Hlavní obsah

Kdo je střelec z Quebeku? Šikanovaný student politologie, který podporoval Trumpa

Kdo je útočník z quebecké mešity?

 

Reklama

Dva dny po útoku v quebecké mešitě dávají média dohromady profil útočníka Alexandra Bissonnettiho.

Článek

Nedělní útok v quebecké mešitě má na svědomí dosud netrestaný sedmadvacetiletý student politologie. Alexandre Bissonnette studoval na Lavalově univerzitě nedaleko od místa činu. Co dalšího zatím o muži, který zastřelil šest lidí a dalších pět zranil, víme?

Podle spolužáků to byl introvert, který příliš nezapadal do kolektivu. Často se také stával obětí šikany, ale podle spolužáků si to příliš k srdci nebral. „Vypadalo to, že to nikdy nebral osobně, spíš skoro vesele,“ vzpomíná Mikael Labrecque Berger. „Někdo mu řekl: Jsi hnusnej, a on na to: Ty taky."

Před útokem pracoval pro organizaci Héma-Quebec, která zajišťuje dárcovství krve a kostní dřeně. Bissonnette se nehlásil k žádné extremistické organizaci a nejevil ani žádné známky duševní poruchy. Motiv útoku zatím není jasný.

Na sociálních sítích se často prezentoval svými radikálními názory a sympatizoval například s Donaldem Trumpem nebo s francouzskou nacionalistickou političkou Marine Le Penovou.

Student s čistým trestným rejstříkem dosud nebyl monitorován bezpečnostními složkami, úřední záznamy na jeho jméno dokládají pouze několik dopravních pokut.

Místo, kde student zaútočil v neděli večer:

U soudu si se sklopenou hlavou a spoutanýma rukama vyslechl obvinění z šestinásobné vraždy a pěti pokusů o vraždu, i když úřady o činu původně hovořily jako o „teroristickém útoku na muslimy". Během líčení nedal najevo žádné emoce. Znovu před soudem se objeví 21. února.

Reklama

Doporučované