Hlavní obsah

Kdo se tady schovává na Kypru? Podívejte se, jak Babiš a Agrofert tajili svou firmu

Podívejte se na Zvláštní vyšetřování, které odhalilo, jak se Andrej Babiš a Agrofert schovávali za kyperskou firmu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš v poslední předvolební debatě lídrů, kterou vysílala ve čtvrtek večer Česká televize, opět napadl Seznam. Hovořil o něm jako o „kyperské firmě”. Přitom to byl právě Andrej Babiš a jeho Agrofert, kdo se v minulosti při svých neprůhledných obchodech za kyperskou firmu ukrýval. Na rozdíl od Seznam.cz, který je 100% českou firmou a odvádí daně v České republice. Na machinaci Agrofertu už před dvěma roky upozornil pořad Zvláštní vyšetřování.

Článek

Všechno začalo na podzim roku 2010, kdy se mělnický podnikatel Milan Sládeček rozhodl prodat svou firmu U Rytířů zabývající se dovozem a zpracováním masa. Projevil o ni zájem Agrofert Andreje Babiše. Dohodli se na kupní ceně 45 milionů korun. Agrofert si ale podle svědectví Sládečkova konzultanta Jana Slabého i podle Sládečkovy účetní Miluše Zemanové neudělal vůbec žádný hloubkový audit. „Tam nikdy nikdo nebyl, kdo by si dělal svoje vlastní účetnictví,“ uvedla v pořadu Zvláštní vyšetřování Zemanová. Otázkou tedy je, proč si Agrofert, zvyklý v jiných případech nakupovat mnohem větší firmy, svými silami neprověřil hodnotu společnosti. Každopádně když na začátku nebyl audit, kupní cena se později Agrofertu snáze zpochybňovala.

Firmu U Rytířů koupila společnost Romneya se sídlem na Kypru. Ve Sládečkově firmě U Rytířů ale všichni věděli, že novým majitelem je Babiš a jeho Agrofert. Potvrdila to jak Sládečkova dcera, tak tehdejší zaměstnanec Agrofertu Petr Musil, který do firmy U Rytířů nově nastoupil. Vyplývá to i z dokumentů policie, která obchod prověřovala, a redakce Seznam.cz je má k dispozici. Zapojení kyperské firmy Romneya – zastupované právničkou Agrofertu – tak vyznívá jen jako zastírací manévr, aby se navenek nevědělo, kdo přesně je novým majitelem firmy obchodující s masem. Proč? Sám Sládeček podle svého právníka Víta Širokého tvrdil, že v pozadí byla obava z toho, aby po vstupu Babiše do firmy nepřestal obchodní řetězec Tesco maso odebírat – a dodávky firmy U Rytířů byly do té doby ve velkých objemech. Advokát Široký citoval Sládečka, podle něhož se vědělo, že tehdy Tesco odmítalo brát maso „od Babiše“. Faktem také je, že jakmile Sládeček prodal firmu Babišovi a v regionu se rozkřiklo, kdo je novým majitelem, Tesco kontrakt na odběr masa ukončilo.

Zhruba rok po převzetí firmy U Rytířů si Babišovi lidé prošli celé účetnictví a najatí auditoři došli k tomu, že hodnota firmy neodpovídá kupní ceně z roku 2010. „Do okamžiku, kdy naše společnost ovládla firmu U Rytířů, docházelo zásadním způsobem ke zkreslování účetnictví, a to nadhodnocováním aktiv společnosti U Rytířů,“ uvedla v prosinci 2011 v „oznámení o porušení“ právnička Agrofertu a jednatelka kyperské firmy Romneya Gabriela Knapová. Shodou okolností se Milan Sládeček, původní majitel firmy, ve stejné době dozvěděl diagnózu o rakovinovém nádoru a začal se chystat na operaci.

Účetní Miluše Zemanová, která pro Milana Sládečka pracovala od poloviny 90. let, poskytla novým majitelům klíčové svědectví o úpravě účetnictví. Za dosud nevyjasněných okolností u notáře sepsala záznam, že účetní doklady se Sládečkovým vědomím upravovala. Z pořadu Zvláštní vyšetřování nicméně vyplynulo podezření, že toto svědectví neudělala o své svobodné vůli. Naznačila to například výpověď svědkyně Jitky Vetešníkové, která podle svého tvrzení zaslechla hovor zástupce Agrofertu Musila, jenž účetní „doporučoval“, jak má ohledně účetnictví vypovídat.

Druhý díl Zvláštního vyšetřování o Babišově kyperské fintě.Video: Seznam Zprávy

Každopádně právě o notářský záznam účetní Zemanové se právníci Agrofertu opřeli v trestním oznámení na Milana Sládečka, kterého vinili z podvodu, a začali na něj tlačit, ať společně s manželkou vrátí 30 milionů z kupní ceny (dvě třetiny). Sládeček, tou dobou ve špatném zdravotním stavu, sice opakoval, že s účetnictvím nemanipuloval, následně ale podepsal „dohodu o narovnání“, která obsahovala jeho příslib, že společně s manželkou třicet milionů vrátí. Sládečkův problém ale byl, že peníze z prodeje firmy mezitím utratil (odkoupení podílu v rodinném hotelu a jeho následná rekonstrukce, oprava rodinného domu a podobně), neměl tak na splacení dluhu a skončil v exekuci.

Trestní oznámení na Milana Sládečka, opřené mimo jiné o svědectví účetní, policie záhy odložila. Sládeček tedy z údajného podvodu na Babiše nikdy nebyl obviněn. Jak potvrdil policejní mluvčí Tomáš Hulan, oznamovatel o případ dál nejevil zájem. Jakmile se tedy Sládeček zavázal, že bude vracet desítky milionů, právníci Agrofertu už netrvali na tom, aby policie v této věci cokoli vyšetřovala. Účetní Miluše Zemanová, která se svou výpovědí sama přiznala k manipulaci s účetnictvím, se díky tomu vyhnula opletačkám s policií. Na otázku, proč vůbec své svědectví u notáře sepsala, účetní odmítla odpovědět.

Otázek, které plynou z případu převzetí firmy U Rytířů, je víc než dost. Andrej Babiš ale všechny dotazy na toto téma odbyl tradičním způsobem: „Jste součástí zmanipulované kampaně, nebudu vám na nic odpovídat.“

A Agrofert? Ten ústy svého mluvčího Karla Hanzelky odpověděl stručně: „Jsme soukromá obchodní společnost. Chováme se legálně podle zákonů. Procházíme četnými kontrolami finančních úřadů a také nezávislými audity. Naše obchodní vztahy ze zásady nekomentujeme.“

Reklama

Související témata:

Doporučované