Hlavní obsah

Kdo je Sálih Muslim, kterého zatkla pražská policie? Pro Turecko terorista číslo 1

V Praze byl zatčen bývalý kurdský představitel. Hledal ho Interpol (video: AP/Reuters).Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sálih Muslim je na seznamu nejhledanějších osob Turecka a ministerstvo vnitra vypsalo za jeho dopadení odměnu téměř 22 milionů korun českých.

Článek

Turecká média informovala, že v Praze byl v noci na neděli zatčen významný představitel syrských Kurdů Sálih Muslim, jehož Ankara viní z napojení na kurdské separatisty v Turecku. Agentura Anadolu uvedla, že turecké ministerstvo spravedlnosti už zahájilo administrativní proces podání žádosti o Muslimovo vydání. Česká policie potvrdila zatčení cizince hledaného Tureckem, jeho jméno ale nesdělila.

„Samozřejmě budeme žádat jeho vydání. I když bychom byli překvapeni, kdyby vydán byl,” řekl dnes nejmenovaný vládní úředník z Ankary tureckému deníku Hürriyet. Ve vydání Muslima ale doufá turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který to dnes řekl na okresním shromáždění své strany AKP ve městě Şanliurfa. „Byl zadržen šéf PYD. Doufáme, že ho Česká republika předá Turecku,” uvedl prezident.

Skoro dvaadvacet milionů korun Turecko vypsalo za dopadení Muslima

Sálih Muslim byl do loňska spolupředsedou syrské kurdské Strany demokratické unie, kterou Ankara považuje za odnož Strany kurdských pracujících. Tureckou organizaci PKK, která bojuje na jihovýchodě Turecka přes 30 let za autonomní Kurdistán, označuje Turecko, EU i USA za teroristickou. Muslim je na seznamu nejhledanějších osob Turecka a ministerstvo vnitra vypsalo za jeho dopadení odměnu téměř 22 milionů korun českých.

Podle Anadolu je Muslim u ankarského soudu obviněn z narušování jednoty a územní celistvosti státu, z vraždy, pokusu o vraždu a z ničení veřejného majetku. Turecko na něj vydalo zatykač v listopadu 2016 spolu s dalšími desítkami osob v rámci vyšetřování pumového atentátu, při kterém v únoru téhož roku v Ankaře zemřelo 29 lidí. Muslim ale jakékoli zapojení do atentátu odmítl.

Intervenci Ankary v této oblasti kritizoval Muslim i 19. února na tiskové konferenci v Bruselu, kde podle deníku Daily Sabah obvinil tureckou vládu ze „zvěrstev”. Cílem operace Ankary na severu Sýrie jsou kurdské milice YPG, které spolu s mezinárodní koalicí významně přispěly k porážce teroristické organizace Islámský stát (IS) Sýrii. Ankara se ale obává narůstajícího vlivu Kurdů na severu Sýrie u hranic s Tureckem.

Do Prahy přijel bývalý kurdský předák na konferenci

Turecký list Daily Sabah dnes napsal, že Muslim byl zatčen několik hodin poté, co se v tureckých médiích objevila informace, že kurdský aktivista byl zpozorován v pražském hotelu Marriott. Tam měl údajně dvě schůzky. Podle agentury Anadolu byl Muslim zadržen dnes po půlnoci.

Agentura AP napsala, že Muslim se v Praze účastnil blízkovýchodní konference. Poté, co se s ním vyfotografoval jeden účastník jednání z Turecka, česká policie syrského politika na žádost Ankary zadržela.

Podle deníku Hürriyet vystopovaly Muslima turecké tajné služby podle jeho příspěvků na sociální síti Twitter, poté informovaly českou policii a požádaly o jeho zatčení.

Reklama

Související témata:

Doporučované