Hlavní obsah

Kdo chce do Senátu: straničtí turisté, konspirační guru i známý sedlák

Foto: Profimedia.cz

Novými senátory se v Česku chce stát přes 200 kandidátů.

Reklama

Seznam kandidátů, kteří se 2. a 3. října budou ucházet o funkci senátora, je kompletní. V pátek musely obecní úřady vydat rozhodnutí o registraci nebo zamítnutí přihlášek. Ve 27 obvodech se chce ucházet přes dvě stě lidí.

Článek

Strany a hnutí měly v pátek poslední možnost opravit případné nesrovnalosti na přihláškách k senátním, ale i krajským volbám. Loni soupeřilo 236 uchazečů, letos bude číslo obdobné.

Seznam Zprávy přináší výběr zajímavých jmen, která chtějí letos na podzim v horní komoře Parlamentu zasednout.

Senátorem za Hradec Králové by se znovu chtěl stát lékař a stranický turista Vladimír Dryml, který v Senátu působil v letech 2008 až 2014. Tehdy byl zvolen jako sociální demokrat.

Po kauze kolem jeho snahy zdiskreditovat někdejší poslankyni a krajskou předsedkyni ČSSD Hanu Orgoníkovou, na kterou si měl najmout detektivy, byl vyloučen z krajského zastupitelského klubu a stranu v roce 2012 opustil a přestoupil do Strany práv občanů zemanovci, kde se však dostal do konfliktu s krajskými představiteli a o necelý rok později byl ze strany vyloučen.

Rok 2014 pro něj byl volebně plodný, neúspěšně se zúčastnil hned tří voleb. Do Evropského parlamentu se objevil na kandidátce České suverenity Jany Bobošíkové, v komunálních volbách kandidoval za sdružení Domov, v jehož dresu obhajoval i svůj senátorský mandát v Hradci Králové, skončil však na posledním desátém místě.

V roce 2016 se pokoušel dostat do Senátu v obvodě Jičín, a to za sdružení Úsvit - národní koalice, v krajských volbách téhož roku kandidoval i do zastupitelstva Královéhradeckého kraje jako nestraník za Domov - Blok proti islamizaci. Loni neuspěl v evropských volbách na listině České suverenity.

Do letošních hradeckých senátních voleb vyráží v dresu politického hnutí Zdraví Sport Prosperita.

Jandák hledá štěstí u ANO

Už za několikátou stranu bude kandidovat i bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák, který se chce stát senátorem v obvodu Jihlava. Tentokrát v dresu hnutí ANO. Jandák byl v minulosti členem Republikánské unie, KDU-ČSL, ODS a do roku 2017 ČSSD, jako její člen seděl po dvě ze tří volebních období v Poslanecké sněmovně. „Na hnutí ANO se mi líbí, že má tah na branku. A je tam určitá míra vlastenectví, což je dnes strašně nepopulární slovo,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz.

Sociální demokracii opustili i obhajující senátoři Miroslav Antl z Rychnova nad Kněžnou, který kandiduje za vlastní sdružení Za občany, či Emílie Třísková z Kolína a Jaroslav Malý z Hradce Králové, kteří jdou do voleb „na vlastní triko“.

Na Karvinsku se do křesla senátora chce vrátit starosta Stonavy Ondřej Feber. V čele města stojí už od roku 1990, za tu dobu však vystřídal několik politických stran: Občanské fórum, Křesťanskodemokratickou stranu, US-DEU a Stranu práv občanů. Senátorem byl už v období 2000 až 2006, tehdy za čtyřkoalici, nyní kandiduje za ANO.

Kandidát konspirátor

Kandidáta, který je příznivcem řady konspiračních teorií, mají k dispozici voliči v Olomouci. Senátorem za tamní obvod by se rád stal Antonín Baudyš mladší. Zatímco jeho otec, bývalý ministr obrany Antonín Baudyš, se proslavil například prostřelením státního letadla cestou do Švédska a astrologickými předpověďmi po svém odchodu z politiky, Baudyš mladší na sebe upozornil poté, co ho Klub skeptiků Sysifos označil za jednoho z hlavních šiřitelů konspiračních teorií v Česku, například těch týkajících se chemtrails či útoků 11. září 2001.

Je držitelem několika bludných balvanů udělovaných zmíněným spolkem. V minulosti byl členem Pirátské strany, nyní kandiduje za Cestu odpovědné společnosti.

O velký senátorský návrat se na Znojemsku pokusí i bývalý ředitel Televize Nova Vladimír Železný. Ten jako senátor za tento obvod působil už v letech 2002 až 2004, tehdy jako nezávislý. Nyní jde do voleb v barvách Trikolóry. O návrat do Senátu se pokoušel už před šesti lety za Nezávislé demokraty, tehdy však neuspěl.

Do Senátu by se rád dostal i „Sedlák pod Milešovkou“ Daniel Pitek, kterého v lounském obvodu podpořili hnutí Senátor 21, Piráti, Zelení a Liberálně ekologická strana. Pitek je velkým zastáncem a praktickým propagátorem udržitelného hospodaření. Často komentuje nejen životní prostředí, ale účastní se také akcí na podporu demokracie.

Z Krkonoš do Prahy

Nejméně kandidátů jde do boje na Trutnovsku, kde se senátorem chtějí stát tři muži a jedna žena. Senátní obvod v Trutnově před třemi lety „proslavil“ podnikatel Jiří Hlavatý, který se jako senátor nechal v roce 2017 zapsat na kandidátku hnutí ANO do Poslanecké sněmovny a pak byl naštvaný, že ho voliči do Sněmovny vykroužkovali a on se stal poslancem, čímž mu zanikl senátorský mandát. Hlavatý se tehdy poslaneckého mandátu vzdal a opět kandidoval v doplňujících senátních volbách, které byly vyhlášeny kvůli němu. V nich ho už ale porazil oblíbený vrchlabský starosta Jan Sobotka (nestr.).

Zatímco Hlavatý se z politiky stáhnul, Sobotka si přeje křeslo v Senátu obhájit. Jeho asi největším soupeřem bude žena, spolumajitelka krkonošské Luční boudy a právnička Klára Sovová (ODS), která o sobě dala vědět už v minulých doplňovacích volbách, kdy skončila na třetím místě za Sobotkou a Hlavatým, a to díky velké podpoře horalů, mezi kterými si vydobyla dobrou pozici díky přeměně Luční boudy z chátrajícího objektu v prosperující hotel a restauraci.

Souboj známých jmen čeká voliče i v dalších obvodech, zejména v těch pražských. Na Praze 1 se mimo jiné o post senátora utkají poslankyně Miroslava Němcová (ODS), podnikatel Václav Fischer (nez.), dosavadní senátor a bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl (KDU-ČSL + Senátor 21) a také bývalý ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk (Iniciativa občanů).

Pátý pražský obvod nabídne souboj současného senátora Václava Lásky (KDU-ČSL, Senátor 21, Piráti, SZ, LES) s ředitelem motolské nemocnice Miloslavem Ludvíkem (ČSSD) a bývalým poradcem prezidenta Václava Havla Michaelem Žantovským (TOP 09, ODS, STAN) a profesorem ekonomie Mansoorem Maitahem, který opustil občanské demokraty a kandiduje za Trikolóru.

Současný senátor za Prahu 9 David Smoljak (STAN, TOP 09, Piráti) zase bude mít velkého soupeře v historikovi Eduardu Stehlíkovi (ODS) ale také ve svém mladším bratrovi Filipu Smoljakovi, který kandiduje za méně známé hnutí Zdraví Sport Prosperita.

Reklama

Doporučované