Hlavní obsah

Kdo letos pojede na Eurovizi? Česká republika si vybírá zástupce v národním kole. Tady jsou

Česko vybírá svého zástupce na letošní Eurovision Song Contest. Kdo pojede do Izraele?Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Hudební soutěž Eurovision Song Contest se po loňském vítězství zpěvačky Netty bude letos konat v izraelském Tel Avivu. První semifinále je na programu 14. května. Už nyní evropské státy hledají své zástupce. Stejně tak i Česká republika. Osm účastníků národního kola bojuje o hlasy diváků a 21. ledna se rozhodne, kdo nás po Mikolasi Josefovi bude reprezentovat letos.

Článek

Letošní Eurovize v Tel Avivu se zúčastní 42 zemí. I Česká republika opět vyšle svého zástupce, kterého právě v těchto dnech vybírá v národním kole. Někteří zpěváci jsou známější, jiní se do povědomí diváků dostávají až nyní.

O účast v Eurovizi za Česko se uchází Hana Barbara, Tomáš Boček, Andrea Holá, Pam Rabbit, skupina Lake Malawi v čele s Albertem Černým, Barbora Mochowa, Jakub Ondra a Jára Vymer.

Účast českých zpěváků na Eurovizi ovšem není záležitostí jenom poslední doby. Jako první na mezinárodní hudební soutěž odcestovala skupina Kabát už v roce 2007, následovala Tereza Kerndlová nebo kapela Gipsy.cz. Pak jsme jako republika měli chvíli pauzu a účastníme se zase od roku 2015. Bezpochyby nejlepším výsledkem na Eurovision Song Contest bylo loňské 6. místo Mikolase Josefa. Je z něj hvězda. A jeho písně mají miliony zhlédnutí.

„S Mikolasem Josefem se nám povedl neuvěřitelný úspěch. To 6. místo celkově a 4. místo u diváků zarezonovalo skutečně po celé Evropě i po celém světě. Stal se evropskou hvězdou a zároveň prošel všemi médii v rámci České republiky, takže jsem rád, že díky němu se o Eurovizi mluví a ví,” vysvětluje kreativní producent Jan Potměšil.

Letos by mohla uspět třeba Pam Rabbit, která už na Eurovizi byla loni s Mikolasem Josefem jako vokalistka a atmosféru soutěže zná. Silný hlas a zkušenosti v showbyznysu má zase Andrea Holá. Označení muzikálová herečka jí ale nesedí. Je zpěvačkou a Eurovize by mohl být první krok k velkému snu. Ještě známějšími tvářemi v národním kole Eurovize jsou Jakub Ondra a Albert Černý za Lake Malawi. Berou to jako výhodu? „V té Eurovizi je to podle mě hodně o té konkrétní písničce, tedy aspoň doufám. Takže o tom, kdo má kolik lajků nebo jestli dáváš podpisy, o tom to asi není,” říká Albert Černý. „Já tohle jako výhodu neberu. Výhodou je jenom to, že ten můj song je crazy a vyvolal docela kontroverzní reakce. A myslím, že to je správné, takhle jsme to chtěli udělat,” dodává Jakub Ondra.

Letošní národní kolo přináší i pár novinek. Každý účastník zažije svůj press den, v rámci kterého si vyzkouší i zpívání na ulici. Pro svého favorita můžete hlasovat ještě týden prostřednictvím oficiální aplikace Eurovision Song Contest.

Úvodní reportáž je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované