Hlavní obsah

Kdo platil návrat ředitelky z Kuby? Lékový ústav dělal na odpovědi 15 dní

Foto: Petr Horník / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Okolnosti, za nichž v čase počínající epidemie odletěla ředitelka SÚKLu Irena Storová na dovolenou, zůstávají nejasné.

Reklama

Jak se narychlo vrátila ředitelka strategického lékového ústavu z dovolené z Karibiku? Okolnosti nejsou zcela jasné.

Článek

Když v polovině března odletěla šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová na dovolenou na Kubu, sklidila za to kritiku.

Do Karibiku odcestovala právě v době, kdy vláda premiéra Andreje Babiše oznamovala Čechům tvrdá omezení. Třeba, že se pro ně uzavřou hranice a nebudou moct cestovat ani do Německa nebo do Rakouska.

„Je to absurdní, nevím, jak ji to mohlo napadnout,“ komentoval tehdy předseda vlády fakt, že Storová odletěla na dovolenou, když se doma nekontrolovaně rozjížděla koronavirová epidemie a lékový úřad hraje v jejím zastavení jednu ze strategických rolí.

I proto se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že ředitelku narychlo povolá zpět.

Irena Storová se skutečně vrátila, ale jak cestovala z Kuby do Česka, není zcela jasné.

Poté, co ředitelka SÚKLu ani mluvčí ústavu Barbora Peterová dva týdny nebraly telefon a nereagovaly na zaslané zprávy s jednoduchými otázkami na toto téma, požádaly Seznam Zprávy o odpovědi podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Otázky byly jednoduché:

1. Platil cestu paní ředitelky z dovolené stát (redakce chtěla zjistit, jestli nebyla uhrazena letenka z veřejných peněz)?

2. Letěla paní ředitelka z Kuby sama, nebo měla nějaký doprovod (tedy zda s ní třeba neletěli někteří další zaměstnanci ústavu)?

3. Kdy naposledy před odletem na dovolenou byla na poradě vedení Ministerstva zdravotnictví (tedy zda veděla, jaká omezení se v souvislosti s epidemií připravovala)?

4. Zakázala ostatním zaměstnancům lékového ústavu, aby si v době epidemie brali dovolenou (tedy jestli její podřízení museli na rozdíl od ní v době epidemie pracovat)?

Přesto Státní ústav pro kontrolu léčiv nejprve napsal, že mu týden nestačí, aby na všechny tyto čtyři dotazy odpověděl.

Přesněji na dvě, protože na otázku, zda Irena Storová cestovala z Kuby sama nebo s doprovodem, odpověď obratem odmítl - s argumentem, že prý jde o soukromé informace o ředitelce.

Navíc lékový ústav ani nesdělil, kdy se naposled před odletem na dovolenou zúčastnila Irena Storová porady vedení Ministerstva zdravotnictví.

To však Seznam zprávy zjistily přímo na ministerstvu. To potvrdilo, že ředitelka strategické zdravotnické instituce se porady zúčastnila čtyři dny před svým odletem na Kubu. „Na poradě vedení Ministerstva zdravotnictví ČR byla paní ředitelka před dovolenou 10. března 2020,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

V tento den přitom byly už vládou zakázány všechny hromadné akce, kde bylo najednou více než 100 lidí. Zavřely také základní, střední a vysoké školy. Den před tím, než ředitelka Storová odletěla, pak vláda kvůli koronaviru vyhlásila nouzový stav.

Na zbývající otázky nakonec Státní ústav pro kontrolu léčiv odpověděl po patnácti dnech. Mimo jiné - bez podrobností - uvedl, že stát za cestu Storové neplatil.

„Česká republika cestu paní ředitelky z dovolené neplatila. Státu nevznikly s cestou zpět žádné výlohy,“ stojí v odpovědi pro Seznam Zprávy.

Mluvčí ústavu na otázku, zda si tedy Irena Storová platila cestu z vlastních peněz, neodpověděla. A nebrala ani telefon. Mluvčí ministerstva Štěpanyová pak uvedla, že také Ministerstvo zdravotnictví cestu Storové z dovolené nehradilo.

Je rovněž jasné, že Storová neletěla z Kuby evakuačním letem. Ten vypravilo Ministerstvo zahraničí a v Praze letadlo přistálo 25. března. Což už byla Storová - alespoň podle vyjádření premiéra Babiše - již několik dní v Česku.

„Pokud se paní ředitelka obrátila s dotazy na velvyslanectví na Kubě, dostala informace o možnostech komerčních odletů,“ uvedla ředitelka tiskového odboru Ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Jenže podle Elišky Carreazo Cuadro z českého velvyslanectví na Kubě se Storová na ně s žádostí o pomoc neobrátila.

Pro úplnost: Na poslední z otázek Seznam Zpráv SÚKL odpověděl, že ředitelka Storová svým podřízeným dovolenou v době nouzového stavu nezakázala.

Reklama

Doporučované