Hlavní obsah

Spor o dětskou pohádku: Lesbický pár nebyl žádný podprahový vzkaz, hájí Českou televizi analytik

Duel: Lesbický pár v pohádce pro děti vadí konzervativcům. Místopředseda Aliance pro rodinu Jan Gregor vs. sociolog médií Zdeněk Sloboda.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Téhle doktorky se bát nemusíš, avizuje ČT americký animovaný seriál Doktorka Plyšáková určený pro děti od 2 do 8 let. Díl odvysílaný začátkem roku ale vyděsil Alianci pro rodinu i Tomia Okamuru. Pobouřila je epizoda, kde je lesbický pár s dětmi označovaný za rodinu. Sledujte Duel Jana Gregora z Aliance pro rodinu a mediálního experta Sociologického ústavu Zdeňka Slobody.

Článek

22. díl seriálu Doktorka Plyšáková v originále pod názvem „The Emergency Plan” odvysílala ČT Déčko 2. ledna. Zápletka je jednoduchá: hračky prožijí zemětřesení a rodina musí zůstat spolu. Rodinu v této epizodě představují dvě ženy a dvě děti. Podle konzervativní aliance „pobuřující”, jak píše v otevřeném dopise generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi, Radě ČT a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

„Chápeme, že homosexuálové, kteří mají děti, v naší společnosti žijí. Ale je otázka, jestli taková tematika patří na veřejnoprávní kanál, který je určený pro malé děti,“ vysvětluje v Duelu postoj Aliance pro rodinu její místopředseda Jan Gregor.

„Vadí nám, že lesbický pár je v seriálu Doktorka Plyšáková zobrazený jako rodina. Je to jednostranně prezentováno,“ dodává.

Anketa

Vadí vám, že ČT Déčko odvysílala pohádku Doktorka Plyšáková, kde byl lesbický pár s dětmi nazýván rodinou?
Ne, seriál jen odráží realitu.
42,9 %
Ano, má to neblahý vliv na děti.
55 %
Dětské pořady jdou mimo mě.
2,1 %
Celkem hlasovalo 10690 čtenářů.

„Veřejnoprávní televize má zobrazovat společnost v celé její barevnosti. Pokud tady jsou děti v takových rodinách, tak mají právo na to, aby byly i jejich rodinné modely zobrazeny,“ nesouhlasí s kritikou konzervativců analytik a expert na gender v médiích Zdeněk Sloboda ze Sociologického ústavu AV ČR.

Aliance má ale za to, že Česká televize porušila svůj kodex. Konkrétně pasáž, podle které nesmí odvysílat obsah, který by mohl nepříznivě narušit vývoj dětí.

„Porušení kodexu tam není. V kodexu ČT je, že mají být zobrazovány různé menšiny ve vyváženém poměru. Pokud jeden díl ze čtyř řad seriálu Doktorka Plyšáková zobrazí jeden lesbický pár, tak je to marginální prezentace,“ říká Sloboda.

Indoktrinace malých dětí?

Aliance považuje za zarážející, že tato podle ní „ideově angažovaná tvorba“ byla v ČT odvysílána zrovna v době, kdy parlament projednával poslanecký návrh na uzákonění manželství párů stejného pohlaví.

„Toto načasování v nás koncesionářích nevzbuzuje důvěru v nestrannost České televize,“ varuje Aliance pro rodinu.

Podle Tomia Okamury se veřejnoprávní stanice dopouští „indoktrinace” českých dětí, když ukazuje lesbický pár jako „normální rodinu“, napsal předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie na svém Facebooku.

Reklama

Doporučované