Hlavní obsah

Kdo je Trumpův poradce Roger Stone? „Šejdíř“, kterému v politickém boji není nic svaté

Kdo je Trumpův poradce Roger Stone? „Šejdíř“, kterému v politickém boji není nic svaté.Video: WPLG, Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Kauza obviněného Rogera Stonea, bývalého důvěrníka Donalda Trumpa, zatím přináší nejzávažnější informace o možné tajné spolupráci Trumpových poradců s Ruskem během volební kampaně v roce 2016. Podle amerických médií Federální úřad pro vyšetřování (FBI) už možná shromáždil důkazy mířící proti Trumpovým poradcům a nakonec i proti prezidentovi samému.

Článek

Šestašedesátiletý Stone, protřelý politický šíbr se čtyřicetiletými zkušenostmi v oboru, má k prezidentovi mimořádně blízko. Minulý pátek Stonea za dramatických okolností zadrželo ozbrojené komando v jeho floridském domě a soud ho pak obvinil z maření vyšetřování, lhaní Kongresu a ovlivňování svědků.

Roger Stone a Donald Trump se podle listu The New York Times (NYT) znají od osmdesátých let minulého století. Stone v té době pracoval jako politický konzultant s Paulem Manafortem, mužem který později řídil Trumpovu prezidentskou kampaň.

Manafort byl ve světle vyšetřování speciálního vyšetřovatele Roberta Muellera odsouzen za zpronevěru a daňové úniky. S Manafortem ho také pojí dlouhá minulost. V 70. letech Stone úspěšně kandidoval do čela Mladých republikánů a jeho kampaň řídil právě Manafort.

Smočil se v kauze Watergate

Stone má být podle amerických médií člověkem, který Trumpa k myšlence kandidovat na post amerického prezidenta přivedl. Podle NYT spolu oba muži o takové možnosti hovořili už v roce 1988 a oba se k tomu veřejně vyjadřovali.

Šestašedesátiletý Roger Stone se do pozadí velké politiky dostal už ve velmi mladém věku. Jako devatenáctiletý byl zapojen do prezidentské kampaně Richarda Nixona a jeho jméno bylo zmíněno při vyšetřování aféry Watergate. Stone se tehdy ale podle svých slov ničeho nelegálního nedopustil.

Americká média jeho tehdejší roli označují jako „trickster“, tedy jakýsi šejdíř. Mezi jeho kousky patřil například finanční dar jednomu z Nixonových protivníků podepsaný Aliancí mladých socialistů, která sdružovala mladé trockisty, a zaslání potvrzení o daru do médií.

Označení přijal za své i sám Stone. Pro magazín The New Yorker svou politickou strategii definoval jednoduše: Útočit, útočit, útočit a nikdy nebránit. K ničemu se nepřiznat, vše popřít a ihned vyrazit do protiútoku.

Později se angažoval při kampaních Ronalda Reagana nebo George Bushe seniora a spolupracoval s dalšími vrcholnými republikánskými politiky.

S Trumpem ho nepojí jen přátelství a politické rady. V 90. letech podle amerických médií Stone před zákonodárci dlouhodobě lobboval za zájmy současného amerického prezidenta spojené s hazardem. Přímo byl Stone zapojen i do kampaně, která poslala Trumpa do čela Spojených států.

Kontakty s WikiLeaks

Čtyřiadvacetistránkové obvinění hovoří o tom, že Trumpův volební štáb udržoval přes Stonea styky s investigativním serverem WikiLeaks, který od hackerů napojených na ruskou rozvědku GRU dostal soubor citlivých e-mailů ukradený ze serveru demokratů, jejichž kandidátka Hillary Clintonová se s Trumpem měla utkat o Bílý dům.

Stone ovšem tvrdí, že se zástupci serveru, potažmo přímo s jeho zakladatelem Julianem Assangem v kontaktu nebyl, přestože to dříve tvrdil. Podle svých slov si vše vymyslel, aby rozhodil kampaň demokratů. Takový způsob politického boje – lhaní – mu podle jeho spolupracovníků není cizí, uvedl NYT.

Stone měl podle vyšetřovatelů na pokyn „odpovědné“ osoby z Trumpova štábu zjišťovat okolnosti zveřejnění ukradené pošty. Podle některých médií byl touto osobou tehdejší šéf volebního štábu Stephen Bannon, který – jak uvádí obvinění – ovšem nejednal sám, ale byl tímto úkolem pověřen. Osobou, která měla právo Bannona úkolovat, byl Trump.

Znamenalo by to, že to byl sám budoucí prezident, kdo koordinoval kampaň poškozující protikandidátku Clintonovou pomocí dokumentů získaných nezákonně Moskvou.

Nový směr vyšetřování podle amerických expertů znamená, že pátrání po ruské stopě, které trvá už přes 20 měsíců, hned tak neskončí. Demokraté ve Sněmovně reprezentantů prý zvažují, zda není načase spustit impeachment, tedy ústavní žalobu na prezidenta.

Změna ve směru vyšetřování

Mueller zatím obvinil 35 lidí, z toho 25 Rusů a deset Američanů včetně šesti Trumpových poradců. Z analýzy soudních dokumentů vyplývá, že pátrání je zatím dvoukolejné. Rusové jsou obviněni přímo z pokusů ovlivnit volby v USA prostřednictvím manipulativní propagandy na sociálních sítích a z krádeže e-mailů Demokratické strany. Američany ale Muellerův tým obviňuje většinou jen z lhaní vyšetřovatelům nebo Kongresu.

Žádné důkazy o propojení těchto dvou linií zatím známy nejsou, upozornil list The Washington Post. Jakmile by se ale zjistilo, že důvodem lží jsou utajené předvolební kontakty s Ruskem, může Ameriku čekat politické zemětřesení.

Reklama

Doporučované