Hlavní obsah

Kdo připraví klíčovou reformu? O ministerstvo s obřím rozpočtem není zájem

Foto: Seznam Zprávy

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová (vlevo) a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová byly vážnými kandidátkami na post ministryně práce a sociálních věcí. Obě daly ale přednost působení ve vedení Poslanecké sněmovny.

Reklama

Po volbách přišlo překvapení. Dvě favoritky na post ministryně práce a sociálních věcí ztratily zájem vést tento složitý úřad. Ministerstvo by tak mohlo připadnout lidovcům, kteří mají sociální politiku za jeden ze svých pilířů.

Článek

Před volbami premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že v případě sestavování nové vlády bude pro hnutí určitě požadovat obsazení Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). I v řadách opozičních koalic se nahlas mluvilo o zájmu získat post šéfa tohoto ministerstva. V příštím roce přes něj podle návrhu rozpočtu proteče přes 700 miliard korun.

Jenže deset dnů po sečtení výsledků parlamentních voleb se na MPSV nikdo nehrne. Podle zdrojů Seznam Zpráv je blíže k obsazení tohoto náročného úřadu koalice Spolu, na ministerstvo by měl zamířit kandidát buď z KDU-ČSL či ODS.

„Platí to, co jsem říkal v posledních týdnech. Chci, abychom v našich prioritách mohli úspěšně pokračovat i na resortech, jednání nás čekají,“ řekl Seznam Zprávám předseda lidovců a pravděpodobný kandidát na post vicepremiéra Marian Jurečka. Je známo, že rodinná a sociální politika patří k programovým pilířům KDU-ČSL.

Kandidátem by mohla být lidovecká senátorka a 1. místopředsedkyně strany Šárka Jelínková. Zda by měla o místo zájem, nechtěla s ohledem na nedokončená jednání o vládě komentovat. „KDU-ČSL se ale o témata tohoto rezortu dlouhodobě zajímá a ráda by do nich promlouvala. Zda toto ministerstvo obsadíme, však nyní těžko odhadovat,“ sdělila Jelínková redakci.

Původní plány však byly odlišné.

Z osobních důvodů

Nejvýrazněji se na pozici ministryně práce a sociálních věcí dlouhé měsíce před volbami profilovala poslankyně a 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Patřila k největším kritičkám končící ministryně Jany Maláčové (ČSSD) a přicházela s vlastními návrhy řešení sociálních problémů.

Jenže nyní, když měla post ministryně na dosah, se Richterová stáhla. Podle zdrojů redakce už den po volbách na interním jednání předáků strany začala pochybovat o svém vládním angažmá.

„Olga Richterová z osobních důvodů v současné situaci o toto ministerstvo neusiluje. Dál se bude samozřejmě zasazovat o návrhy na podporu lidí a pokračovat ve své špičkové práci ve Sněmovně,“ řekl Seznam Zprávám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

O „osobních“ důvodech odmítnutí postu hovoří i sama Richterová. „Skutečně z osobních důvodů v současné situaci o toto ministerstvo neusiluji, ovšem za vše, čemu věřím, se budu nadále zasazovat ve Sněmovně,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy.

Pro Richterovou se našla jiná funkce, jak napsal Bartoš v úterý večer na Twitteru, má se dle koaliční dohody stát místopředsedkyní Poslanecké sněmovny. „Je třeba říct, že se jedná pouze o její kandidaturu do vedení Sněmovny. Nic není oficiálně schváleno,“ uvedl.

O překvapivou otočku se v případě Richterové jedná o to víc, že představovala před volbami možná nejvyprofilovanějšího ministerského kandidáta Pirátů, před volbami chodila i do televizních debat coby stínová ministryně práce a sociálních věcí.

Obhajovala ambiciózní sociální program koalice PirSTAN, kdy slibovala, že konečně zreformují důchodový systém, nabídnou pomoc lidem na trhu práce nebo zajistí dostupné a efektivní sociální služby.

Jenže podle zdrojů redakce převážily obavy a respekt z řízení složitého ministerstva, kde se kvůli dlouholetým kontraktům s mocnými společnostmi dodávajícími například softwarové systémy spálil v minulosti nejeden ministr.

Nešlo ale jen o Richterovou, ve hře bylo i jméno předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Právě o ní se hned po volbách začalo spekulovat – v kontextu volebního propadáku Pirátů – jako o možné ministryni. Ani ona však na MPSV zamířit nehodlá a v koalici si vyjednala funkci předsedkyně Poslanecké sněmovny.

„Prozatím nemohu nechat nahlédnout do postupu vyjednávání, nicméně i mým cílem je dobře fungující vláda, pro jejíž úspěch je zároveň neméně důležité bezproblémové jednání Poslanecké sněmovny. Budu se snažit k tomu maximálně přispět,“ řekla Pekarová Adamová Seznam Zprávám.

O tom, kdo nakonec do svého portfolia MPSV získá, se tak rozhodne až v příštích dnech koaličního vyjednávání.

Reklama

Doporučované