Hlavní obsah

Kdo přivezl seniorům perník z Agrofertu? Celodenní poplach na sítích má bizarní rozuzlení

Kdo doručil penamské perníčky do domova pro seniory v Lounech?

Reklama

Sociální sítě zaplavila řada spekulací ohledně toho, kdo do domova seniorů dovezl perníčky od společnosti Penam, která spadá do holdingu Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše.

Článek

Radní města Louny a exposlanec za TOP 09 Michal Kučera v sobotu večer na svém Twitteru zveřejnil informaci, že do Domova pro seniory U Pramene Louny přivezla Armáda České republiky penamské perníčky.

„Přišel a řekl: Jsem z armády a vezu perníky“

Následně ale svá tvrzení upřesnil. „V pátek přišel nějaký muž a představil se se slovy, že je z armády a nese nám penamské perníčky. Přinesl tam dvě krabice perníčků a nechal to na vrátnici,“ řekl Kučera Seznam Zprávám.

Informaci o převzetí penamských perníčků následně potvrdila i ředitelka domova pro seniory Jana Černá.

„Někdo sem přivezl perníčky s velikonoční tematikou. Nic jsme si ale dopředu neobjednávali ani jsme nic neplatili, prostě to sem přišlo, aniž bychom to chtěli,“ vysvětlila Černá. „Pán nám pak následně řekl, že je pověřen rozvozem penamských perníčků,“ doplnila.

Armáda se ale následně ohradila proti Kučerovým slovům, že by rozvážela penamské perníčky.

„V pátek náš odběrový tým jel do domova pro seniory na základě nařízení krajské hygienické stanice. Tým udělal odběr u jednoho člověka (test na koronavirus, pozn. red.) a následně zase odjel zpátky, rozhodně jsme tam žádné perníčky nenechávali,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Armády České republiky Magdalena Dvořáková.

Kalousek chtěl povolat státní zástupce

Mezitím si zpráva o pernících z Penamu zavážených armádou do domovů seniorů žila na sociálních sítích svým životem. Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce žádal o zásah státního zastupitelství a srovnával zneužití armády k rozvozu perníků se zneužitím zpravodajské služby v dobách premiéra Nečase pro sledování jeho manželky milenkou Janou Nagyovou.

Armáda pak následně zjišťovala, jestli nějaký voják zcela dobrovolně nenechal na recepci perníčky.

„Prověřovali jsme to a ani žádná dobrovolnost mezi vojáky nevedla k tomu, aby distribuovali pečivo do domova seniorů,“ doplnila mluvčí.

Radní Kučera si ale i tak stál za tím, že člověk se opravdu představil slovy, že je z armády.

„Pokud se někdo takto představí a my pak dva dny žijeme v tom, že armáda nám sem dováží penamské perníčky, tak to je ale chyba toho člověka, že se takto představuje. Ohrožuje tím armádu a já jsem rád, že se ukázalo, že armáda v tom nehrála žádnou roli,“ vysvětluje exposlanec za TOP 09.

Šéfka TOP 09: Namístě je omluva armádě

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová následně řekla, že je namístě se Armádě České republiky omluvit. „Podle všeho šlo o akci fyzické osoby, která s Armádou ČR neměla nic společného a pouze zneužila jejího jména při distribuci perníčků z Penamu,“ napsala Adamová.

Pátrání v Agrofertu

Poté, co armáda dementovala rozvoz penamských perníčků, zbývala možnost, že by společnost Penam nechala své zaměstnance rozvážet perníčky.

„Vozíme zdarma naše výrobky do nemocnic, domovů pro seniory a jiná zařízení dlouhá léta. Je tedy možné, že to byl někdo z Penamu. A v době, kdy armáda prováděla odběr, nejspíš přišel někdo od nás a daroval domovu pro seniory penamské perníčky,“ vysvětluje Seznam Zprávám mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

„Pátráme, kdo to byl a pravděpodobně to byl někdo z Penamu. A jestli se to potkalo v jeden čas, tak je to nešťastná shoda okolností,“ doplňuje.

Přiznání muže na Twitteru

Následně se ale podle Kučery našel člověk, který penamské perníčky do domova pro seniory dovezl.

„Muž se ke svému činu přiznal na Twitteru. V našem okrese je známý tím, že je velkým příznivcem hnutí ANO,“ vysvětluje Kučera. „Na bednách, které na recepci přinesl, pak bylo napsáno, že je to schváleno vládou a že je z armády. Takže nás to všechny zmátlo. Ještě do nedělního rána jsme žili v tom, že to tedy přivezla armáda,“ říká exposlanec a radní města Louny.

Reklama

Související témata:
Perníčky

Doporučované