Hlavní obsah

Kdo nedal úplatek mafii, do Česka se nedostal, říká „Táta Vietnamců“

Foto: ČTK, ČTK

Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter: Mnozí Vietnamci se museli zadlužit, aby měli na úplatek

Reklama

Na vydávání českých víz pro Vietnamce si mafie podle policie vydělala přes tři čtvrtě miliardy. Seznam odhaluje podrobnosti skandálu.

Článek

Čestný předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter sype z hlavy výčet, komu a kdy za posledních deset let napsal varovné dopisy, že rozdělování víz pro Vietnamce má v rukou mafie.

Pozor, bez úplatků nemají vietnamští žadatelé o dlouhodobý pobyt v Česku šanci, psal na všechny strany.

Avšak ani Ministerstvo zahraničí ani další úřady to podle něho nechtěly vzít na vědomí. „Pořád jen opakovaly, že vízový systém je v pořádku,“ říká muž, kterému se za dlouhá léta působení ve vietnamské komunitě přezdívá „Táta Vietnamců“.

Vývoj událostí, které nyní popisuje Seznam v sérii článků, dal nakonec Marcelu Winterovi zapravdu.

Podle policie ovládala mafie vízový systém pro Vietnamce skoro pět let a vydělala přes tři čtvrtě miliardy. Proč myslíte, že se to mohlo dít tak dlouho a bez odhalení?

Už od roku 2009 jsme na to upozorňovali. Poslal jsem bezpočet e-mailů, dokonce jsem byl třikrát osobně na Ministerstvu zahraničních věcí. Ale dostal jsem odpověď, že s vízy je všechno v pořádku. Přitom mně se tehdy stále svěřovali lidé z Vietnamu, že po nich zprostředkovatelé nadále požadují peníze. Ze začátku to bylo 2500 nebo 3000 dolarů. Pak to bylo pět, šest tisíc dolarů, potom deset. A v posledních letech 15 až 17 tisíc dolarů.

Ano, policie v tom aktuálním případě říká, že v přepočtu platili zájemci o víza v přepočtu kolem 380 tisíc korun. Jaká to je částka pro běžného Vietnamce?

Strašně velká. Uvědomte si, že plat kvalifikovaného dělníka ve Vietnamu – a to ještě ve městě, dejme tomu v Hanoji – je tři, tři a půl tisíce korun. U středoškoláka asi čtyři a půl tisíce korun. A vysokoškolák bere, pokud nemá svou firmu, sedm až devět tisíc. Takže rodiny zájemců o vízum si půjčovaly u vietnamských bank a ručily svými byty nebo domy. Ale hlavně: ti zprostředkovatelé moc dobře věděli, že Vietnamci za dva roky práce v Česku nemohou ty půjčky splatit. Takže všichni tito lidé byli potencionálními adepty pro drogovou mafii. Zadlužený člověk, který se nemůže vrátit, protože by jinak připravil příbuzné o střechu nad hlavou, na takovou nabídku skočí.

Ze začátku kšeftovala vízová mafie s místy ve frontách před ambasádou v Hanoji. Objevily se někdy opravdu tvrdé důkazy, jak to chodilo?

Například časopis Respekt zveřejnil svědectví podnikatele, který si ve Vietnamu vybral 40 dělnic. Nemohl pro ně se získáním víz uspět, a tak si najal zprostředkovatele, dal úplatek za 20 Vietnamců a 20 dalších si vyřizoval sám. No a do Česka přijeli jen ti, co šli přes zprostředkovatele. Ti druzí víza nedostali. Z Ministerstva zahraničí jsme však přesto neustále slyšeli, že je vše v naprostém pořádku a že ani Bezpečnostní informační služba nic nezjistila.

Ministerstvo přešlo od roku 2013 na systém Visapoint, tedy registraci zájemců o víza přes webové stránky. Kdy jste zjistili, že se i do něj nabourala mafie?

Po pěti šesti měsících. Opět jsem hned posílal stížnosti, ale zase marně. Zprostředkovatelé chodili po ulici v jednu ráno s mobilem a ukazovali zájemci: Podívej, teď se mi rozsvítilo zelené světélko – můžeme to poslat. A to všechno Ministerstvo zahraničí v době ministra Zaorálka vědělo. Vietnamci mi sdělili, že za rok takhle mafie vybírá v přepočtu jednu miliardu českých korun. A teď je otázka, kde ty peníze skončily.

Tušili jste to?

Ne. Jen jsme věděli, že se to děje. Komu a kdo ty peníze předává a kam jdou dál, to jsme nemohli zjistit.

Měl jste informace, kde končili lidé, kteří si takhle vízum koupili?

V různých podnicích, teď jsme se třeba dozvěděl, že v jižních Čechách takové fungovaly. Ale já s těmi lidmi nepřišel do styku. Mluvil jsem jen s těmi, kteří marně rok nebo dva žádali o vízum. Pravidelně každý měsíc žádali, že by sem chtěli přijít pracovat. V roce 2016 jsem osobně dovezl na velvyslanectví v Hanoji 26 žádostí o studentská víza pro 26 vietnamských maturantů, kteří měli nastoupit do veřejné Vyšší odborné školy stavební ve Vysokém Mýtě. Jejich solventní rodiče byli ochotni uhradit ubytování i stravování. A nebylo mi vyhověno. Ale dál sem proudili Vietnamci, kteří dali úplatky.

Reklama

Související témata:

Doporučované