Hlavní obsah

Kdo je Tomáš Petříček, kterého za sebe Poche nastrčil na post ministra zahraničí

Politický reportér Seznam.cz Václav Dolejší komentuje nový výběr ministra zahraničí.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šestatřicetiletý kamarád a asistent Miroslava Pocheho, jehož názory na zahraniční politiku neznáme, se má stát šéfem diplomacie.

Článek

Ještě v srpnu se Tomáš Petříček, politický náměstek na Ministerstvu zahraničí, dohodl s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem na snížení svého úvazku. Aby se poslední měsíc před komunálními volbami mohl více času věnovat kampani, protože v Praze 7 je kandidátem sociální demokracie na starostu.

To už dnes neplatí – šestatřicetiletý Petříček se má podle České televize stát ministrem zahraničí. Na dnešním jednání poslaneckého klubu ČSSD to už spolustraníkům oznámil předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček, který je dočasně pověřen řízením české diplomacie.

Jan Hamáček už také o Petříčkově nominaci zpravil premiéra Andreje Babiše, poslal mu dopis s návrhem, aby byl nynější náměstek do funkce ministra povýšen.

„Jsem potěšen důvěrou ČSSD v mou osobu a děkuji za nominaci na ministra zahraničí. V nejbližší době se chci sejít s premiérem a panem prezidentem a budu chtít znát jejich názor na mou případnou účast ve vládě v této funkci,” reagoval Petříček.

Znamená to očekávanou věc – ústupek ČSSD ve sporu o nominaci europoslance Miroslava Pocheho, kterého do čela Ministerstva zahraničí odmítl v červnu jmenovat prezident Miloš Zeman.

Tomáš Petříček je Pocheho kamarád, který pracoval jako jeho asistent v Evropském parlamentu. Vždy bude vnímaný právě jako jeho člověk a lze očekávat, že nechtěný Poche zůstane dál v Černínském paláci v roli tajemníka a poradce. Tedy člověka, jemuž bude loajální Petříček vždy vděčný za zisk vládního postu.

„Je to vynikající volba. Pan Petříček je vzdělaný a manažersky zdatný člověk, je to velmi dobrá volba,” pochválil si Poche nominaci svého kamaráda. Povinně dodal, že jde o Hamáčkův výběr, ale on o něm věděl.

Zatím není jasné, zda na nové jméno hlava státu kývne. Asi by pro něj bylo obtížné podruhé říct ne, ale na druhou stranu Petříček za sebou nemá kariéru v oboru – tedy zkušenosti, které Zeman u jakéhokoliv ministra vždy nejvíc požaduje.

Na to už upozornil i opoziční lídr, Petr Fiala z ODS: „Jsem trochu zneklidněn, že tuto funkci má v této rozbouřené době vykonávat člověk bez větších politických zkušeností, jehož názory navíc nejsou veřejnosti známy.“

Reklama

Doporučované