Hlavní obsah
Online

Rusko viní z úderu na Homs Izrael a popírá použití chemických zbraní v Dúmě. Zemřelo nejméně 60 lidí

Rakety měl na základnu v Homsu vyslat Izrael.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Bilance počtu obětí pravděpodobného chemického útoku ve městě Dúmá stoupla na 60, po raketovém útoku na základnu u Homsu místní média hlásí 14 mrtvých.

Článek

Noční raketový útok na vojenskou leteckou základnu v syrské provincii Homs si vyžádal 14 životů. Informovala o tom podle agentury AP exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Syrská státní televize z útoku obvinila Spojené státy, ty to odmítají. Americký prezident Donald Trump v neděli v souvislosti s údajným chemickým útokem v Sýrii označil syrského prezidenta Bašára Asada za „zvíře Asada“. Podle šéfa Bílého domu musí Asad zaplatit za sobotní útok na syrské město Dúmá, při kterém byly dle dostupných zpráv použity chemické zbraně a zahynuly desítky lidí. Rusko posléze přišlo s informací, že základnu syrské armády ostřeloval raketami Izrael. Zároveň uvedlo, že důkazy pro použití chemických zbraní v Dúmě neexistují. Svaz zdravotnických a pomocných organizací mezitím oznámil, že po útoku v Dúmě zemřelo na 60 lidí. Zraněna byla zhruba tisícovka. Mezinárodní společenství dále obviňuje Asadův režim z použití chemických zbraní.

Vývoj událostí jsme sledovali online:

  • Americko-ruská přestřelka v Radě bezpečnosti OSN

    Incident v Dúmě byl zinscenovaný, řekl na jednání Rady bezpečnosti OSN ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja. Podle něj by mohla mít reakce americké armády vážný dopad.

    Americká velvyslankyně Nikki Haleyová mu oponovala, že „krev syrských dětí” je na jeho rukou.

  • USA o reakci na údajný chemický útok rozhodnou do 48 hodin

    Před vládou Spojených států amerických stojí významné rozhodnutí a padnout by mělo v příštích 24 až 48 hodinách. Podle agentury AFP to v reakci na údajný útok chemickými zbraněmi v syrské Dúmě uvedl prezident USA Donald Trump. „Takové věci nemohou projít. Přijdeme na to, jestli to byli Rusové, Syřani, Íránci nebo všichni dohromady,” řekl Trump. V prohlášení zároveň odsoudil údajný chemický útok a označil ho za „ohavný”.

  • Stouply ceny ropy

    Ropa na světových trzích zdražuje. Ceny tlačí vzhůru hlavně opatrnost investorů po raketovém útoku na syrskou leteckou základnu.

  • Na syrské letiště útočil Izrael, americké NBC to potvrdili nejmenovaní vládní představitelé

    Podle americké televize NBC na leteckou základnu poblíž syrského města Homs skutečně útočila izraelská armáda, informovala o tom s odvoláním na dva americké vládní představitele. Izrael před útokem podle NBC taktéž informoval USA.

  • Putin podle mluvčího o útoku nevěděl

    Podle ruského ministerstva obrany na základnu zaútočila dvě izraelská letadla a celkem vystřelila osm raket. Ruský prezident Vladimir Putin nebyl podle svého mluvčího Dmitrije Peskova izraelskou stranou o útoku na leteckou základnu předem informován. Peskov izraelské jednání označil před novináři jako „důvod k obavám”. Na základně mohli být přítomni ruští vojenští poradci a Izrael si toho podle Peskova byl vědom. Upozornění před leteckým útokem na strategický objekt speciálně zřízenou horkou linkou je standardním procesem. Bojující strany si tím dávají šanci na minimalizování lidských obětí.

  • Město Dúmá a letecká základna T4 jsou od sebe vzdáleny asi 200 kilometrů

    Foto: Mapy.cz
  • Útok v Dúmě začala vyšetřovat Organizace pro zákaz chemických zbraní

    Mezinárodní organizace se sídlem v nizozemském Haagu prosazuje a kontroluje dodržování úmluvy o chemických zbraních, která zakazuje používání těchto zbraní a požaduje jejich zničení.

  • Podle záchranářů při útoku v Dúmě zemřelo 60 lidí a nejméně tisícovka byla zraněna

    Podle agentury Reuters to uvedl Svaz zdravotnických a pomocných organizací (UOSSM), což je sdružení mezinárodních humanitárních organizací financujících nemocnice v Sýrii. Počet mrtvých a zraněných patrně není konečný, dodal UOSSM. „Počet obětí se zvyšuje s tím, jak se záchranáři dostávají do míst v podzemí, kam pronikl (použitý jedovatý) plyn a kde hledaly útočiště stovky rodin,“ stojí v prohlášení.

  • Lavrov o údajném izraelském útoku na syrskou základnu: Situace se vyvíjí nebezpečně

    Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se také vyjádřil k odvetnému útoku proti syrské letecké základně, který podle Damašku a Moskvy provedl Izrael. „Jde o velmi nebezpečný vývoj situace a doufám, že to pochopí alespoň američtí vojáci a vojáci zemí v koalici pod vedením USA,“ řekl šéf ruské diplomacie.

  • Rusko: V syrské Dúmě se nenašly žádné stopy chemických zbraní

    Ruští specialisté nenalezli žádné stopy po použití chemických zbraní v místě sobotního útoku v syrské Dúmě. Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Z údajného chemického útoku, při němž přišly o život desítky lidí a stovky byly zraněny, je obviňována syrská vláda, kterou Rusko v občanské válce podporuje.

  • Německo po chemickém útoku ukázalo na Asada, ale také na Rusko a Írán

    Úder na základnu poblíž Homsu souvisí s pravděpodobným použitím chemických zbraní ve městě Dúmá. Podle Německa za ním nejspíš stojí režim syrského prezidenta Bašára Asada. Zodpovědnost za situaci v zemi sužované dlouholetými boji ale podle vládního mluvčího Steffena Seiberta nesou i Rusko a Írán.

  • Izrael už dříve na leteckou základnu v Homsu útočil

    BBC upozorňuje, že Izrael od roku 2012 přiznal desítky útoků na infrastrukturu syrského režimu. Nejsilnější úder přišel letos v únoru. Rakety zasáhly mimo jiné i homskou základnu s označením T4, na kterou mířily rakety i dnes v noci.

  • Na leteckou základnu v Homsu podle Ruska útočil Izrael

    Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury Interfax uvedlo, že osm raket vypálil na homskou leteckou základnu Izrael. Mluvčí izraelské armády podle agentury AP ale nechtěl prohlášení Moskvy zatím komentovat. Syrská státní televize předtím z útoku obvinila Spojené státy, což Pentagon odmítl. Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že úder uskutečnila dvě izraelská letadla, která startovala z Libanonu. Izraelské stíhačky F-15 při akci nenarušily syrský vzdušný prostor, uvedla ruská armáda.

  • V noci byly v okolí letiště slyšet výbuchy

    Podle syrské televize byly po půlnoci místního času v blízkosti letiště slyšet silné výbuchy. Syrská média mluví o tom, že letiště aktivovalo systém protivzdušné obrany a sestřelilo osm raket.

  • Mezi mrtvými jsou převážně Íránci či členové skupin podporovaných Teheránem

    Informaci uvedl ředitel Syrské organizace pro lidská práva Ramí Abdar Rahmán.

  • Americké ministerstvo obrany vydalo prohlášení

    „V tuto chvíli v Sýrii žádné letecké údery neprovádíme, nicméně situaci nadále pečlivě sledujeme a podporujeme probíhající diplomatické úsilí pohnat k odpovědnosti ty osoby, které mají na svědomí použití chemických zbraní v Sýrii,“ stojí v prohlášení Pentagonu.

Reklama

Hlavní zprávy