Hlavní obsah

Kdo byl „opilý maskot Alzy” v pražských ulicích? Chtěl jsem ukázat šílenost naší doby, říká umělec

Kdo byl „opilý maskot Alzy” v pražských ulicích? Chtěl jsem ukázat šílenost naší doby, říká umělec.Video: Šimon Felenda, Facebook.com, Twitter.com

 

Reklama

Pozdvižení v pražských ulicích v pátek vyvolal muž převlečený za maskota známého internetového e-shopu. Choval se jako opilý a vybíral popelnice. Šlo o umělecký projekt učitele FAMU Jonáše Strouhala.

Článek

V pátek zaplavily sociální média videa a fotografie s maskotem společnosti Alza, který se motal centrem hlavního města a přehraboval se v odpadkových koších. Mužem v masce byl absolvent Umělecko-průmyslové školy a učitel z FAMU Jonáš Strouhal. Performancí chtěl podle svých slov upozornit na hektickou dobu, ve které žijeme a přesycenost konzumem.

„Alzák pro mě v konečném důsledku není podstatný. Šlo hlavně o ztvárnění šílenosti naší doby,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Podle svých slov se o něj hodně lidí bálo, někteří na ušmudlaného maskota reagovali objetím. Když ho pak kolega fotil, jedna paní na fotografa křičela, že je lidská hyena.

Vzbudit soucit ale nebyl jediný rozměr Strouhalova projektu. Autor chtěl také poukázat na to, že se ve společnosti objevuje stále víc nenávisti. „Je tak silná, že mi někteří dávali pěstí do hlavy. Řvali, že mě zmlátí, jestli nevypadnu.”

Falešného maskota čtyřikrát kontrolovala i policie a zjišťovala, jestli není opilý. Vždy ho ale propustila.

Společnost Alza na akci reagovala na sociálních sítích. Na Facebooku uveřejnila fotku, na které zve originální Alzák svého nešťastného kolegu „na kávu a na polévku“. Mluvčí společnosti později pro Seznam řekla, že celou věc berou jako vtipnou recesi.

Celý projekt předznamenává Strouhalovu výstavu Topografie pozornosti – Zpřítomnění v galerii Hraničář v Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata:

Doporučované