Hlavní obsah

Brutální mlácení, 5000 zadržených. Kreml dusí protesty na podporu Navalného

Foto: Profimedia.cz

Záběr z demonstrace v Moskvě.

Reklama

aktualizováno •

Navzdory varováním ruské policie v neděli začala v zemi shromáždění na podporu uvězněného Alexeje Navalného. Tamní média hlásí přes 5000 zadržených. Protesty začaly na Dálném východě, postupně se připojila další města. I Moskva.

Článek

Na centrálním náměstí Vladivostoku policisté zadrželi přinejmenším tři desítky demonstrantů, uvedl server OVD-Info, který se specializuje na monitorování policejních zákroků. Mezi zadrženými se nakrátko ocitli i novináři. Asi stovka Navalného příznivců zase vyšla u mořského pobřeží na led, kde vytvořili ze svých těl písmeno N a vykřičník.

„Zatknou každého, kdo už nevydrží na mraze a vrátí se na břeh,“ poznamenal zpravodaj listu Kommersant. Úřady již v předstihu varovaly před tvrdým postihem za účast na nepovolených akcích. Podobné protesty se v Rusku konaly minulou sobotu, zadrženo při nich bylo na 3000 lidí. Tentokrát může být podle ruských médií zadržených ještě více, aktuálně jejich počet podle organizace OVD-Info překročil hranici pěti tisíc.

V hlavním městě úřady sáhly k bezprecedentním bezpečnostním opatřením: v okolí Kremlu uzavřely stanice metra, omezily autobusovou dopravu a nařídily uzavřít restaurace a obchody. Organizátoři moskevské akce dvakrát změnili místo setkání, protože policie zatarasila do některých částí města pěším přístup. Nevytvořil se proto homogenní dav, ale menší skupiny.

Na sociálních sítích kolují záběry, které ukazují někdy až brutální zadržení protestujících. Velký dav lidí dorazil i k místu, kde je držen Alexej Navalnyj, podle informací na sociálních sítích a kolujícího videa byla policií opět zadržena i jeho žena Julia. Zasahující policisté ji naložili do auta a nenechali k ní připustit jejího právníka, následně dodávka odjela.

Podle informací, které kolují na sociální síti Twitter, se ve Tverské ulici v Moskvě měl zapálit člověk. Není zcela jasné, zda čin souvisel s protesty, muž však byl údajně s těžkými popáleninami převezen do nemocnice.

Pochod Moskvou měl skončit u stanice metra Komsomolskaja. Bezpečnostní složky zde podle zpravodajky České rozhlasu v Moskvě Ivany Milenkovičové větší zásah nepodnikly, nadále ale ve velkém množství zůstávají na místě. Několik demonstrantů na místě policisté zatkli.

V sibiřském Tomsku, který Navalnyj navštívil krátce předtím, než loni v srpnu zkolaboval s otravou, při nedělních protestech lidé skandovali „Nechte ho jít“. Několik desítek lidí přišlo protestovat i v Jakutsku, třebaže panoval 42stupňový mráz. „Protestuji poprvé. Je mi z toho totálního bezpráví vrchnosti nanic,“ řekl podle opozičních médií demonstrant jménem Ivan.

V Kazani v Tatarstánu pak podle záběrů kolujících na sociální síti Twitter bezpečnostní jednotky nutí některé ze zadržených demonstrantů ležet na sněhu obličejem k zemi.

V Moskvě jsou už od středečního večera zatýkáni Navalného spolupracovníci a zástupci opozičních médií. Mezi nimi se nachází například bratr opozičního předáka a bývalá členka skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová, kdy oba zmínění byli posláni do domácího vězení, píše web BBC. V sobotu byl zase během procházky se synem zadržen šéfredaktor webu MediaZona Sergej Smirnov. Svaz ruských novinářů oznámil, že mezi zatčenými je nejméně 35 žurnalistů.

Probíhají i domovní prohlídky bytů či jiných pozemků, které jsou s Navalným nějak spjaty. Jedním z takových případů byl také domov Anastasii Vasiljevové, Navalného osobní lékařky. Ta se rozhodla policisty uvítat hrou na klavír, v čemž pokračovala i v momentě, kdy ji policistka informovala o nutnosti odevzdat všechna elektronická zařízení.

Právník Vasiljevové informoval, že lékařka byla později vyšetřovateli zadržena na 48 hodin, a to na základě údajného a blíže nespecifikovaného porušení pravidel v boji proti covidu-19. Situaci podle agentury Reuters nazval jako „nevhodnou a hloupou pomstu za její aktivity v oblasti lidských práv“.

Nový šéf americké diplomacie Anthony Blinken vyzval k propuštění Navalného a kritizoval „brutální taktiku“ Ruska. „USA odsuzují neustálé používání brutálních taktik Ruska proti poklidným demonstrantům a novinářům. Je to stejné už druhý týden. Znovu vyzýváme k propuštění zatčených včetně Alexeje Navalného,“ napsal Blinken na twitteru.

Na nedělní zákroky policie pak reagoval také český ministr zahraničí. Násilným potlačováním opozice a svobody slova Rusko porušuje své závazky o dodržování lidských práv, napsal agentuře ČTK Tomáš Petříček (ČSSD). Téma se podle něj znovu otevře na půdě Evropské unie. Česko bude podporovat uplatnění sankcí vůči konkrétním osobám podle nového unijního sankčního systému, dodal ministr.

Minulou sobotu se proti věznění Navalného demonstrovalo v desítkách ruských měst, přičemž bezpečnostní složky zadržely přes 3000 osob. Navalného policie zadržela na letišti ihned po jeho návratu z Německa 17. ledna, v zemi se léčil po otravě nervově paralytickou látkou novičok.

Z otravy Navalnyj obviňuje ruskou tajnou službu a osobně prezidenta Vladimira Putina. Soud tento týden zamítl odvolání Navalného proti vazbě, ve které nyní hlavní kritik Kremlu čeká, zda nebude poslán do vězení kvůli údajnému porušování pravidel dříve uloženého podmíněného trestu.

Mluvčí ruského ministerstva vnitra Irina Volková v sobotu vzkázala, že lidé by se měli protestů zdržet kvůli pokračující epidemii covidu-19. Každý, kdo bude přistižen při porušování karanténních opatření, podle ní může čelit trestnímu stíhání. Demonstrace se však očekávají i navzdory nízkým teplotám, které v Rusku panují.

Reklama

Doporučované