Hlavní obsah

Kdo je na světě nejbohatší? Musk sesadil z trůnu šéfa Amazonu

Foto: Profimedia.cz

Elon Musk, šéf americké automobilky Tesla.

Reklama

Americký vizionář a spoluzakladatel firmy Tesla Elon Musk svým jměním poprvé překonal šéfa Amazonu Jeffa Bezose. Pomohl mu růst akcií jeho společnosti.

Článek

K získání titulu největšího boháče světa Elonu Muskovi, šéfovi americké Tesly, pomohl čtvrteční růst akcií automobilky o 4,8 procenta. To mu přihrálo chybějící tři miliardy dolarů (64 miliard Kč), které mu na post světové jedničky chyběly. Tím vzrostla i hodnota Muskova majetku a dosáhla 188 miliard dolarů.

Za poslední rok, který byl pro velkou část podnikatelů spíše ve znamení úpadku, se šéfovi americké Tesly vedlo mimořádně dobře.

Hodnota jeho čistého majetku totiž podle agentury Bloomberg stoupla za rok o více než 150 miliard dolarů, což je podle odborníků možná rekordní tempo růstu vůbec.

A důvod jeho zbohatnutí? Ekonomové to přičítají prudkému zvýšení cen akcií Tesly, které loni zpevnily o celých 743 procent. Přispěl k tomu trvající zájem investorů z Wall Street i těch drobných, v závěru roku pak zahrnutí do prestižního indexu S&P 500.

Analytici už nyní odhadují, že by akcie Tesly mohly pokračovat v růstu i v dalších týdnech a měsících. Američtí demokraté se totiž v posledních letech významně zasazují o rychlejší přijetí elektrických vozidel. To by se jim mohlo podařit prosadit, když mají nyní pod kontrolou obě komory Kongresu.

Musk navzdory svým úspěchům, které mu připsaly na účet solidní částky, tvrdí, že o hmotné jmění nejeví zájem. Kromě svých podílů ve firmách Tesla a SpaceX tak nevlastní významnější majetek. Minulý měsíc v rozhovoru s mediální společností Axel Springer uvedl, že jeho hlavním záměrem je urychlit vývoj lidstva k civilizaci cestující do vesmíru, k čemuž však potřebuje dost peněz.

Dosud nejbohatší muž na světě Jeff Bezos na vrcholu žebříčku založeném na hodnotě majetku stál od října 2017.

Hodnota majetku 500 nejbohatších lidí světa pak podle žebříčku Bloombergu za minulý rok stoupla o rekordních 1,8 bilionu dolarů, tedy téměř o celou třetinu původní částky.

Reklama

Doporučované