Hlavní obsah

Kdo jsou poslanci SPD Tomia Okamury?

Do Sněmovny míří 22 zástupců hnutí SPD.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Hnutí Svoboda a přímá demokracie bude mít v Poslanecké sněmovně celkem 22 křesel. SPD chce podle svého programu prosadit například funkční celostátní referendum, přímou volbu a odvolatelnost politiků nebo zákaz výherních hracích automatů. Jedním z hlavních témat je i boj proti lichvě a řízenému zadlužování českých občanů.

Článek

Vedle Tomia Okamury jsou mezi poslanci také Radim Fiala a Jaroslav Holík. Ti byli zvoleni před čtyřmi lety na kandidátce hnutí Úsvit přímé demokracie. Okamura a jeho podporovatelé z hnutí poté odešli.

Jedním z nových poslanců v Okamurově klubu je Jiří Kohoutek, jeden ze dvou společníků firem Time Financial CZ či První Time Financial CZ, které poskytovaly nebankovní půjčky. Podle obchodního rejstříku je Kohoutek dosud ve společnostech jednatelem.

Lídrem v jižních Čechách byl Miloslav Rozner. Voliči si ho mohli zapamatovat z předvolební debaty v České televizi. V té se moderátorovi Jakubu Železnému například přiznal, že svou řeč čte, nebo také, že ho neposlouchá.

Další novou poslankyní je i zdravotní sestra a krajská zastupitelka Karla Maříková, která byla lídryní SPD v Karlovarském kraji. Podle publikovaných příspěvků je tvrdou odpůrkyní EET a „Účtenkovky“.

Pravou rukou Tomia Okamury je bývalý člen ODS Radim Fiala. V celém hnutí je jako jeden z mála „politik profesionál”. Od roku 2006 byl poslancem za ODS, odkud nakonec vystoupil kvůli nesouhlasu se zvyšováním daní, které vláda Petra Nečase prosazovala. V roce 2013 se do Poslanecké sněmovny dostal jako poslanec za Úsvit přímé demokracie z prvního místa kandidátky v Olomouckém kraji.

Tereza Hyťhová, studentka Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, je od loňského roku zastupitelkou Ústeckého kraje. V roce 2014 neúspěšně kandidovala v komunálních volbách jako nestraník za hnutí Úsvit do zastupitelstva města Krupka. V rámci praxe pravidelně učí na několika základních školách. Kritizuje hlavně centrum pro uprchlíky v Ústeckém kraji, ve kterém žije celkem čtrnáct mužů a žen z Iráku, Kuby a Somálska.

Učitel, politik a zastupitel Moravskoslezského kraje Lubomír Volný vystoupil třeba proti možnému stěhování uprchlíků do bytů v havířovské městské části Šumbark. Z předvolebních dnů si ho můžete pamatovat z netradiční autobusové debaty Deníku, kdy se vyostřila situace mezi ním a volebním lídrem ČSSD Lubomírem Zaorálkem.

Reklama

Doporučované