Hlavní obsah

Boj o miliardy. Jak se budou testovat děti ve školách

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pravidelné testování se ukazuje být jediným způsobem jak dostat děti zpátky do lavic. Je to ale také velký byznys. Jde o miliardy korun za dodávky statisíců PCR testů a milionů antigenních.

Článek

Až 180 milionů korun týdně může od 1. března padnout na testování závěrečných ročníků středních škol. Počítá s tím návrh Ministerstva školství, se kterým se v pondělí seznámila vláda. Seznam Zprávy ho mají k dispozici.

Podle vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) po pondělním jednání vlády nyní příprava celé akce spadá pod Ústřední krizový štáb, který testování zaštítí. Už teď je možné z plánu vyčíst, jaké testy a od kterých firem připadají v úvahu. Ministerstvo školství několik z nich vytipovalo.

Jak už Seznam Zprávy popsaly na konci ledna, v případě testování středoškoláků jsou největšími favority dvě firmy – IntellMed a Diana Biotechnologies.

Obě společnosti nabízí samoodběrové sady pro získání vzorků na PCR testování, které probíhá posléze v laboratořích. Právě s neinvazivní PCR metodou počítá Ministerstvo školství pro první fázi pravidelného testování žáků – tedy pro 98 tisíc žáků v závěrečných ročnících středních škol a 20 až 30 tisíc zaměstnanců středních škol. Tato skupina by se mohla rozšířit ještě o poslední ročníky vyšších odborných škol.

Raději kloktání nebo plivání?

Testy obou firem se ale liší způsobem, kterým si uživatel odebere sám vzorek. Gargtest od společnosti Intellmed využívá kloktání. Člověk si nabere 10 mililitrů vody do odměrky, 20 až 30 sekund kloktá a následně obsah vyplivne do transportní plastové zkumavky.

DBdirect, který vyrábí Diana Biotechnologies, zase pracuje se slinami. Testovaný si několikrát odkašle, v ústech nashromáždí sliny a ty následně naplive přes trychtýřek do zkumavky.

Intellmed uvádí výrobní kapacitu asi 60 tisíc testů denně a laboratorní asi 20 až 30 tisíc. Diana Biotechnologies dokáže vyrobit 20 tisíc sad denně a stejný počet vzorků i otestovat s tím, že tuto kapacitu může navýšit i na 40tisícovou hranici.

Podle Ministerstva školství by tyto dvě firmy pokryly poptávku ze středních škol. Nicméně v úvahu připadají ještě dva testy. Pomocí savé houbičky, která se vloží do úst, sbírá vzorky firma GeneSpector, ve které má podíl mimo jiné Univerzita Karlova. Stěr ze stěny nosní dírky pak využívají k samoodběru testovací sady z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

„Vládě i Ministerstvu školství jsme naše kapacity sdělili. Odběrových kitů jsme schopni dodávat bez problému statisíce. Testovací kapacity máme díky našim partnerským laboratořím značné, například jeden z našich společníků Spadia Lab zvládne denně přes 5 tisíc vzorků,“ uvedl pro Seznam Zprávy člen dozorčí rady GeneSpector Otomar Sláma.

Možní výrobci neinvazivních PCR testů

Intellmed

Kloktací testy, výrobní kapacity asi 60 tisíc denně, laboratorní kapacita 20 až 30 tisíc denně.

Diana Biotechnologies

Testy ze slin, výrobní a laboratorní kapacita 20 tisíc testů denně, možnost škálování v horizontu jednotek týdnů na 40 tisíc denně.

GeneSpector

Testy ze slin odbírané pomocí savé houbičky, výrobní a laboratorní kapacita 20 tisíc testů denně.

LF UPOL

Stěr z nosu, výrobní kapacita 30 tisíc testů denně nebo až 100 tisíc v horizontu 2 až 3 týdnů.

