Hlavní obsah

Kdo nakonec ovládne Prahu? Sledujte souboj Čižinský – Svoboda

V Duelu diskutovali lídr ODS v Praze Bohuslav Svoboda a lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Praha i přes vítězství ODS s největší pravděpodobností směřuje ke koalici ve složení Pirátů, Spojených sil pro Prahu a uskupení Praha sobě. Jejich zástupci v těchto dnech řeší především program a tvrdí, že personální otázky přijdou na řadu až v druhé řadě. Přitom už si ale Piráti třeba jasně řekli o primátorské křeslo pro Zdeňka Hřiba. Je už tedy v Praze jasno? Nebo ODS ještě dokáže situaci zvrátit ve svůj prospěch?

Článek

Piráti a Praha sobě se na tom, že budou usilovat o vytvoření koalice na pražský magistrát spolu se STAN a TOP 09 dohodli už v neděli. Ve středu mají strany znovu usednout k jednání. O pozici primátora si nejvýrazněji řekli Piráti a Praha sobě. Šéf PS Jan Čižinský už ale připustil, že v zájmu složení koalice na primátorském křesle lpět nebude. Jiří Pospíšil, lídr Spojených sil, Seznamu řekl, že nejdříve chce s partnery dojednat jasné cíle potenciální koalice před jejím uzavřením.

ODS versus Praha sobě

ODS, která volby v Praze vyhrála, je zatím mimo hlavní proud jednání. Lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil po volbách uvedl, že chce jednat i s vítěznou ODS, se kterou se TOP 09 a STAN shodují v pohledu na bydlení a dopravu v Praze. V pondělí ale řekl, že pro jednání s ODS není teď důvod. S občanskými demokraty podle něj má smysl jednat, pokud jako vítěz voleb přijdou s nějakým řešením, jak zajistit většinu v radě bez hnutí ANO.

Místopředsedkyně ODS a pražská zastupitelka Alexandra Udženija na začátku týdne vyzvala poslance a starostu Prahy 7 Jana Čižinského a jeho hnutí Praha sobě (PS) ke společnému povolebnímu vyjednávání. Výzvu zveřejnila na svém twitterovém účtu. „Nejlepší koalice v metropoli by byla ODS, TOP 09 a Praha sobě. Vyzývám Jana Čižinského k jednání o dohodě pro Prahu,” napsala Udženija.

„Opravdu nerozumím tomu, proč někdo, kdo byl společně v Demokratickém bloku (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN), teď dětinsky odmítá jednat s ODS. A já pana Čižinského stále vnímám jako součást KDU-ČSL,“ doplnila ve zprávě pro ČTK Udženija.

Žádná koalice s ODS a ANO

Čižinský schůzku k debatě o koalici odmítá. Jeho členství v KDU-ČSL pak zaniklo podáním kandidátky hnutí Praha sobě. Čižinský v minulosti už několikrát zdůraznil, že PS nepůjde do koalice s ODS a ANO. „Chápu, že je pro paní Udženiju šokem, že existuje politik a politická iniciativa, která tvrdí před volbami i po volbách totéž,“ napsal ČTK v textové zprávě Čižinský.

Volby na pražský magistrát vyhrála ODS se 14 mandáty v 65členném zastupitelstvu. Piráti, Praha sobě a koalice TOP 09 a STAN mají po 13 zastupitelích, ANO získalo 12 křesel. Do zastupitelstva se poprvé od roku 1990 nedostali zástupci ČSSD a KSČM, vypadli i zelení. Dosud na magistrátu vládla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice zelených, KDU-ČSL a STAN.

Reklama

Doporučované