Hlavní obsah

Kdo přiletí z Indie, půjde do vězení. Austrálie udělala drastické rozhodnutí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Přísnými tresty chce Austrálie zabránit přenosu indické mutace covidu-19 na své území. Země během týdne pozastavila lety z Indie. Osobám, které pravidla poruší, hrozí vysoké pokuty nebo až několik let vězení.

Článek

„Drastické, ale potřebné,“ tak rozhodnutí australské vlády hájí ministr financí Josh Frydenberg. Ke kroku se australský kabinet rozhodl poté, co se ve čtvrtek do země vrátili z Indie dva hráči kriketu. Kvůli pozastavení přímých letů mezi oběma zeměmi využili sportovci k přestupu Katar, odkud už zamířili zpět do své vlasti, píše The Guardian.

Federální ministr zdravotnictví Greg Hunt v pátek oznámil posílení hraničních kontrol a dodal, že každému, kdo tato pravidla poruší, bude hrozit pokuta až do výše 66 000 australských dolarů (téměř 1,1 milionu korun) nebo až pětileté odnětí svobody, ve výjimečných případech dokonce obojí, uvádí BBC. K postavení cest z Indie mimo zákon se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo „na základě podílu lidí v karanténě, kteří se v Indii nakazili infekcí covid-19“.

„Vládě se nedělá toto rozhodnutí lehce,“ cituje Guardian Hunta. „Je však zásadní, abychom ochránili australské zdravotnictví a počet případů nákazy ve zdravotnických zařízeních zůstal na zvládnutelné úrovni,“ dodal ministr. Opatření vstoupí v platnost v pondělí a vztahuje se na všechny, kdo byli v Indii během dvou týdnů před datem případného návratu do Austrálie. Případné prodloužení platnosti opatření vláda prodiskutuje 15. května. Australská média uvádí, že to je poprvé, kdy se pro Australany návrat do rodné země stává protiprávním činem.

V sobotu ministr financí odmítl, že by bylo „nezodpovědné“ nechat Australany uvězněné v Indii, přestože země hlásí nedostatek kyslíku pro osoby nakažené covidem-19. „Přijali jsme drastická opatření, abychom udrželi Australany v bezpečí. Indie čelí velmi vážné situaci, rady odborníků směrem k vládě se tak týkaly právě přísných opatření,“ řekl Guardianu Frydenberg. „Jednali jsme podle lékařských doporučení,“ dodal ministr. Od března 2020 se podle Guardianu do Austrálie z Indie vrátilo téměř dvacet tisíc lidí. Podle BBC se má v Indii aktuálně nacházet okolo devíti tisíc australských občanů.

V pátek se právě kvůli kritické situaci v Indii sešla australská vláda. Premiér Scott Morrison po jednání vlády uvedl, že „vláda vzala na vědomí opatření, která byla zavedena s cílem omezit vstup lidí do Austrálie, kteří dříve pobývali ve vysoce rizikových zemích“. „Kabinet vzal na vědomí hodnocení hlavního epidemiologa, podle kterého je Indie první zemí, která dosáhla hodnocení vysoce rizikové země,“ uvedl premiér.

Morrison uvedl, že je reálné zavedení „dalších opatření ke zmírnění rizik“, přísné tresty za porušení opatření ale původně nezmínil. Australský předseda vlády už dříve během dne uvedl pro stanici Sydney 2 GB, že ve středu večer vláda vyřešila situaci, kdy cestující mohli obejít zákaz letů z Indie tranzitem přes třetí zemi.

Premiér uvedl, že federální vláda bude „podnikat více kroků“, aby zajistila, že cestující nebudou obcházet opatření. Morrison dodal, že o dalších opatřeních „bude hovořit s předsedy vlád jednotlivých států a teritorií“. Nákaza takzvanou indickou mutací se nedávno prokázala u muže v Perthu, který odcestoval do Indie na svatbu. Po návratu do země ale zdravotníci nákazu zjistili ještě během karanténního pobytu v hotelu.

Kromě Austrálie alespoň částečně omezilo cesty z Indie podle údajů z 30. dubna ještě dalších 22 států. Mezi posledními zatím reagovaly Spojené státy. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil zavedení nových restrikcí. Opatření mají vstoupit v platnost v úterý a zamezit vstupu do USA téměř všem cizincům, kteří v posledních 14 dnech pobývali v Indii. Washington tak podle Bidena reaguje na prudký vzestup počtu případů nákazy koronavirem v Indii. Biden se k tomuto kroku podle Bílého domu rozhodl na základě doporučení Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, uvádí stanice NPR.

Většina států, které k podobným opatřením přistoupily, ale nezakazuje svým občanům návrat do země. Zákaz vstupu osobám pobývajícím v Indii s výjimkou svých občanů nebo diplomatů platí v Evropě například v Belgii, Francii, Itálii, Německu, Nizozemsku nebo Spojeném království.

Česká republika dosud podle Ministerstva zahraničí k podobnému kroku nepřistoupila, návrat do země je ale přesto komplikovaný. Německý Institut Roberta Kocha totiž přeřadil Indii mezi oblasti s mutací koronaviru. Mezi hlavní dopravce, kteří zajišťují spojení mezi ČR a Indií, patřila společnost Lufthansa, jež oznámila, že s platností od 26. dubna 2021 neumožňuje letecký tranzit přes Německo do schengenských zemí, a tedy ani do ČR. Tranzit přes Německo mimo Schengen je možný, uvádí web ministerstva. Letět z Indie do ČR je nyní možné s jedním přestupem jedině přes Amsterdam nebo Paříž, upozorňuje české velvyslanectví v Dillí.

Česká republika řadí Indii mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy covidem-19. Cestující vracející se do Česka tak potřebují letenku, pas s platným indickým vízem, potvrzení o negativním indickém PCR testu ne starším než 72 hodin před vstupem do Amsterdamu nebo jiného místa tranzitu, potvrzení o rezervaci českého PCR testu, který je nutné podstoupit do 24 hodin od příletu, vytištěný QR kód jako doklad o vyplnění příjezdového formuláře a vytištěné a podepsané zdravotní prohlášení pro Nizozemsko (v případě tranzitu přes Amsterdam).

Národní referenční laboratoř potvrdila v pátek tzv. indickou mutaci zatím u jednoho ze dvou podezřelých vzorků zachycených v Hradci Králové. Podle dřívějších informací jde o dvě nemocné zahraniční studentky, které studují v Hradci Králové. Stejná mutace se potvrdila také v Praze, i tam šlo o člověka z Indie, uvedli podle ČTK ve čtvrtek pražští hygienici.

Reklama

Související témata:

Doporučované