Hlavní obsah

Kdo má nejlepší tarif s neomezenými daty? Porovnali jsme nabídku velkých operátorů

Všichni operátoři už mají tarify bez omezení čerpání dat. Budou se teď předhánět v cenách?Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

O2, Vodafone a T-Mobile konečně zpřístupnily tarify, které nemají nijak omezená data. Který je pro zákazníky nejvýhodnější?

Článek

Blíže k Západu, ale pořád daleko. Tuzemští operátoři do svých nabídek po letech doplnily i tarify, které nemají žádná omezení na čerpání dat.

Bez háčků to ale není: zaprvé nejsou zrovna levné a za druhé mají celou řadu různých „ale“.

O2

Nejnověji s nabídkou přišel operátor O2. U čtyř tarifů, u kterých lze data čerpat donekonečna, se ceny pohybují od jedenácti set do dva a půl tisíce korun. U nejdražšího tarifu NEO Platinový je k dispozici vedle neomezeného volání, sms a právě dat, taky rychlost stahování až 300 Mb za sekundu, což je nadstandardní rychlost několikanásobně překračující i běžné domácí internetové přípojky a ke stažení 1 GB dat i v cizině, mimo Evropskou unii. To je příjemný, ale nijak zásadní bonus.

Foto: Seznam.cz

Nabídka datově neomezených tarifů O2

Naopak u nejlevnějšího tarifu O2 – NEO Bronzový za 1099 korun – je rychlost stahování omezena na pouhých 5 Mb za sekundu. To má stačit k tomu, aby šlo sledovat video nebo film v HD kvalitě. Na pravidelné stahování větších objemů dat se ale podobné připojení nehodí. Bronzový tarif zahrnuje i neomezený počet sms a volání.

U zbylých dvou tarifů chybí buď data k čerpání mimo EU, nebo je rychlost omezena na 20 Mb za sekundu.

T-Mobile

O2 svou nabídkou reagoval hlavně na operátora T-Mobile, který s neomezeným portfoliem přišel na začátku září.

T-Mobile vytvořil plně neomezené tarify vlastně jen dva – tak, aby vedle neomezených dat měl zákazník k dispozici i nekonečné volání a množství sms. Oba jsou ale určitým způsobem limitovány jak množstvím, tak rychlostí, kterou data do telefonu tečou.

Bez jakéhokoli omezení totiž zákazník může stáhnout jen 50 GB dat, pak se mu rychlost průtoku dat omezí na 10 Mb za sekundu. Za takový tarif zákazník zaplatí 1275 korun, respektive 1475 Kč, pokud chce mít k dispozici i 100 minut a 100 sms v cizině, mimo EU.

Foto: Seznam.cz

Nabídka datově neomezených tarifů T-Mobile

Nejlevnějšímu datovému tarifu T-Mobilu, který stojí 1125 korun, pak chybí současně nekonečné volání a sms. Těch je u tarifu Můj svobodný tarif 100 k dispozici po stovce.

Jak ale ukázal letní zkušební provoz T-Mobilu, kdy operátor svým zákazníkům neomezená data zpřístupnil na dva měsíce zdarma, většina lidí datově neomezené tarify zatím nevyužije. Asi i proto, že tu dosud nebyly. Skoro tři čtvrtiny zákazníků T-Mobilu v létě spotřebovaly za měsíc jen 7 až 12 GB dat. Našli se ale i rekordmani.

Vodafone

Už před létem pak přišel s neomezenou nabídkou Vodafone. Jeho tarif má ale nejvíc podmínek. Neomezená data jsou k dispozici jen v případě, že si zákazník objedná rodinný tarif alespoň pro dva mobily a od Vodafonu (respektive UPC, které Vodafone vlastní) si nechá zavést pevný internet. Pak dostane k dispozici datově neomezený mobilní tarif, u kterého mu data běží rychlostí 10 Mb za sekundu.

Foto: Seznam.cz

Nabídka datově neomezeného tarifu Vodafone

Takový tarif pak vyjde na 2395 korun, což vychází na 1198 korun na člověka, ale navíc s pevným připojením k internetu doma. Pokud už zákazník internet od UPC doma zavedené má, může platit jen 1996 korun měsíčně, tedy 998 korun za jednoho.

A vítězem se stává...

Kdo je vítězem cenové války o data, není jednoduché určit. Například pro lidi, kteří mají doma zavedené UPC, nebo si plánují pevný internet zavést, by snadným vítězem mohl být Vodafone, jehož mobilní tarif vychází z nabídky nejvýhodněji.

