Hlavní obsah

Kdo nemá zásuvku, jako by nebyl. Frankfurt ovládla elektřina, proti proudu jde benzinová legenda

Nový VW Golf v elektrické verzi na autosalonu ve Frankfurtu.Video: Jan Marek, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Začíná autosalon ve Frankfurtu. Vyhnout se na něm elektřině prakticky není možné.

Článek

Od našeho spolupracovníka z Frankfurtu – Letošní autosalon ve Frankfurtu s mottem „Driving tomorrow“ se nese v duchu aktuálních trendů automobilového trhu – hlavními tématy tak jsou elektromobily a SUV, což potvrzuje i výběr těch nejdůležitějších novinek.

Na prvním místě je jednoznačně Volkswagen ID.3, znovuvynalezený Golf pro 21. století a první vůz z nové rodiny ID modelů, které posunou VW do éry elektromobility. Po ostudě s kauzou Dieselgate vsadil Volkswagen všechno na čistý elektrický pohon, proto ID.3 jako první ponese nové, jednodušší logo VW.

Zpravodajství přímo z Frankfurtu

Sledujte odborný web Garáž.cz

Je to také první koncernový elektromobil na platformě MEB, na níž již brzy vyjedou další variace od Škody a Seatu. Má proto značně modulární techniku, která mu zajistí dojezd až 550 km. Jeho úspěch je pro VW klíčový, takže je jednoznačně dobrou zprávou, že ještě před oficiálním představením evidoval přes 30 tisíc objednávek.

Druhou novinkou je Porsche Taycan, první elektromobil značky, který má dokázat, že elektromobily mohou být rychlé a zábavné. Papírově to potvrzuje jeho výkon až 761 koní a zrychlení z nuly na sto za 2,8 sekundy. Sportovní sedan má sice dojezd jen přes 400 km, ale jeho 800V architektura umožňuje vedle vysokých výkonů také nabíjení rychlostí blesku.

Nejdůležitější neelektrickou novinkou je Land Rover Defender, oživená off-roadová legenda, jejíž historie sahá až do roku 1948. Dlouho a napjatě očekávaná novinka si zachovala typické krabicovité tvary a nezastavitelnou průchodnost terénem, ale její pojetí konečně odpovídá moderním standardům na prostor, pohodlí i výbavu. Na výběr budou dvě délky rozvoru, stylové i pracovní verze, dokonce se poprvé dočkáme i plug-in hybridu. Elektřina je v dnešní době prostě všude.

Autor je redaktorem webu Garáž.cz

Reklama

Doporučované