Hlavní obsah

Kdo není očkovaný, bude si muset testy časem platit sám, upozornil Vojtěch

Foto: vláda.cz

Z veřejných peněz by neměly být v budoucnu propláceny preventivní testy, plánuje ministr Vojtěch. Lidem bez očkování se tak výrazně prodraží život.

Reklama

Jakmile se v Česku dostaneme do situace, že každý, kdo chce, bude moci být rychle očkovaný, chce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přestat proplácet preventivní testy. Hradit je kvůli zábavě není standard, říká.

Článek

Plně očkovaní lidé nemusí chodit na preventivní testy. S tím, jak poroste proočkovanost obyvatel, by měla podle ministra zdravotnictví klesat i potřeba preventivních testů.

Lidem, kteří očkování odmítají nebo se očkovat ze zdravotních důvodů nemohou, se tak může obyčejný život prodražit, pokud budou chtít navštěvovat například restaurace nebo kulturní akce. Podle ministra Vojtěcha to lze popsat i jako další způsob motivování k vakcinaci.

Vláda změnila opatření na léto. Podrobnosti najdete ZDE.

Zatím jsou testy nastavené tak, že se hradí v červenci čtyři antigenní testy a dva PCR. Bude to tak po celé léto?

Zatím jsem rozhodl, že to ponecháme vzhledem k situaci. Na druhou stranu se bude ta potřeba přirozeně snižovat. Protože platí, že kdo je plně očkovaný, tak se nemusí testovat, ani když jde do zaměstnání, ani při návratu (do zaměstnání z dovolené). A těch plně očkovaných výrazně přibude v červenci.

Červenec bude měsícem, kdy budeme očkovat zejména druhé dávky. Je to snad 1,6 milionu lidí, kteří čekají na druhou dávku a budou očkováni. Tím pádem pak vůbec nebudou potřebovat test kamkoliv. Je vůbec otázka, jak moc budou potřeba testy například v srpnu. To budeme muset vyhodnotit, zatím nechci říkat stanovisko.

Pravdou také je, že když budeme v situaci, kdy se každý bude moci nechat očkovat, tak nevím, jestli je namístě, aby stát plně hradil všechny testy. Primárně říkáme, že je dobré se naočkovat. Testy jsou alternativa, kterou hradíme, protože ne každý se zatím může nechat naočkovat. Jsou tam ještě nějaké fronty, čeká se v rámci registrace na první termín. Ale pokud budeme v situaci, kdy už nebude žádná bariéra a každý se bude moci bez čekání naočkovat, tak si myslím, že přirozeně ten počet testů, které jsou hrazeny, se bude snižovat.

Může to přijít už v srpnu?

To budeme řešit podle vývoje toho, kolik lidí bude plně proočkováno. Nechci říkat stanovisko pro srpen, říkám to výhledově. Možná to nebude srpen, možná to bude září. Pokud budeme v situaci, kdy se každý bude moci rychle proočkovat, tak v takovém případě by stát neměl hradit testy pro to, aby člověk mohl do restaurace, za kulturou a tak dále. Děláme to v rámci dočasného režimu alternativy. Do budoucna by mělo být standardem očkování. A pokud někdo bude chtít test, tak si ho bude muset uhradit jako samoplátce.

Půjdete cestou postupného snižování počtu proplacených testů, nebo to rovnou vypnete?

Měl by to být postupný proces, ale budeme to vyhodnocovat i podle dodávky vakcín. Teď by nebylo zodpovědné říct, jak to bude v srpnu, ale budeme to vyhodnocovat. V určité fázi by to mělo být tak, že testy hrazené nebudou a bude primárně podporované očkování. Samozřejmě se ale každý bude moci otestovat. To je na jeho vůli, jestli se nechce nechat očkovat. Ale nemyslím si, že by testy měly být plně hrazeny.

Lze to popsat jako další způsob motivace, aby se lidé nechali naočkovat? Že se jim jinak prodraží život?

Možná to takto můžete popsat, ale já si myslím, že je to legitimní. Něco jiného je, když je člověk indikovaný na test lékařem nebo hygienou a je tam například nějaký kontakt s nakaženým. To, co hradíme, jsou vlastně testy pro běžný život, aby člověk šel do restaurace, za kulturou, sportoval. To není standard. Z veřejného zdravotního pojištění by se měly hradit testy, které mají indikaci. I celá řada odborníků kritizuje, že hradíme testy pro zábavu. Tak to částečně je. Preventivní testování by nemělo být standardem hrazeným z veřejného zdravotního pojištění. To je dočasná věc.

Často mi lidé říkají, že chodí do restaurací bez testu, že to risknou. Plánujete se zaměřit i na to a například hrozit většími pokutami?

Pokuty jsou v tuto chvíli dostatečné. To, že lidé porušují opatření, tak to bohužel asi je. Je to nezodpovědné. Jestli zvýšíme pokutu z deseti tisíc na sto tisíc, nevím, jestli je to o tom. Je to o odpovědnosti každého vůči společnosti. Nikdo nemůže zaručit, že se ta situace nezhorší, nedal bych ruku do ohně, že bude všechno v pořádku a nebudou hospitalizovaní. To nikdo nemůže garantovat. Není to jen o biči, ale o odpovědnosti každého.

Reklama

Doporučované