Hlavní obsah

Kdo je Trumpův nový bezpečnostní poradce? Šňůru výrazných postav politiky USA doplnil vyjednavač O'Brien

Americký prezident Donald Trump představil svého nového bezpečnostního poradce Roberta O'Briena.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump má nového bezpečnostního poradce – už čtvrtého v řadě. Stal se jím Robert O’Brien, který se dosud angažoval ve vyjednáváních týkajících se rukojmích. Pomáhal třeba i při přípravě justiční reformy v Afghánistánu za vlád předchozích amerických prezidentů.

Článek

O’Brienovo jmenování oznámil Trump, jako už tradičně, na Twitteru. „S Robertem jsem dlouho intenzivně spolupracoval,” napsal prezident s tím, že nový bezpečnostní poradce odvede skvělou práci. Oznámení nového jména se dalo očekávat – dočasný zástupce poradce v oblasti americké bezpečnosti Charlie Kupperman už neměl podle americké CNN ani naplánovanou cestu do New Yorku, kde bude příští týden zasedat Valné shromáždění OSN. Oficiálně Trump O’Briena představil médiím na mezinárodním letišti v Los Angeles, kde prezident opěvoval advokátovy dosavadní pracovní úspěchy. A prohlásil, že jako vyjednavač byl O’Brien „fantastický” a USA díky němu neutratila žádné peníze za propuštění rukojmích.

Nový bezpečnostní poradce opáčil komplimenty na adresu Trumpa. „Pod vedením prezidenta Trumpa máme ohromné úspěchy na poli zahraniční politiky. Očekávám, že v nich budeme pokračovat,” řekl O’Brien například.

Americký prezident O’Briena jmenoval uprostřed intenzivního období, kdy se už tak napjaté vztahy Spojených států a Íránu s víkendovými útoky na saúdskoarabská ropná zařízení ještě zhoršily. „O přístupu nového národního bezpečnostního poradce příliš mnoho nevíme, protože on se Íránu nevěnoval. A obecně nebyl příliš dlouho v administrativě a nebyl ani nijak výřečný,” řekl Seznamu bezpečnostní analytik a prorektor CEVRO Institutu Tomáš Pojar.

O'Brien bude mít rozhodně napilno – ve středu, kdy se svět dozvěděl o jeho nástupu do funkce, také Trump uvalil na Írán další sankce. Krajní možností je podle šéfa Bílého domu válka, jsou ale i jiné varianty, citovala Trumpa britská agentura Reuters.

Častý kontakt může znamenat častější konflikty

Zatímco bývalí šéfové Bílého domu posledních let si vystačili s jedním či dvěma bezpečnostními poradci na volební období, životnost těch Trumpových je o poznání kratší. Třeba Michael Flynn vydržel ve funkci 24 dní, zastával ji hned na začátku Trumpova volebního období v zimě roku 2017. „Je to o stylu vládnutí Donalda Trumpa – neplatí to jen o této pozici, když se podíváme na jiné ministry a čelné představitele Spojených států, dochází tam k častějším výměnám, než tomu bylo v minulosti. Je těžké se udržet v Trumpově administrativě právě kvůli stylu jeho vládnutí,” shrnul Pojar. „Z té podstaty, že národní bezpečnostní poradce má k prezidentovi velmi blízko, velmi často se s ním setkává, může tam docházet častěji ke konfliktům než u jiných.”

K oznámení nového jména na pozici bezpečnostního poradce došlo zhruba týden po vyhazovu Johna Boltona. Zatím nejdéle sloužícího úředníka odvolal Trump po 520 dnech ve funkci s tím, že se s ním v mnoha věcech neshodl. „V Bílém domě už jeho služby nejsou potřeba,” řekl Trump. Britský deník The Guardian popsal Boltona jako „odhodlaného jestřába”, jehož odchod predikuje s přicházejícím předvolebním obdobím obrat v Trumpově zahraniční politice.

