Hlavní obsah

Kdo chce přežít, musí se přizpůsobit. Svědectví makléře z epicentra koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Zdravotnické stany v Miláně.

Reklama

Burzy na celém světě zažívají nejhorší období za posledních mnoho let. Jedna je na tom ale o poznání hůř: Milán. Sergio Zora, šéf milánské pobočky makléřské společnosti WOOD & Company Financial Services, ale vidí svět překvapivě optimisticky – italský zdravotnický systém podle něj nekolabuje, epidemie brzy vyvrcholí a investoři by se měli připravit – brzy začnou nakupovat.

Článek

Věříte, že v Itálii již brzy vyvrcholí epidemie koronaviru?

Nejprve bych rád zdůraznil, že nejsem odborník na viry ani lékař. Mohu jen odhadovat na základě toho, co víme o Číně a Jižní Koreji. Pár měsíců poté, co se tam rozhodli uzavřít vše, co bylo možné, se situace zlepšila. Silná opatření jsme v Itálii začali přijímat před týdnem, a proto doufám, že se situace zhruba do konce dubna zlepší i u nás. Celý svět navíc pracuje na antivirových lécích a vakcíně. Ta asi nebude hned, ale výzkumníci a nemocnice testují různá léčiva, a to s povzbudivými výsledky. Lidé s jinými zdravotními problémy, případně lidé velice staří, budou mít samozřejmě menší šanci na uzdravení, ale to bohužel platí i v případě jiných epidemií.

A nakonec je potřeba zdůraznit, že náš zdravotnický systém nekolabuje, naši lékaři a sestry tvrdě pracují ve velice obtížných podmínkách, ale drží krok s mimořádnou situací.

Jak vnímáte současnou situaci na trzích, které doslova krvácejí?

Trhy reagují na epidemii koronaviru velice ostře a silně i proto, že mají za sebou dlouhý býčí trend a ceny byly hodně vysoké. Italské cenné papíry, zejména akcie bankovních a distribučních společností, trpí více než ty v jiných zemích, protože koronavirus je nyní v Itálii rozšířenější než jinde. Pokud se moje předpověď o zpomalení epidemie v Itálii na začátku května ukáže jako správná, měly by se trhy rychle zotavit.

Lidé se nyní striktně řídí vládními omezeními a většina Italů méně utrácí. Jakmile se tedy bude možné vrátit do normálního života, nakopne to spotřebu a podpoří hospodářské oživení. A na to bude trh rychle reagovat.

Máte nějaký návod, jak přežít současné pády na burzách?

To je velice složitá otázka. Myslím si, že kdo nevyprodal své pozice již před několika týdny, nyní by to již dělat neměl. Obzvláště to platí v případě, že máte v portfoliu společnosti s větší tržní kapitalizací a kvalitním managementem. Tyto firmy přežijí i střednědobé turbulence a z krize vyjdou silnější. Začínám selektivně vybírat zajímavé akcie.

Celý rozhovor na investicniweb.cz.

Reklama

Doporučované