Hlavní obsah

Kdo jsou noví ministři: Věčný náhradník a muž, který stvořil lex Babiš

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Reportéři Seznamu Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková vysvětlují, odkud se vzali noví Sobotkovi adepti na ministerská křesla.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Premiér Sobotka stále odmítá prozradit, kteří ministři z jeho ČSSD budou muset odejít z vlády, v zákulisí už jsou však známi jejich náhradníci.

Článek

Sobotka si na záchranu volebních preferencí ČSSD paradoxně vybral spíše nenápadné tváře. Nevýrazného úředníka a skokana, který se dostal do Sněmovny z posledního místa na kandidátce.

Sklenák, věčný náhradník

Šestačtyřicetiletý otec tří dětí Roman Sklenák má v ČSSD pověst věčného náhradníka. Před sněmovními volbami 2013 byl stranickým expertem pro oblast sociálních věcí, takže při sestavování vlády se logicky nabízel, aby ministerstvo obsadil. Jenže premiér a lídr sociální demokracie se ocitl pod tlakem, že v týmu nemá žádnou ženu a nakonec dal přednost Michaele Marksové.

Roman Sklenák nejspíš dostane příležitost vystřídat Michaelu Marksovou.

Sklenák pak alespoň obsadil vlivné místo předsedy poslaneckého klubu. Jenže opět náhodou, když křeslo musel opustit Jeroným Tejc jako trest za účast na legendární lánské schůzce Sobotkových zrádců. Sklenák však ve funkci šéfa frakce nijak zvlášť nevyniká, jako bývalý státní úředník nevyužil silné pozice v Parlamentu a zůstává nevýrazným a širší veřejnosti neznámým politikem.

Sobotka od něho chce ve vládě změnu. Odcházející ministryni Michaele Marksové premiér vyčítal, že se příliš soustředila na sociální dávky, menšiny nebo feminismus. Od Sklenáka chce, aby byl hlavně ministrem práce. Nezaměstnanost je sice rekordně nízká, ale téma by bylo - sociální demokracie se inspirovala od odborových svazů, které rozjely úspěšnou kampaň za vyšší mzdy pod názvem „konec levné práce". Tím chce Sobotka oslovit daleko více voličů.

Chvojka, muž, který stvořil „lex Babiš"

Dalším novým mužem v kabinetu se má stát pětatřicetiletý poslanec Jan Chvojka, který má nahradit ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera. V ČSSD udělal celkem rychlou kariéru. Do strany vstoupil před devíti lety a už v roce 2010 se stal poslancem.

Do dolní komory ho vynesla tehdejší vzpoura voličů, kteří schválně kroužkovali preferenčními hlasy kandidáty na posledních místech. Takto se Chvojka, jenž byl na posledním, 19. místě kandidátky v Pardubickém kraji, zničehonic ocitl v Praze na Malé Straně.

Chvojka místo Dienstbiera. Zpovzdálí pozoruje poslanec Jaroslav Foldyna.

I Chvojka překvapivě  „vydělal" na tom, že Jeroným Tejc tak trochu upadl v nemilost. Stal se rázem jednou z nejvýraznějších tváří ČSSD v oblasti legislativy – a nyní je oficiálně odborným mluvčím pro oblast spravedlnosti.

Navíc je jedním z mála sociálních demokratů, kteří se ve Sněmovně otevřeně pouští do Andreje Babiše. Třeba kvůli kauze Čapího hnízda nebo jeho podnikání. Šéf hnutí ANO mu nemůže přijít na jméno poté, co Chvojka z vládního návrh o střetu zájmů udělal „lex Babiš". Chvojkovy změny například ministrovi zakázaly vlastnit média.

Reklama

Doporučované