Hlavní obsah

Kdo se neotestuje, nesmí do práce. Hygiena bude kontrolovat návraty z ciziny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Po návratu ze zahraničí bude povinné prokázat se negativním testem. Zaměstnavatelé nesmějí na pracoviště vpustit osoby, které test nepředloží. U zemí s vyšším rizikem nákazy zároveň platí povinná samoizolace po dobu pěti dnů.

Článek

Vláda 1. července změnila některá protiepidemiologická opatření. Kromě stanovení nových pravidel pro to, kdy je člověk považován za bezinfekčního, se mění pravidla i pro návraty ze zahraničí. Změny se dotknou zaměstnanců, kteří se budou vracet z dovolených.

Od 9. července se bude po návratu ze zahraničí povinné prokázat negativním testem. Opatření platí i pro takzvané zelené země, tedy ty, v nichž je riziko nákazy malé. Pravidla pro zelené a oranžové země vláda sjednotila.

Rozhovor s Adamem Vojtěchem, ve kterém říká, že neočkovaní lidé si budou muset testy časem hradit sami, naleznete ZDE. Aktuálně platná opatření si můžete projít ZDE.

Platí, že osoba, která se vrací do Česka, musí vyplnit Příjezdový formulář. Dále se musí prokázat testem buď maximálně 48 hodin starým antigenním testem, nebo maximálně 72 hodin starým PCR testem. Nutnost testování neplatí pro očkované 14 dní po podání poslední dávky.

Ministerstvo spoléhá na jednotlivce

Zaměstnavatelé nesmí vpustit do práce osoby, které by se neprokázaly testem. U červených a tmavě červených zemí bude platit rovněž povinná samoizolace po dobu pěti dní. Ministerstvo zdravotnictví spoléhá na poctivost jednotlivců.

„Je to na zodpovědnosti každého zaměstnance, aby splnil svou povinnost, která mu je uložena. V některých případech vyplňuje zaměstnanec současně se žádostí o dovolenou i místo pobytu,“ uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Sami zaměstnavatelé ale nemají mnoho možností, jak výjezd mimo Česko u svých zaměstnanců ověřit. „Informaci může zaměstnavatel získat pouze dotazem či interním předpisem, nemůže však plně zaměstnance zavázat k tomu, aby mu sdílel informace spojené s jeho soukromím,“ říká Luboš Kastner, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Samoizolace se na chodu podniků promítnou negativně.
Luboš Kastner, člen předsednictva Asociace malých a středních podniků

Například společnost Innogy, která čítá 1 500 zaměstnanců, požádala své zaměstnance, aby nadřízeným místo pobytu oznamovali. „Udělali jsme to na dobrovolné bázi. V jednotlivých regionech jsme ponechali pro zaměstnance testovací místnosti, kde se mohou po návratu z dovolených testovat. Co se samoizolací týče, jsme přesvědčeni, že půjde spíše o jednotlivce, u kterých budeme hledat operativní řešení,“ říká Martin Chalupský, mluvčí společnosti Innogy.

Komplikace na pracovištích by podle člena představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR mohly způsobit právě povinné samoizolace: „Ty se promítnou na chodu podniků samozřejmě negativně. Sníží se produktivita, a nebude tak možné plnohodnotně obnovit provoz. Rovněž se může snížit produkce a kvalita. Cena služeb a produktů naopak může růst.“

Obcházet pravidla se nevyplatí

Podle Hospodářské komory (HK) je vládní přístup správný. „Je dobře, že vláda stanovila pravidla testování pro návrat do práce po dovolených. Rizik je už tak dost a bylo by zbytečně riskantní, kdyby lidé po dovolené nakazili kolegy v práci,“ konstatuje Miroslav Diro, mluvčí HK.

Podle Dira by se zaměstnanec, který by pobyt zamlčel, vystavoval riziku: „Hlášení místa pobytu zaměstnance nemá oporu v právních předpisech. Zaměstnanec tak může bez hrozby jakékoli sankce uvést i fiktivní adresu. Nicméně se vystavuje riziku, že by mohl být zodpovědný za případné škody na straně zaměstnavatele, pokud by se prokázalo, že nedodržel vládní opatření při návratu ze zahraničí a je původcem rozšíření onemocnění v podniku.“

Krajské hygienické stanice se nyní v souvislosti s nárůstem dovolených ještě více zaměřují na kontroly přijíždějících osob.
Gabriela Štěpanyová, tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví

Pracovníci mají totiž povinnost dbát podle svých možností jak o svou vlastní bezpečnost a zdraví, tak o bezpečnost a zdraví svých spolupracovníků.

Díky vyplněnému formuláři bude navíc krajská hygienická stanice vědět, odkud se osoba vrátila. „Krajské hygienické stanice se nyní v souvislosti s nárůstem dovolených ještě více zaměřují na kontroly přijíždějících osob. Díky systému ISIN krajské hygienické stanice u osob s vyplněným Příjezdovým formulářem například uvidí, že se osoba nedostavila na test. Následně tak mohou tyto osoby zkontrolovat,“ doplňuje mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Kromě kontroly testů se KHS zabývají i kontrolou izolací. V případě porušení nařízení a následného šíření nákazy se na čin nahlíží jako na protiprávní jednání podle zákona o ochraně veřejného zdraví. V tu chvíli hrozí fyzickým i právnickým osobám pokuty. „V případě závažných důsledků nelze vyloučit ani použití trestního zákoníku,“ dodává Štěpanyová.

Reklama

Doporučované