Hlavní obsah

Kdo pomůže Babišovi? Duel mezi Piráty a komunisty o podpoře vládě ANO

Duel mezi šéfy poslaneckých klubů Pirátů a KSČM.

 

Reklama

Čím blíž je ustavující schůze Poslanecké sněmovny, tím nejasněji to vypadá na české politické scéně. Piráti připustili, že by mohli o víkendu přehodnotit jejich dříve deklarovanou jednoznačnou podporu Radka Vondráčka do čela Sněmovny. Hnutí ANO to viditelně rozladilo. Piráti se odvolávají na to, že nechtějí být součástí bloku SPD, ANO a komunistů.

Článek

V Duelu Seznamu diskutovali předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik a předseda poslanců České pirátské strany Jakub Michálek.

Poslanci Pirátů budou znovu jednat o podpoře Radka Vondráčka z ANO do čela Sněmovny. Podle předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše se jim nelíbí, že by byli ve stejném bloku s komunisty a SPD Tomio Okamury. Hnutí ANO podle šéfa jeho frakce Jaroslava Faltýnka trvá na tom, že má kvalitního kandidáta.

„My jako vítěz voleb na to můžeme potom reagovat, že můžeme také přehodnotit některé své postoje,” pohrozil Faltýnek. ANO jako vítěz voleb je nyní podle něho vstřícné, je pro důstojné zastoupení stran ve vedení výborů a chápe také, že opozice má mít kontrolní činnosti.

Na posledním zasedání poslaneckého klubu Piráti Vondráčka podpořili, protože už má s vedením dolní komory zkušenosti, a odmítli kandidaturu předsedy ODS Petra Fialy. „Od té doby se situace výrazně změnila. Pokud tu existuje nějaký blok, kdy ANO má jistou podporu (KSČM a SPD), tak my jsme v povolební strategii řekli, že to nejsou naši partneři,” uvedl Bartoš.

Reklama

Doporučované