Stojí necelých 1000 korun, což je nejmíň a nemá zastropované množství dat. A i přesto, že datová rychlost 10 Mb za sekundu patří spíš do roku 2012, tak se s pevným připojením doma dá v mobilu akceptovat. Pro většinu zákazníků bude ale nutnost zavedení pevného připojení na doma velkou překážkou.

O ryze mobilní zákazníky tak soupeří hlavně O2 a T-Mobile.

V dostupnější cenové hladině kolem 1100 korun je vítězem O2, i když T-Mobile nabízí internet o 5 Mb za sekundu rychlejší. Jenže k základnímu datovému tarifu dodává jen 100 volných minut volání a 100 sms. A to ani jeho zákazníkům nestačí. Ještě před dvěma lety provolal průměrný zákazník T-Mobilu skoro 160 minut měsíčně.

Argumentem nemůže být, že díky internetu jde obstarat hovory i zprávy skrz chytré aplikace. Ty totiž musí mít příjemce taky.

O2 tak v téhle kategorii se svým plně neomezeným – volání, sms i data – vítězí, i když je rychlost internetu jen 5 Mb/s.

V kategorii kolem 1300 korun stojí oba operátoři vedle sebe, i když se ručička opět mírně klopí spíš k O2.

T-Mobile totiž nijak neomezuje rychlost, ale jen do stažení 50 GB dat, pak ji omezí na 10 Mb za sekundu. To se u O2 nestane, ale rychlost je od začátku jen 20 Mb/s.

V obou případech jsou oba tarify naprosto dostačující, 20 Mb/s u O2 ale přece jen trochu víc odpovídá dnešnímu standardu a potřebám. Takový tarif už jde více méně brát jako náhradu za pevné připojení, na kterém jde koukat na filmy ve 2k kvalitě nebo třeba hrát počítačové hry. 50 GB bez jakéhokoli omezení u T-Mobilu je ale taky silným argumentem, protože jak už padlo výše, 50 GB spotřebuje za měsíc málokdo.

Ve výsledku pak záleží na osobních preferencí a potřebách. Kdo chce opravdu neomezený internet, sáhne spíš po O2, kdo preferuje rychlost a neplánuje stahovat kvanta dat, bude mu víc vyhovovat T-Mobile.

Nejdražší tarify jsou pak u obou operátorů jsou v tuzemském prostředí spíš třešničkou na dortu a vizí toho, co vlastně jsou schopni zákazníkům nabídnout. I když donedávna tvrdili, že to nejde.

Hned tak to ale neudělají a současné ceny – kolem 1600 korun a výš – budou pro řadu lidí překážkou. Ani 1300 korun není málo. Tuzemský internet v tomto ohledu zažívá renesanci. Ceny připomínají doby, kdy se v Česku začalo masivněji rozšiřovat pevné připjení domácností pomocí ISDN, ADSL nebo kabelu.

O2 i T-Mobile nabízí vedle neomezených tarifů taky různé kombinace volání a dat a umožňují vytvořit i tarif na míru, který přesněji vyhovuje tomu, co zákazník žádá.

Cenová válka? Ale kdeže

Tuzemští operátoři si dali s nabídkou datově neomezených tarifů načas. Česko dosud patřilo na chvost Evropy – jak, co se nabídky týče, tak ceny za data. Situace se posunula v dostupnosti neomezených dat, ceny zůstávají stále proti Západu dost vysoké. A hned tak se nezmění. Cenovou válku čekat nelze.

„Už to, že operátoři neomezená data nabídli, je dost velká revoluce z jejich strany, protože dlouho, až do minulého roku, jsme slyšeli, že něco jako neomezená data tu být nemůže. Takže myslím, že se vyčerpali,“ říká v rozhovoru pro seznam odborník na telekomunikace a bývalý radní ČTÚ Ondřej Malý.

S cenami v Česku by výrazně mohl zahýbat až příchod velkého čtvrtého hráče. Ten by se mohl objevit na trhu s příchodem sítí 5G, jejichž kmitočty bude už v příštím roce dražit Český telekomunikační úřad.

Už nějakou dobu se spekuluje, že čtvrtým operátorem by měl být Nordic Telecom.

Přechod ze současného 4G na 5G pak ale ještě nějakou dobu potrvá. Rychlá síť, která umí přenášet až stovky MB za sekundu (oproti současným nižším desítkám), by veřejnosti mohla začít sloužit od roku 2022.

Reklama

Doporučované