Hlavní obsah

Kdo si vydělá nejvíc, přepíše historii i proč jde ze Žraloků strach? Nový ročník NHL v číslech

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Ovečkin se Stanley Cupem.

Reklama

V noci na čtvrtek startuje v zámoří nový ročník nejlepší hokejové ligy světa. Pojďme se podívat na nadcházející sezonu NHL řečí čísel.

Článek

NHL ve čtvrtek vstupuje do své 102. sezony, za tu dobu vyhrálo slavný Stanley Cup čtyřiadvacet týmů, z nichž devatenáct v NHL ještě působí. Vůbec poprvé v klubové historii, která sahá až do roku 1974, se to v loňském ročníku podařilo týmu Washington Capitals. Tým okolo kapitána Alexandra Ovečkina tak vstupuje do nového ročníku z pozice obhájce. Takřka nezměněný tým hned v noci na čtvrtek vyzve doma Boston Bruins.

Capitals si nejprve vychutnají slavnostní vyvěšení transparentu, který bude jejich letošní úspěch navždy připomínat, ke stropu Capital One Areny. Obhájit nablýskaný Stanley Cup se od přelomu tisíciletí podařilo pouze Pittsburghu Penguins, a to v letech 2016 a 2017.

Capitals budou mít k dispozici 18 z 20 hráčů, kteří byli na střídačce v posledním finálovém zápase proti Vegas Golden Knights. Jejich lodivodem ale bude nový muž. Po Barrym Trotzovi, který po zisku Stanley Cupu podepsal angažmá u New Yorku Islanders, se na střídačku úřadujících šampionů postaví Todd Reirden. K dispozici bude mít i dva české hokejisty, Jakuba Vránu a Michala Kempného, a čerstvě také Dmitrije Jaškina, kterého si tým v noci stáhl z listiny volných hráčů.

Na konečných soupiskách jednatřiceti klubů bylo po úterý 32 českých hokejistů. Řada z nich ale ještě během středy může být odeslána na farmu. Na soupiskách týmů NHL aktuálně figurují jen tři brankáři. Jedinou jedničkou je Petr Mrázek v Carolině, na střídačce ve Philadelphii začne Michal Neuvirth, v Calgary pak David Rittich.

Nejsledovanější přestupy v létě obstarali John Tavares, jenž se z New Yorku Islanders vydal do Toronta Maple Leafs, kapitán Montrealu Max Pacioretty, který se zase připojil k vicemistrovi z Vegas, a naposledy obránce Erik Karlsson, jenž pro změnu opustil potápějící se Ottawu a zamířil do kádru jednoho z favoritů na letošní vítězství San Jose Sharks. Diváci se v noci na pátek mohou těšit na debut švédského obránce Rasmuse Dahlina. Osmnáctiletá jednička letošního draftu má pomoci ze dna Východní konference Buffalu. Sabres nastoupí proti Bostonu.

Erik Karlsson a Brent Burns. Jedni z nejobávanějších obránců se od nové sezony objeví v jednom týmu. Který z nich zaznamená víc kanadských bodů? 

Favoritem letošní sezony je podle sázkových kanceláří Toronto, které se kromě mladíků Austona Matthewse, Williama Nylandera a Mitchella Marnera může nově spolehnout právě na bývalou jedničku draftu Johna Tavarese. Bookmakeři vypsali na Toronto kurz 7. Na zisk Stanley Cupu čekají Javorové listy od roku 1967. Mezi další favority bezpochyby patří Tampa Bay, Boston, Nashville, San Jose, Vegas či Pittsburgh. Naopak špatná sezona letos podle expertů čeká Ottawu, Arizonu či Vancouver.

Nejsilnější brankářskou dvojicí se podle expertů z ESPN mohou pochlubit Nashville Predators s Pekkou Rinnem a Juusem Sarosem. S nejlepší obranou do sezony bezpochyby vstupuje tým San Jose, na jehož soupisce figurují Brent Burns, Erik Karlsson, Marc-Edouard Vlasic či Justin Brown. A roli mužstva s nejděsivější ofenzivní silou by měla letos plnit Tampa Bay. Jen se podívejte na výčet těchto jmen: Stamkos, Kučerov, Point, Johnson, Miller, Killorn, Palát, Gourde… V těsném závěsu je pochopitelně Toronto. Mimochodem, pro Maple Leafs hovoří nejen sázkové kanceláře, ale i oficiální simulace videohry NHL od EA Sports.

