Hlavní obsah

Kdo kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu

Čeští voliči budou 24. a 25. května rozhodovat o rozdělení 21 mandátů. Tolik křesel připadne v Evropském parlamentu zástupcům Česka.

Reklama

Článek

Pro potřeby této grafiky jsme vycházeli z dat, která v dubnu zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR. Ten se na přelomu března a dubna (od 30. 3. do 10. 4. 2019) dotazoval 1052 občanů starších patnácti let na jejich voličské preference, faktory rozhodování a témata voleb do Evropského parlamentu.

Z šetření vyplynulo, že pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátu by v dubnu překonalo sedm subjektů. Blízko pětiprocentní hranice se pohybovali ještě lidovci (4 %), proto jsme je do grafiky rovněž zahrnuli.

Nejvyšší podporu mezi pravděpodobnými voliči mělo hnutí ANO (28 %), následované ODS (12 %), Piráty (10,5 %) a KSČM (10 %). Přibližně 10 % respondentů, kteří pravděpodobně dorazí k volbám, zatím nevědělo, koho volit.

Eurovolby se v Česku uskuteční v pátek 24. a v sobotu 25. května. Letos v nich kandiduje 39 stran, hnutí a jejich koalic. Jejich výsledky budou moci být zveřejněny až poslední květnovou neděli hodinu před půlnocí, neboť ve většině zemí EU se bude hlasovat právě v tento den.

Reklama

Související témata:

Doporučované