Hlavní obsah

Kdo nadává policistům, musí počítat, že zasáhnou, řekl soud. Hlídka si podala studenta kvůli kritice návštěvy z Číny

Soud shodil obžalobu, podle níž dva policisté fyzicky napadli zadrženého studenta, který jim nadával.

Reklama

Článek

Obvodní soud v Praze 2 osvobodil dva policisty, kteří byli obžalováni, že škrtili a fackovali zadrženého muže. Obžaloba uváděla, že se násilí dopustili přímo na policejní služebně.

Událost se stala loni v březnu poté, co z návštěvy České republiky odjel čínský prezident. Tehdy devatenáctiletý student gymnázia se s přáteli procházel na okraji Riegrových sadů v Praze.

Případ s policisty obžalovanými za násilí proti studentovi soud ukončil loni v prosinci. Nyní vynesl rozsudek.Video: Hanuš Hanslík

Když skupina míjela policejní hlídku, dostal se s ní mladík do sporu kvůli tomu, jak se policie během návštěvy čínského prezidenta chovala, konkrétně, jak potlačovala protesty proti čínskému politikovi.

Spor nakonec podle obžaloby vyvrcholil tím, že policisté dali mladíkovi pouta a odvezli ho na služebnu v pražské Šafaříkově ulici.

Obžaloba tvrdí, že právě tam konflikt eskaloval, policisté podle ní mladíka fyzicky napadli.

Soud však podle verdiktu neuvěřil poškozenému, že ho policisté opravdu škrtili a fackovali. Naopak uvedl, že když mladík policistům řekl několik vulgárních slov, musel počítat s tím, že proti němu zasáhnou.

Obžaloba podle soudu nepředložila žádné důkazy, které by svědčily o tom, že se události odehrály tak, jak je vylíčil zadržený student.

Reklama

Doporučované