Hlavní obsah

Kdo je trenér thajských fotbalistů? Sirotek a bývalý mnich, který v chlapcích našel spřízněné duše

Foto: Facebook

Trenér v jeskyni zůstává se čtyřmi fotbalisty.

Reklama

Pětadvacetiletý Ekkapol Čantawong začal pomáhat s tréninkem mladých fotbalistů poté, co před třemi lety odešel z kláštera. Při pobytu v jeskyni se s dětmi dělil o jídlo a naučil je meditovat.

Článek

Celý svět s napětím sleduje příběh záchrany 12 malých fotbalistů ve věku od 11 do 16 let, kteří uvázli v zatopeném jeskynním systému na severu Thajska. Část týmu už je venku, společně s posledními čtyřmi chlapci však v jeskyni zůstává pomocný trenér, 25letý Ekkapol Čantawong.

Ve skupině, kterou se nyní záchranáři snaží dostat z jeskyně ven, je paradoxně jedním z nejslabších. S chlapci se totiž podělil o omezené zásoby jídla a vody. Naučil je také meditovat a uchovávat energii do doby, než budou zachráněni.

Dnešní záchrannou akci sledujeme on-line:

„Kdyby s nimi nešel, co by se s mým dítětem stalo? Až se dostane ven, musíme mu vyléčit srdce. Můj drahý Eku, nikdy tě nebudu z ničeho vinit,“ vzkázala trenérovi jedna z matek ve vysílání thajské televize.

Původně se trenér přitom měl stát mnichem. Z kláštera se rozhodl odejít před třemi lety, aby se mohl starat o nemocnou babičku. Sám je od svých deseti let sirotek.

V chlapcích, které pomáhá trénovat, našel podle slov známých spřízněné duše. Mnozí z nich vyrostli v chudobě nebo jsou příslušníky etnických menšin. „Miluje je víc než sebe,“ řekl podle zpravodajského serveru The Washington Post Čantawongův kamarád. „Nepije, nekouří. Je to typ člověka, který se o sebe stará a vede k tomu také děti,“ dodal.

Ve fotbalovém týmu Čantawong pomohl vymyslet systém, který chlapce motivuje, aby vynikali ve škole. Pokud mají dobré známky, můžou získat fotbalové vybavení. Společně s hlavním trenérem vyhledávají sponzory a snaží se chlapcům dokázat, že můžou překročit hranice malé vesnice a stát se i profesionálními sportovci.

„Dává jim část sebe,“ uvedl hlavní trenér týmu s tím, že za chlapce bere zodpovědnost, jako by byli jeho vlastní. Zároveň po nich vyžaduje dodržování přísného výcvikového plánu, včetně jízdy na kole.

Reklama

Doporučované