Hlavní obsah

Kdo pustil důvěrná data ČEZu Bulharům? Případ se už nevyšetří

Sabina Slonková v Reportérech Seznamu: Jaká je šance, že se vyšetří kauza úniku důvěrných informací ČEZu do Bulharska?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poté, co premiér Andrej Babiš na nedávné valné hromadě ovládl dozorčí radu polostátní strategické společnosti ČEZ a vyměnil jejího šéfa, je šance objasnit bulharskou operaci minimální.

Článek

V příběhu jde o to, že do Bulharska unikly důvěrné údaje o politicky výbušném prodeji tamních aktiv české elektrárenské firmy. Ve svém důsledku tento krok mohl poškodit právě státní firmu, která se stahuje z bulharského trhu.

O tom, že Bulhaři dostali z Prahy důvěrná data, informoval bulharský server epicenter.bg. Jako „pošťáka” obchodních informací označil server člena dozorčí rady a náměstka ministryně financí Ondřeje Landu. Bulharský premiér Bojko Borisov navíc při svém březnovém vystoupení v tamním parlamentu ukázal přímo na Andreje Babiše. Borisov tvrdil, že má od českého premiéra dokumenty o tom, že se v transakci angažují rusko-gruzínské společnosti se sídlem v daňových rájích, jakož i ruské a bulharské banky.

Kauzu nechal hned zjara přímo v ČEZu prošetřovat šéf dozorčí rady společnosti Václav Pačes. Jenže ten před létem skončil ve funkci.

„Šance, že se to vyšetří, je minimální,“ říká novinářka Sabina Slonková v pořadu Reportéři Seznamu. „S Václavem Pačesem jsem před pár dny mluvila. Řekl mi, že z toho, co se jim podařilo nashromáždit za informace, je přesvědčený, že únik informací hraničil s trestným činem. Může velmi poškodit společnost ČEZ, snížit jeho hodnotu, dopad může být i na veřejné peníze.“

Rozbor situace v ČEZu je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat v pondělí 23. července na Televizi Seznam od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované