Hlavní obsah

Kdo má právo na manželství? Výhradně muž a žena, nebo i páry stejného pohlaví?

V Duelu diskutovali Jiří Mihola, místopředseda a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL, a Adéla Horáková, právnička iniciativy Jsme fér. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovna se pře o pojetí manželského svazku. Gayům a lesbám, kteří můžou zatím uzavřít jen registrované partnerství, chce dopřát právo uzavírat manželství skupina 46 poslanců novelou občanského zákoníku. Jiní poslanci pod vedením KDU-ČSL by naopak rádi vepsali do Ústavy, že manželství je svazek muže a ženy. V Duelu diskutovali Jiří Mihola, místopředseda a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL, a Adéla Horáková, právnička iniciativy Jsme fér.

Článek

Novelu, která chce změnit Listinu základních práv a svobod, připravil lidovecký poslanec Marek Výborný. Jde o článek 32, kde stojí: „Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona.“ Tuto pasáž by Marek Výborný rád změnil. „Chceme upravit větu na: Rodina, rodičovství a manželství jako svazek muže a ženy jsou pod ochranou zákona,“ vysvětluje úpravu dokumentu, který je součástí Ústavy České republiky. Lidovci teď sbírají podporu u ostatních parlamentních stran, komunisty ani Okamurovo hnutí SPD však prý oslovit nemíní.

Návrh původně podepsal i poslanec klubu KDU-ČSL Jan Čižinský. Později se ovšem od své podpory distancoval: „Zakotvení podobné definice přímo v Ústavě je nesmysl. Pokud může návrh zákona napomáhat útokům na jiná partnerství, takovou změnu Ústavy nepodporuji a nebudu pro ni hlasovat,“ napsal Čižinský.

Skupina 46 poslanců ze šesti stran (ANO, Piráti, KSČM, ČSSD, TOP 09 a hnutí STAN) navrhuje novelu občanského zákoníku, podle níž by nově právo na manželství měli dostat i gayové a lesby. Ti zatím mohou uzavřít registrované partnerství. Tento institut ale nezaručuje stejnopohlavním párům stejné výhody, kterým se těší manželé. Jde především o osvojení dítěte jednoho z rodičů, dále třeba o nárok na vdovský důchod nebo sirotčí důchod pro dítě.

Oba návrhy teď posoudí vláda.

Reklama

Doporučované