Hlavní obsah

Kdo není v pokušení? Polský kněz a byznysmen hájil tutlání zneužívání

Foto: Profimedia.cz

Tadeusz Rydzyk na archivním snímku z roku 2012.

Reklama

Polský byznysmen a katolický kněz Tadeusz Rydzyk se zastal biskupa viněného z krytí sexuálního zneužívání páchaného duchovními. Podpořil ho v tom ministr spravedlnosti. Oba za to schytali kritiku.

Článek

„To, že kněz zhřešil? No zhřešil. A kdo není v pokušení? Ať se ukáže. Marie je jen jedna. Naše činy mají následky, ale je hrozné, co se děje,“ prohlásil v sobotu polský kněz Tadeusz Rydzyk na oslavách 29. výročí založení katolického Rádia Maryja.

Kněz Rydzyk, který je v Polsku známý hlavně jako vlivný mediální magnát, byznysmen a lobbista, svými slovy bránil biskupa Edwarda Janiaka podezřelého z krytí sexuálního zneužívání dětí. Na Janiaka ukázal letos na jaře prstem dokument Hra na schovávanou, který je pokračováním loňského dokumentu Jen to nikomu neříkej bratrů Sekielských.

Po premiéře obou filmů se v zemi oživila debata o sexuálním násilí páchaném duchovními a také o systému jejich přesouvání z fary na faru a tutlání skandálů. Právě kvůli tomu čelí Janiak vatikánskému vyšetřování. Papež František biskupovi v červnu zakázal vykonávat úřad a v říjnu přijal jeho rezignaci jako biskupa z Kališe.

Zastání ale našel Janiak u Rydzyka, který ho dokonce označil za „současného mučedníka médií“. „Udělala to média. Nevzdávejme se, katolíci! Že na nějakého kněze začnou vrčet, vyrobí nějaký škvár, a všichni se pak třesou. Dokaž, dokaž vinu! To ne já jsem ten, kdo má dokazovat, že nejsem velbloud,“ prohlásil Rydzyk směrem k účastníkům oslav jeho rádia, konkrétně k ministrovi spravedlnosti a generálnímu prokurátorovi v jedné osobě Zbigniewu Ziobrovi.

Následovala ostrá kritika

Na Rydzyka se po jeho slovech snesla kritika, podle které jdou jeho výroky interpretovat i jako nabádání k tutlání pedofilie. „Neočišťujeme se a každý, kdo o tom tématu bude mluvit, je nepřítel církve. Je to ještě horší, než to bylo před deseti lety,“ zkritizoval Rydzyka známý kněz Tadeusz Isakowicz-Zaleski. Někteří duchovní se k věci vyjádřili i na sociálních sítích a Rydzyka označili mimo jiné za osla.

Podle katolického publicisty Tomasze Terlikowského ničí polskou církev i pravici. „Bohužel o těch skutečných obětech neslyšíme z úst otce Rydzyka nic. Místo nich označuje za hrdiny a mučedníky pachatele. A to je zneužívání evangelia ke zlým účelům, je to ničení autority církve a zesměšňování církve,“ píše Terlicki ve facebookovém příspěvku, který ve velkém citovala polská média.

Svazek „trůnu s oltářem”

Oslav Rádia Maryja se v Toruni každoročně účastní vládní špičky, letos nechyběl ani ministr obrany Mariusz Błaszczak nebo jeho předchůdce ve funkci Antoni Macierewicz. Zdravici poslali poslanci vládnoucí strany Právo a spravedlnost i prezident Andrzej Duda. S projevem pak přímo vystoupil ministr Ziobro, který Rydzykovi poděkoval a ocenil ho.

„Tohle je prostor polskosti, prostor přítomnosti té kultury, která tvoří a definuje polskost. To pěkné dědictví, které se nazývá Polsko, o které usiloval velký Polák – připomínáme zde dnes sv. Jana Pavla II. –, abychom mu byli věrni,“ řekl šéf koaliční strany Solidární Polsko. „Obzvlášť v těch časech, dnešních časech, kdy ty pěkné hodnoty, které ležely tisíce let u základů, kořenů naší kultury, naší tradice, naší identity, té polské duše, jsou tací, kteří by nám je chtěli vzít. Ale my to nedovolíme,“ prohlásil Ziobro. Jeho projev koresponduje s postojem, který vládní politik v současnosti zastává ve věci v polského postupu proti podmínění čerpání unijních peněz dodržováním standardů právního státu.

Účast ministra na akci kritizoval už zmíněný kněz Isakowicz-Zaleski. „Při vší úctě k panu ministrovi spravedlnosti, kterého znám osobně, ten svazek oltáře s trůnem už zašel příliš daleko, protože se může ukázat, že od oltáře plynou pokyny do ministerstva spravedlnosti s tím, co může dělat. Tak to být nesmí,“ reagoval kněz na Rydzykův projev adresovaný Ziobrovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované