Hlavní obsah

Kdo ovládne Senát? Drahoš a Hilšer oznámili, že vstupují do klubu STAN

ŽIVĚ: Brífink senátorů Jiřího Drahoše a Marka Hilšera.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jiří Drahoš a Marek Hilšer oznámili, že vstoupí do senátorského klubu Starostů a nezávislých. Klub STAN tím získává nejvyšší počet členů, podle zvyklostí tak zřejmě ze svých řad vybere předsedu Senátu.

Článek

O předsedovi Senátu zatím není jasno, pravděpodobně ho ale získá nejsilnější frakce. Která to bude, o tom rozhodnou nezávislí kandidáti podle toho, ke komu se přidají. Zatím nejsilnější klub má hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které minulý týden ve volbách získalo šest senátorů a spolu s nezávislými kandidáty Drahošem a Hilšerem má nyní 18 křesel, ODS má 16 senátorů a lidovci 15.

V kuloárech se mluví o tom, že třetí bývalý kandidát na prezidenta Pavel Fischer by mohl posílit klub lidovců.

Změna od pondělí nastala v klubu Starostů, jejichž kandidátem do vedení horní komory by mohl být starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček.

Lidovci mohou nadále počítat s 15 členy, jejich adeptem na předsedu Senátu zůstává bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, na místopředsedkyni opětovně nestranická kandidátka Miluše Horská.

Žádnou novou akvizici zatím nemá klub ODS s 16 členy. Vstoupit by k nim ale měl nový českobudějovický senátor Ladislav Faktor. Kandidoval jako nezávislý, občanští demokraté ho ale podpořili. Další posilou by mohla být buď někdejší poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková, nebo stávající senátor Ivo Valenta (za Soukromníky).

Sedmičlenný zůstává klub vládního hnutí ANO, ČSSD má 13 senátorů. Stávajícími senátory bez klubové příslušnosti zůstávají spolu s Valentou exministr Jiří Ciencala (za Občané spolu – Nezávislí) a Jaroslav Doubrava (za Severočechy).

Reklama

Doporučované