Hlavní obsah

Kdo neočkuje, porušuje zákon, říká ministr. Pojišťovny by měly vymáhat peníze

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Adam Vojtěch.

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chce, aby zdravotní pojišťovny vymáhaly náklady na léčbu nemocí lidí, kteří se nenechali očkovat. Vojtěch už o změně jedná s pojišťovnami.

Článek

Loni na podzim zahýbal Českem případ tříletého chlapce, který onemocněl tetanem, a zapříčinil tak živou debatu ohledně povinnosti rodičů očkovat své děti. Chlapec totiž proti tetanu očkovaný nebyl, a to i přesto, že je toto očkování povinné.

Léčba chlapce, který byl s podezřením na tetanus hospitalizován začátkem září, byla hrazena pojišťovnou. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je tento případ černobílý.

„Buď jste očkován, nebo ne. Matka se rozhodla neočkovat a náklady pak musela hradit pojišťovna. To není spravedlivé. Není to morální ani vůči ostatním lidem, kteří přispívají do systému zdravotního pojištění,” řekl ministr. Tvrdí také, že cena léčby chlapce se pohybovala v řádu stovek tisíc korun. Požadavek ministerstva je podle Vojtěcha v souladu se současnou legislativou.

Ministr mimo jiné Seznamu řekl, že už o tom s pojišťovnami jednají. „Máme povinné očkování ze zákona. Kdo neočkuje své dítě, porušuje zákon,” dodal ministr zdravotnictví.

„Jedná se o flagrantní případ toho, jak nebezpečné je odmítání očkování, a měl by být varováním pro všechny rodiče, kteří by snad o neočkování uvažovali,” sdělil ČTK náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který s nápadem vymáhání nákladů u neočkovaných lidí přišel.

Ministerstvo navíc tento týden připojilo změny právě v oblasti očkování k novele zákona o ochraně veřejného zdraví. Navrhuje, aby k současné povinnosti mít všechna očkování pro přijetí do státní školky byla připojena také stejná povinnost pro dětské skupiny nebo soukromé školky.

Minulý rok se podrobně řešil zvýšený výskyt spalniček, konkrétně v 589 případech. Na základě toho WHO Česku odebrala status země, kde se spalničky vymýtily.

Podle Ministerstva zdravotnictví ČR z případů minulého roku, kde bylo zjištěno onemocnění spalničkami, bylo 15 bez očkování.

„Počet neočkovaných dětí, které onemocněly některou z infekcí, jež jsou očkováním preventabilní, se však nesleduje,” dodalo ministerstvo.

Přitom Česká republika je charakteristická svou dlouholetou tradicí v oblasti očkování. Dokonce se považuje za jistého novátora v zavedení plošného očkování. Infekční nemoci podléhají v České republice povinnému hlášení a historicky patří k dlouhodobě sledovaným onemocněním.

„Věříme, že se bude po možnosti odškodnění osob, kterým vznikla újma na zdraví v důsledku povinného očkování, jednat o další nástroj, který bude rodiče motivovat k očkování svých dětí,” přiznává Ministerstvo zdravotnictví. Jedná se tak částečně i o snahu motivovat rodiče k větší důslednosti při očkování svých potomků.

V Česku jsou děti povinně očkovány proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám, záškrtu, tetanu, dávivému kašli, virové hepatitidě B, onemocnění Haemophilus influenzae b a dětské obrně.

Reklama

Doporučované