Hlavní obsah

I vařící voda je víc vzrušující než Scholz, psal tisk. Čím Němce uhranul?

Foto: Profimedia.cz

Kandidát na post německého kancléře Olaf Scholz (SPD).

Reklama

Ve včerejších volbách zvítězila Sociálnědemokratická strana Německa (SPD), jejímž kandidátem na kancléře je Olaf Scholz. Ten přitom v roce 2019 neuspěl v boji o post předsedy své strany.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Ačkoli je 63letý ministr financí a člen Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) často označován za „nudného“, snaží se prezentovat jako muž činu, kterému lze věřit, že dokáže věci dotáhnout do konce, napsal web Sky News.

Vystudovaný právník Scholz je zkušeným politikem, který zastával některé z nejvyšších funkcí na místní i celostátní úrovni. Do německého parlamentu se poprvé dostal ve 40 letech v roce 1998 a po různě dlouhých obdobích ve vládě městského státu Hamburk strávil posledních 20 let v různých vysokých funkcích, ať už stranických či ve spolkové vládě.

Jako ministr financí se Scholz věnoval třeba zavedení globální minimální daně, vyřídil velký finanční balíček pro průmysl během covidové krize a dával dohromady také unijní balík obnovy.

Třiašedesátiletý politik momentálně zastává pozici německého vicekancléře a spolkového ministra financí, pro Němce tak rozhodně není neznámou tváří. Podle německé novinářky Cerstin Gammelinové, se kterou web Seznam Zprávy hovořil v podcastu Checkpoint, je Scholz „tichý a pracovitý člověk“ a odráží se v něm nátura Hamburčanů, kteří jsou méně upovídaní než třeba Bavoři.

Právě ve městě Hamburk politik vyrůstal a studoval. V letech 2011 až 2018 zastával pozici tamního starosty. Během pandemie si Scholz vysloužil pochvalu Mezinárodního měnového fondu (IMF) za opatření, která zavedl.

Navzdory počátečnímu odporu kancléřky Angely Merkelové upustil od vyrovnaného domácího rozpočtu, aby ochránil německou ekonomiku. Rovněž stál u vzniku fondu EU na podporu hospodářského oživení po koronavirové krizi.

„Americký list The New York Times napsal, že i pohled na vařící vodu je víc vzrušující. A to je určitě pravda, Němci by ale neřekli, že je Scholz nudný. Říkají, že je důvěryhodný. Dá se mu věřit – neexperimentuje a bude za ně bojovat. A to chce většina voličů,“ řekla v podcastu novinářka Gammelinová. „Žila jsem dřív ve Francii a v Belgii, a když jsem se vrátila do Německa, přišla jsem na to, že nejlépe kandidát udělá, když bude prostě nudný.“

SPD si Scholze za kandidáta na kancléře zvolila již v roce 2020. Podle webu Deutsche Welle (DW) bylo velkým překvapením, že SPD nominovala Olafa Scholze jako svého kandidáta na kancléře více než rok před parlamentními volbami. Ještě větším překvapením bylo, že si strana vybrala právě Scholze, který se v roce 2019 neúspěšně ucházel také o post jejího předsedy. V předchozích letech v rámci SPD sloužil například na postu generálního tajemníka.

Olaf Scholz je považován za součást konzervativního křídla strany, politicky ho podle DW však lze jen těžko zařadit do kategorií, jako je levice nebo pravice. Jako zástupce vedoucího mládežnické organizace SPD Jusos byly mnohé jeho názory velmi kritické vůči kapitalismu.

„V době, kdy byla SPD v Hamburku na pokraji zániku, se Scholzovi podařilo stranu sjednotit. Zvítězil potom ve volbách a stal se z něj starosta Hamburku s absolutní většinou. A pak vyhrál ještě jednou. Něco podobného dělá i v posledním roce. Největším překvapením je, že obvykle zaznívají z SPD různé hlasy a dochází tam k nejrůznějším vzájemným útokům. Ale teď už je přes rok klid,“ popsala pro Seznam Zprávy vnitrostranickou dynamiku německá novinářka Cerstin Gammelinová.

Do vládních řad poprvé vkročil jakožto ministr práce v roce 2007 a byl jím během globální finanční krize. Německo tehdy udrželo nezaměstnanost na nízké úrovni, zejména pomocí vládou podporovaného programu na podporu platů, informuje agentura AP. Stejné nastavení pak posloužilo třeba i během koronavirové pandemie.

Ačkoli Scholz a jeho SPD volby těsně vyhráli, místo kancléře ještě nemá ani zdaleka jisté. Vládu může sestavit i jeho rival Armin Laschet. Pro jeho CDU/CSU byly výsledky sice velmi špatné, ale složení jím vedené koalice nelze vyloučit. Vyjednávání o koalici se podle odhadů může protáhnout na měsíce. Scholz zatím prohlásil, že by rád stál v čele vlády „do Vánoc“.

Reklama

Související témata:

Doporučované