Hlavní obsah

Kdo je druhý podezřelý z útoku na Skripalovy? Hrdina ruské federace, který se činil na Ukrajině

Šefkomentátor Jiří Hošek přiblížil, kdo je druhý podezřelý z útoku na Skripalovy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Investigativní server Bellingcat v úterý přinesl další informace týkající se Alexandra Miškina, který se pod krycím jménem Alexandr Petrov zřejmě podílel na útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru.

Článek

Alexandr Miškin je podle investigativního serveru Bellingcat nositelem nejvyššího státního vyznamenání Hrdina ruské federace, které za speciální zásluhy uděluje ruský prezident. Toto ocenění má také Anatolij Čepiga, který je stejně jako Miškin podezřelý z útoku nervovou látkou Novičok na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Podle známých Miškin ocenění získal buď za své aktivity na Krymu, nebo ve vztahu k bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi.

Bellingcat v pondělí oznámil, že bezpečně identifikoval druhého z útočníků na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala. I v tomto případě se jedná o vysokého důstojníka ruské vojenské rozvědky GRU. Alexandr Petrov se ve skutečnosti jmenuje Alexandr Miškin a je vojenským lékařem. Oproti jeho kumpánovi si Rusové nedali moc práce se změnou důstojníkovy identity.

Falešný Alexandr Petrov má stejné datum narození jako MUDr. Alexandr Miškin. Má stejné křestní jméno, stejné „otčestvo“, tedy jméno po otci, i stejná křestní jména rodičů. Investigativci Bellingcatu mají v rukou kopii pasu skutečného Miškina, lékaře námořních sil Ruské federace. Opírají se o shodu dostupných fotografií Miškina-Petrova, ale hlavně o svědectví lidí z Miškinovy rodné vesnice Lojga u Archangelska nebo Petrohradu, kteří dotyčného znají.

Doktor Miškin se narodil v roce 1979 a je lékařem námořních sil Ruské federace. GRU ho údajně naverbovala za studií. Druhou identitu Alexandra Petrova dostal mezi lety 2007 a 2010, kdy přesídlil do Moskvy. Až do začátku září 2014 bylo Miškinovou moskevskou adresou Choroševskoje šosse 76B, kde sídlí ruská vojenská rozvědka. Na rozdíl od jeho parťáka z akce v anglickém Salisbury Anatolije Čepigy není známá Miškinova vojenská hodnost. Bellingcat se ale domnívá, že i v tomto případě jde o vysokého důstojníka, buď podplukovníka, nebo plukovníka.

Reklama

Související témata:

Doporučované