Hlavní obsah

Kdo si zaslouží státní vyznamenání v Česku a v zahraničí? Tady je srovnání oceněných osobností

Podívejte se, koho v minulosti oceňovali prezidenti Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Víkendové oslavy stoletého výročí vzniku Československa završí každoroční udělování státních vyznamenání na Pražském hradě. Koho oceňovali čeští prezidenti a koho hlavy států v zahraničí?

Článek

Prestižní událost, o to výjimečnější, že se letos koná v rámci významného výročí republiky, provází v posledních týdnech četné kontroverze. Ty se nevážou pouze k politikům a Zemanovým kritikům, kteří pozvání na Hrad nedostali. Ale naopak i k některým, které Zeman v neděli vyznamená.

Kromě někdejšího československého předsedy vlády Antonína Švehly ocení prezident in memoriam i zakladatele a prvního velitele protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josefa Bílého. Již dříve se Zeman nechal slyšet, že medailí Za hrdinství ocení trojici českých vojáků, kteří padli na začátku srpna v Afghánistánu.

Ani v případě státních vyznamenání se prezident nevyhne vyřizování vlastních účtů skrze státní recepci. Za boj proti podnikateli Zdeňku Bakalovi, kterého Zeman často kritizuje, ocení slovenského podnikatele Pavola Krúpu. Nad tímto výběrem se pozastavil premiér Andrej Babiš, napsala ČTK. Řekl, že by si ocenění víc zasloužilo plno jiných podnikatelů.

Na seznamu vyznamenaných se letos objevil i umělec Michal David. Popový zpěvák, který stojí za spartakiádní skladbou Poupata, Zemana podpořil v prezidentské kampani. „Moje kritérium je velmi jednoduché. To vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice,” řekl Zeman na začátku října v rozhovoru pro Blesk o tom, podle čeho se rozhoduje o udělení státního vyznamenání. David, kterého v osmdesátých letech proslavily hity jako Nonstop nebo Céčka, sbírá céčka, podle něj toto kritérium naplnil, protože celý život zpívá milionům lidí.

Dále prezident ocení Alenu Vitáskovou, někdejší předsedkyni Energetického regulačního úřadu a zakladatelku Institutu Aleny Vitáskové. Vitásková byla nepravomocně odsouzena – a pak osvobozena – v případu pochybně udělených licencí pro dvě solární elektrárny na Chomutovsku. Policie ji také stále stíhá za to, jak na post místopředsedkyně ERÚ jmenovala někdejší nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Prezident chce Vitáskové udělit medaili Za zásluhy za boj proti solárním baronům, jak řekl v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Medaily Za zásluhy předá Zeman i herci Jiřímu Krampolovi, který je jednou z tváří televize Barrandov. Ocenění získá i Erik Best, vydavatel a novinář amerického původu. Důvodem jsou podle Deníku N kritické komentáře k OKD a Bakalovi.

Na Slovensku Kiska vyznamenal Kubišovou i Mistríka

Předávání státních vyznamenání se každoročně koná i v dalších evropských zemích. Třeba na Slovensku ocenil na Nový rok prezident Andrej Kiska k pětadvacátému výročí státu 25 osobností, které navrhuje slovenská vláda nebo Národní rada. Mezi nimi byl i bývalý předseda české vlády Petr Pithart a zpěvačka Marta Kubišová – od Kisky obdrželi Řád bílého dvojkříže II. třídy za zásluhy o všestranný rozvoj vztahů mezi Českou a Slovenskou republikou, Kubišová navíc za zásluhy o rozvoj kultury. Za rozvoj kultury v oblasti populární hudby získala ocenění i zpěvačka Marika Gombitová.

Řád Ľudovíta Štúra 1. třídy získal od Kisky třeba advokát a bývalý člen slovenské soudní rady Alexander Bröstl, a to za mimořádné zásluhy o rozvoj demokracie a ochranu lidských práv a svobod a rozvoj práva. Za zásluhy o rozvoj demokracie a ochranu lidských práv a svobod a také o rozvoj vydavatelské činnosti získal stejné ocenění i László Szigeti. Dalším oceněným se stal Robert Mistrík, slovenský chemik a podnikatel – a také kandidát na příštího prezidenta Slovenska.

Nejvyšší britské ocenění získal sir Ian Wood

Ve Velké Británii se státní vyznamenání předávají nadvakrát. V rámci narozenin královny Alžběty II., které slaví v červnu, a na Nový rok. Jen během „Narozeninových vyznamenání” letos královna předala přes tisíc titulů a ocenění. Řád bodláku, tedy to vůbec nejvyšší, udělila siru Ianu Woodovi, filantropovi a zakladateli John Wood Group, mezinárodní společnosti pohybující se v ropném a plynárenském průmyslu.

Molekulární biolog a držitel Nobelovy ceny Richard Henderson, který vynikl jako průkopník elektronové mikroskopie biomolekul, získal Řád společníků cti. Titul dáma komandér získala herečka Emma Thompsonová známá například z romantické komedie Láska nebeská. Členkou řádu britského impéria se stala i Stacey Dooleyová, novinářka z televize BBC. Dooleyová točí od roku 2009 dokumenty o dětské práci a ženách v rozvojových zemích. Stejně byla vyznamenána raperka Ms. Dynamite za službu hudbě.

I další herci získali tituly – Tom Hardy, jehož poslední film Venom běží v kinech, se stal Komandérem britského impéria. Herečka Keira Knightleyová, která ztvárnila jednu z hlavních rolí v několikadílném příběhu Pirátů z Karibiku, obdržela od královny titul Důstojník řádu britského impéria.

Německo udělilo vyznamenání brněnskému primátorovi

V Německu se předávají ocenění jak na zemské úrovni, kdy jednotlivé spolkové země vyjma Brém a Hamburku udělují záslužné kříže, tak na úrovni spolkové, kdy stát vybrané osobnosti vyznamená záslužným řádem. Nositeli velkokříže řádu za zásluhy je i několik Čechů – například novinář a politik Pavel Tigrid nebo poslanec Karel Schwanzenberg.

Letos velkokřížem řádu za zásluhy vyznamenali i končícího brněnského primátora Petra Vokřála. Jménem prezidenta mu ocenění předal velvyslanec Christoph Israng. Vokřál velkokříž získal za úsilí o česko-německou spolupráci a za zásluhy o „Pouť smíření“ k připomenutí vyhnání německého obyvatelstva Brna.

Čerstvým držitelem záslužného kříže je například archeolog Claus von Carnap-Bornheim, který se ve svém výzkumu soustředí především na střední a severní Evropu prvního tisíciletí. Dalšími oceněnými jsou i skladatel Hanz Zimmer a novinářka Dunja Hayaliová. Psycholog Michael Wunder získal záslužný kříž za svou práci a oddanost medicíně.

Reklama

Doporučované