Hlavní obsah

Kdo je vítěz a kdo poražený roku 2019 na burze?

Které společnosti v uplynulém roce nejvíc tratily a které si na burze nejvíc připsaly? Rozhovor s makléřem Dušanem Jilčíkem.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejziskovějším titulem na pražské burze byl letos Avast. Akcie výrobce antivirových programů zhodnotily o 70 %. „Svět těmto firmám věří. Peníze do kybernetické bezpečnosti hodně rostou,“ vysvětluje investiční stratég Dušan Jilčík ze společnosti Starteepo.

Článek

Avastu podle něj pomáhá i to, že byl před Štědrým dnem zařazen do prestižního indexu Stoxx Europe 600. Titul těsně před Vánoci vytvořil nová historická maxima na 139 Kč. To softwarovou společnost oceňuje na téměř 140 miliard korun.

Adidas sprintuje

Německý výrobce „lepších” tepláků a sportovní obuvi Adidas prožil letos jedno zklamání. Přišel o unijní ochrannou známku tří pruhů. Na burze se mu ale dařilo. Letos „udělal” 60 %, zatímco loni 15 %. Také Munich Re, německá zajišťovací a pojišťovací skupina, může mluvit o úspěchu. Na burze žádný pokles nesledovala.

U amerických burzovních tygrů uplynulého roku, konglomerátu General Electric a výrobce kopírek Xerox, je makléř Dušan Jilčík s chválou opatrný. Společnosti totiž doháněly loňské ztráty. „General Electric sice letos udělal 50% nárůst, ale loni 50 % ztratil. Firma Xerox letos vyrostla o nějakých 90 %, jenže minulý rok 30 % ztratila.”

Komu se nedařilo

Tím, kdo letos táhl burzu dolů, byly banky. Zejména ty německé. „Commerzbank ještě není z nejhoršího venku, některé banky musí rozprodat. Deutsche Bank má velké trable, mluví se o fúzi. Špatně jsou na tom i italské banky, Itálie je v recesi,” vypočítává Jilčík. Ve Spojených státech se zase nedařilo především energetickým společnostem.

2019: krásná jízda, mohla by vydržet

Celkově ale mají burzy za sebou příznivý rok. Už v lednu – hlavně díky technologickým firmám – vymazaly ztráty, které je srazily dolů koncem roku 2018. „V prosinci 2018 byly velké burzovní poklesy, v posledních dnech roku burzy ztratily až 20 %,” připomíná Dušan Jilčík.

Podle makléře byl ostatně celý rok 2018 specifický tím, že kromě akcií klesaly i komodity a měny. Letos tedy bylo na čem stavět. „Americké akcie šly o 26–30 % vzhůru, Německo prožilo 26% nárůst, čínské akcie zhruba 20% růsty.

„Státy, které zatím nejsou v recesi , i když jim ekonomika zpomaluje, předvedly krásnou jízdu. Myslím, že by to mohlo ještě chvíli vydržet,” hodnotí uplynulý rok Jilčík ze Starteepo. Obavy z nastupující recese jsou vážné především v Německu a i ve Spojených státech se koncem roku mohou objevit tendence spadnutí do recese.

Reklama

Doporučované