Hlavní obsah

Kdo místo Chovance? Ve hře se objevil „šiřitel Berbrova vlivu“

Foto: Profimedia.cz

Člen výkonného výboru FAČR Pavel Nezval označil bývalého sudího Oldřicha Racka (na snímku) za Berbrova člověka.

Reklama

Hledá se nástupce po padlém šéfovi rozhodčích Jozefu Chovancovi. Seznam Zprávy zjistily, že šéf FAČR sondoval situaci kolem Oldřicha Racka. Ten má blízko k sudímu, který podle policie přijal úplatek 100 tisíc korun.

Článek

Fotbalová asociace se dostala do prekérní situace. Úplatkářská kauza smetla předsedu komise rozhodčích Jozefa Chovance, který sice neskončil mezi obviněnými, ale jeho jméno se v policejním spise objevuje.

Narychlo se nyní hledá, kdo by se komise sudích Fotbalové asociace ČR ujal. Seznam Zprávy získaly svědectví, které odhaluje, o jakých jménech se na Strahově mluví a jakým směrem se myšlenky vedení FAČR v čele s Martinem Malíkem ubírají.

Jedním ze jmen, které na stole přistálo, je Oldřich Racek. Bývalý rozhodčí, který je proděkanem Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity. Ve fotbalovém prostředí to budí rozporuplné emoce.

Zejména ty moravské regiony, které dlouhodobě stojí v opozici vůči obviněnému a dnes již bývalému místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi, Rackovo jméno dráždí. Mají s ním totiž své zkušenosti.

„Jak se nyní obsazuje komise rozhodčích po Jozefu Chovancovi, zaznívá jméno Oldřicha Racka. Podle mých informací to jde jako návrh přes Zbrojovku Brno. Volal mi v úterý předseda Martin Malík a ptal se mě, co na to říkám,“ řekl Seznam Zprávám Vladimír Kristýn, předseda jihomoravského krajského fotbalového svazu FAČR.

Kristýnovi vadí Rackova těsná vazba na rozhodčího Roberta Hájka, který minulý pátek skončil mezi 20 obviněnými v úplatkářské kauze.

„Tak jsem Martinovi Malíkovi na jeho dotaz řekl: ‚Martine, jednu větu ti k tomu řeknu. Oldřich Racek nasadil Roberta Hájka jako rozhodčího během dvou let do 56 utkání. Udělej si z toho závěr, jaký chceš‘,“ popsal Kristýn hovor s šéfem FAČR Malíkem ohledně Rackova případného angažmá v celostátní komisi rozhodčích.

Šéf fotbalové asociace Malík potvrdil, že o Rackovi se hovoří. Jeho odpověď však zní zvláštně, protože v další větě už couvá a popírá, že by se o Rackovi mluvilo. Posuďte sami. „Bavíme se jak v rámci FAČR, tak s kolegy z LFA, v posledních dnech o celé řadě jmen. A je pravda, že v této debatě zaznělo vedle mnoha dalších i toto jméno. Každopádně pan Racek není mezi osobami, o jejichž angažmá v komisi rozhodčích uvažujeme / mluvíme,“ napsal Malík Seznam Zprávám.

Berbrovi muži

Sudího Roberta Hájka policie obvinila kvůli podezření z přijetí úplatku. „Před hlavním vchodem do sídla FAČR předal Roman Rogoz cestou Jana Hořejšího, sekretáře Řídící komise pro Čechy, za takto ovlivněný zápas Robertu Hájkovi plnění ve formě finanční hotovosti ve výši nejméně 100 000 Kč, které Robert Hájek přijal jako odměnu za ovlivnění zápasu,“ napsala policie podle Lidových novin v textu zahájení trestního stíhání.

Hájka jihomoravští funkcionáři považují za muže, který šířil vliv Romana Berbra v moravských regionech, které vůči faktickému vládci tuzemského fotbalu chovají dlouholetý odpor. Jedním z klíčových Hájkových spojenců má být právě inkriminovaný Oldřich Racek (ten na dotaz ohledně vazeb na Hájka nereagoval).

„Určitě skupina kolem Hájka a Racka šířila Berbrův vliv,“ popsal situaci pro Seznam Zprávy šéf Řídící komise pro Moravu Pavel Nezval.

Předseda jihomoravského krajského fotbalového svazu Kristýn doplnil, že Racek již v jihomoravských komisích rozhodčí nepůsobí. Vadí mu, že Racek z pozice svých funkcí tak často nasazoval Hájka do zápasů Moravskoslezské fotbalové ligy. „Mimochodem, za dva roky pan Racek nasadil pana Hájka do 56 utkání. Nekomentuji to dál,“ řekl Kristýn Seznam Zprávám.

Racek měl coby sudí problémy s důvěryhodností již v první dekádě tisíciletí. V roce 2008 se podle tehdejšího předsedy komise rozhodčích Luďka Macely před některými zápasy stýkal s lidmi, jimž se měl raději vyhnout. Macela kvůli tomu Racka vyškrtl z listiny rozhodčích pro první a druhou ligu. „Racek ztratil důvěru mou i celé komise,“ prohlásil tehdy Macela.

Reklama

Doporučované