Hlavní obsah

Kdo se ukryl v rájích? Andrej Babiš, „Putinova peněženka“, král a další

Foto: Profimedia.cz

Do předvolební kampaně vtrhly Pandora Papers.

Reklama

Investigativní novináři zveřejnili v rámci projektu Pandora Papers miliony dokumentů, které odkrývají finanční transakce těch nejbohatších a nejvlivnějších lidí světa. Je mezi nimi i premiér Babiš. Kdo další v síti uvázl?

Článek

Premiér Andrej Babiš přes offshorové firmy údajně poslal téměř 400 milionů korun, za které pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud.

Zjištění, které zveřejnil web Investigace.cz, je součástí nového globálního projektu Pandora Papers, za nímž stojí Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů. Jde o největší soubor uniklých offshore dat v historii. Týká se politiků a dalších osobností z více než 90 zemí světa.

Dnes zveřejněné dokumenty odhalují offshore obchody a skrytá aktiva více než 100 miliardářů, 30 světových lídrů, mezi nimi současných i bývalých prezidentů, premiérů a hlav států, a 300 veřejných činitelů, jakými jsou třeba ministři, soudci a generálové.

Do jaké společnosti se český premiér dostal?

„Po boku“ premiéra Andreje Babiše se objevuje například jordánský král Abdalláh II., který podle uniklých dokumentů nashromáždil majetek ve výši 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) například v americkém Malibu, Washingtonu a Londýně.

Dokumenty se týkají i ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva a jeho rodiny, kteří jsou podle Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů zapleteni do nákupů britských nemovitostí v hodnotě více než 400 milionů liber (téměř 12 miliard korun).

Pandora Papers mohou v Evropské unii politicky uškodit nejen Andreji Babišovi, ale také dalšímu lídrovi – kyperskému prezidentovi Nicosovi Anastasiadesovi. Ten bude muset vysvětlit, proč advokátní kancelář, kterou založil, čelí obvinění ze skrývání majetku kontroverzního ruského miliardáře za falešné majitele společností.

Dokumenty zmiňují také bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Ukazují, jak společně se svou ženu ušetřili 312 tisíc liber (devět milionů korun) na dani z nákupu nemovitostí, když si kupovali kancelář v Londýně, kterou částečně vlastnil prominentní bahrajnský ministr.

Dalším prezidentem, který v Pandora Papers figuruje, je ukrajinská hlava státu Volodymyr Zelenskyj, který do politiky vstoupil s tím, že zemi zbaví korupce a bude bojovat proti oligarchům. Během kampaně údajně převedl svůj 25% podíl v offshore společnosti na svého blízkého přítele, který dnes pracuje jako jeho nejvyšší poradce.

Podezření se nevyhnula ani ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Jeho jméno sice v dokumentech přímo zmíněno není, objevuje se v něm ale mnoho jeho blízkých spolupracovníků. Mezi nimi například jeho nejlepší přítel z dětství Petr Kolbin, kterému kritici přezdívají „peněženka“ Putinova vlastního bohatství, nebo žena, se kterou měl Putin údajně v minulosti milostný vztah.

Dalším prezidentem, který bude mít co vysvětlovat, je Uhuru Kenyatta, který stojí v čele Keni a v minulosti o sobě mluvil jako o nepříteli korupce. Dokumenty odhalují, že on a jeho blízcí příbuzní nashromáždili offshorové bohatsví ve výši 30 milionů dolarů včetně majetku v Londýně.

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů získalo více než 11,9 milionu finančních záznamů a 2,94 terabajtů utajených informací od 14 offshorových společností. Na projektu se podílelo přes 600 novinářů ze 117 zemí světa a na 150 médií.

Reklama

Doporučované