Zdroj: MŠMT

Otázkou jsou ale také náklady. Podle Ministerstva školství se pohybují od hranice dané úhradovou vyhláškou – 1080 korun – až po 500 korun za jedno otestování, pokud by měl výrobce garantovanou smlouvou dodávku deseti tisíců setů týdně. Přesto však jde minimálně o 1,5 miliardy za PCR testy do konce roku, a to jen v případě závěrečných ročníků.

Dva miliony AG testů týdně

To je ale stále jen první fáze testování. Ve druhé se mají vracet do školy deváťáci a po nich zbývající žáci na prvním stupni. Ti všichni by se měli nechat pravidelně testovat antigenními testy. Otázkou také je, jestli a případně kdy se do testování zapojí také žáci prvních a druhých tříd nebo speciálních škol, kteří jako jediní momentálně mohou usedat do lavic.

Antigenní testování by přitom na základních školách nemělo probíhat jen jednou týdně, jako PCR testování na středních školách, ale hned dvakrát. AG testy sice nejsou tak přesné jako PCR, na druhou stranu ale u nich odpadá vyhodnocení v laboratořích, a jsou tak výrazně levnější. Výsledek by žák znal do půl hodiny.

Řeč je o dodávce zhruba dvou milionů testů týdně pro žáky, pedagogy a nepedagogy na základních školách.

Podle plánů Ministerstva školství mohou poptávané množství zvládnout dodat dvě firmy. Společnost QuickSeal je distributorem dvou typů testů. Jeden využívá stěr z přední části nosu, druhý ze slin pomocí savé houbičky. Právě toho prvního s názvem LEPU test nakoupilo sousední Rakousko pět milionů kusů pro testování žáků ve školách. Cena za jeden test je asi 130 korun. Firma ale nechce jednání s Ministerstvem školství zatím komentovat. „V tento moment nemohu uvést žádné bližší informace. Budeme je sdělovat na konci tohoto, či začátkem příštího týdne,“ řekl obchodní ředitel QuickSealu Michal Továrek.

Druhým dodavatelem, o kterém MŠMT uvažuje, je společnost Bakter Medical. Ta nabízí také test ze slin. K odebrání vzorku ale není potřeba žádná houbička, uživatel jen naplivá do odměrky. „Ministerstvo školství nás oslovilo, abychom produkt představili. Zatím nejde o nabídku, protože neznáme poptávané množství, takže nemůžeme spočítat ani cenovou relaci, ve které se můžeme pohybovat. Zvládneme vyrobit až 1,5 milionu testů týdně a pomoci můžeme i s logistikou,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy jednatel Bakter Medical Jaroslav Kalina. Ministerstvo školství uvádí ve svém materiálu, že by testy mohlo nakupovat od 300 korun za kus.

Možní dodavatelé neinvazivních AG testů

QuickSeal

LEPU test: test výtěrem z přední části nosu, kapacita 2 až 3 miliony testů týdně, cena 130 korun za test.

Vcheck: testy ze slin pomocí savé houbičky, kapacita 3 až 4 miliony testů týdně, cena 180 korun.

Bakter Medical

Saligen: testy ze slin napliváním do odměrky, kapacita minimálně 1,5 milionu testů týdně, cena 300 až 400 korun.

Zdroj: MŠMT

Kalina ale upozorňuje na základní problém. Aby vůbec bylo možné o využití testů ve školách uvažovat, musí nejprve Ministerstvo zdravotnictví povolit samoodběry. Všechny antigenní testy na trhu totiž mohou v současné době používat jen zdravotníci, a nejsou tak určené k volnému prodeji. „Usilujeme o to, aby nám Ministerstvo zdravotnictví vydalo výjimku, abychom mohli prodávat v lékárnách, a lidé měli možnost se sebetestovat,“ dodává Kalina.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády potvrdil, že rezort o povolení samoodběrů jedná.

Jakmile bude odstraněna tato legislativní překážka, nebude stát nákupu testů nic v cestě. Ani antigenní testování ale nebude zrovna levné. Opakované testování na základních školách by jen po dobu posledních tří měsíců školního roku vyšlo nejméně na 3,6 miliardy korun.

Reklama

Doporučované