Pozice bezpečnostního poradce nebyla Boltonova první funkce ve vysokých sférách americké politiky. Za vlády George Bushe pracoval jako zástupce ministra zahraničí pro kontrolu zbraní a mezinárodní bezpečnost, později se z něj stal velvyslanec USA při OSN. Za léta svého působení zásoboval média kontroverzními výroky i plány. Prosazoval třeba použití vojenské síly proti Íránu či Severní Koreji a velmi ostře se stavěl také k Rusku. Nesouhlasil i s mezinárodní dohodou s Íránem, od které nakonec USA odstoupily, a obhajoval americkou invazi do Iráku. Byl to mimo jiné on, kdo protlačoval domněnku o Iráku jako vlastníkovi zbraní hromadného ničení.

„Měl velmi vyhraněné názory a nevylučoval vojenské zásahy, byl pro daleko radikálnější přístup – ať už ve ve věci sankcí i v použití síly. Dá se předpokládat, že nový poradce nebude mít takto silný a vyhraněný názor,” domnívá se Pojar. „Situace na místě, v KLDR i Íránu, může přece jen vést k ozbrojenému konfliktu. To nezáleží jen na názoru Spojených států, ale i na tom, co dělá druhá strana.”

Velké postavy americké politiky

V minulosti se na křesle bezpečnostního poradce dosud vystřídalo přes dvacet úředníků. Funkce byla ustavena v roce 1947 za vlády Harryho S. Trumana. Prvním bezpečnostním poradcem se stal Robert Cutler o šest let později. Z národního bezpečnostního poradce se stal v kontextu americké politiky jeden z nejdůležitějších lidí, který má k americkému prezidentovi a Bílému domu velmi blízko. „Takový člověk nemusí být schválen Senátem jako třeba ministr zahraničí nebo obrany. Pak jen záleží na tom, jaký mají ty konkrétní osobnosti vztah s prezidentem,” upřesnil Pojar.

„Stojí za to jmenovat Henryho Kissingera nebo Zbigniewa Brzezinského. Bylo to v dobách studené války, koneckonců Kissinger tam působil v dobách války vietnamské při začátku amerického vyjednávání s Čínou,” vysvětlil bezpečnostní analytik Pojar. „Šlo skutečně o velké postavy, které se národní bezpečnosti a zahraniční politice věnovaly ještě předtím, než nastoupily do této konkrétní funkce.”

Podobné je to třeba i s Colinem Powellem nebo Condoleezou Riceovou. Oba sice v určité době zastávali funkci bezpečnostního poradce, Powell za vlády Ronalda Reagana, Riceová za George W. Bushe, nešlo ale o jejich jedinou vysokou pozici v amerických úřadech. „Powell byl náčelníkem generálního štábu a účastnil se několika amerických válek, Condoleeza Riceová se potom stala ministryní zahraničí. Ti, kteří se nám vybaví, dlouhodobě působili v zahraniční a veřejné politice, a to ne jen s ohledem na působení v Národní bezpečnostní radě,” dodal.

Zda Donald Trump zvolil v případě Roberta O’Briena správně, ukáže čas. Pravdou ale je, že většina O’Brienových předchůdců měla daleko větší a užší zkušenosti jak s fungováním americké administrativy, tak na poli zahraničně-politickém i bezpečnostním. „S ohledem na fungování Trumpa a na to, že máme zhruba rok do prezidentských voleb, kde výsledky nejsou zatím vůbec jasné, se příliš lidí o tento post neucházelo. Robert O’Brien nabídku přijal a je na něm a na prezidentovi, aby dokázali, že to bylo správné rozhodnutí,” poznamenal Pojar.

„Možná že ten tah na Roberta O’Briena může spíše znamenat zvýšení možnosti vojenské konfrontace. Boltona se nepřátelé více báli," řekl Pojar a dodal, že v případě Boltonova nástupce možná budou protivníci Spojené státy více testovat. „A může dojít k jednoduššímu vyprovokování k akci, k čemuž možná dojde v návaznosti na útok na Saúdskou Arábie. A já si myslím, že nebylo náhodou, že k útoku došlo poté, co byl John Bolton odvolán."

Reklama

Související témata:

Doporučované