Vstřelené branky

Během letošní sezony pravděpodobně dojde k překonání mnoha milníků. 43 vstřelených branek chybí Alexandru Ovečkinovi k překonání hranice 650 gólů. Tu v historii pokořilo jen dalších 13 hráčů. V loňském ročníku zaznamenal Ovečkin 49 branek. Pokud zůstane zdravý, mělo by k překonání této hranice dojít ke konci základní části. 39 branek chybí kapitánovi Tučňáků Sidneymu Crosbymu k hranici 450 gólů. K hranici 400 branek se pak blíží Joe Thornton, Jevgenij Malkin a Eric Staal.

Kanadské body 

Crosby, Ovečkin a Patrick Marleau z Toronta se pak už během letošní sezony mohou dostat do 47členného klubu hokejistů, kteří v kariéře překonali hranici 1 200 kanadských bodů. Matematicky nejblíže je Marleau, chybí mu 73 bodů, s přihlédnutím na jeho produktivitu posledních let ale překonání tohoto milníku v letošní sezoně není příliš pravděpodobné.

Veterán, jehož zásadní část kariéry se pojí se San Jose Sharks, je ale blízko hranice 1 600 odehraných zápasů. Letos mu bude stačit naskočit do pětadvaceti zápasů, aby se stal teprve jedenáctým hráčem, kterému se to podařilo. Marleauovi se v celé kariéře vyhýbala zranění. V posledních devíti sezonách nechyběl svému týmu ani jednou a hrál v 706 zápasech v řadě. Během celé své kariéry v NHL od roku 1997 vynechal devětatřicetiletý Kanaďan pouhých 31 zápasů.

Výhry mezi brankáři

A milníky se budou překonávat i mezi brankáři. K pěti stům vychytaných vítězství se blíží Roberto Luongo, chybí mu 29 výher, aby se stal po Martinu Brodeurovi a Patricku Royovi teprve třetím gólmanem, který v NHL vyhrál přes 500 zápasů. Opora týmu New York Rangers Henrik Lundqvist se zase blíží hranici 450 výher, „Král Henrik” jich potřebuje ještě 19.

Milník tří set výher brzy překoná Jonathan Quick z Los Angeles, chybí mu osm vyhraných zápasů. 14 výher pak schází k této hranici nejlépe placenému brankáři NHL Careymu Pricovi z Montréalu. Pokud Price letos vyhraje devětadvacetkrát, překoná v klubové historii legendárního Jacquese Planteho.

Výhry mezi trenéry 

Nejlepším koučem z pohledu výher je legendární Scotty Bowman s 1 244 vyhranými zápasy. Pokud trenér Chicaga Joel Quenneville letos vyhraje 16 zápasů, překoná hranici 900 vítězství a stane se po Bowmanovi teprve druhým koučem v historii NHL s alespoň 900 vyhranými zápasy.

Do klubu 600 se budou letos chtít dostat Claude Julien z Montrealu, John Tortorella z Columbusu a Peter Laviolette z Nashvillu.

Nejlepší smlouvy 

Hráčem s nejlukrativnější smlouvou je pro nový ročník John Tavares, nová torontská hvězda si přijde na 15,9 milionu dolarů. O devět set tisíc méně si vydělají Connor McDavid z Edmontonu a montrealský brankář Carey Price.

Nejlépe placeným Čechem a současně sedmnáctým nejlépe placeným hokejistou v NHL je Jakub Voráček z Philadelphie, který si přijde na 9 milionů a 250 tisíc dolarů. A nezaostávají ani dva bostonští Davidové. Pastrňák letos dostane 8 milionů, Krejčí 7,5 milionu korun.

Do NHL se vracejí třetí sady dresů. Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

V noci ze středy na čtvrtek startuje pro české fanoušky v pořadí 102. ročník NHL. Kromě gólů, bodů a asistencí se můžeme těšit i na třetí sady dresů. Ty se po roční odmlce, zaviněné přechodem na novou výrobu od Rebooku k Adidas, vrací na scénu. A řada týmů vsadila na tradiční retro dresy. Vrací se třeba znak bývalých Anaheim Mighty Ducks s bílou brankářskou maskou ve tvaru kačeřího obličeje nebo starý znak Vancouveru Canucks.

Reklama

Související témata:
Preview

Doporučované