primátorem.

Reklama

Doporučované